ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος σε Τουρκία: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Παυλόπουλος σε Τουρκία: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Ξεκάθαρη απάντηση στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, με φόντο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, έδωσε τη Δευτέρα (12/11/2018) ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ – ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ» - ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Ο κ. Παυλόπουλος κατέστησε σαφές για ακόμη μία φορά ότι «γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν», ενώ ξεκαθάρισε πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια.

«Για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας -άρα και τα θαλάσσια- με τις γειτονικές μας χώρες, κατά συνέπεια δε και με την Τουρκία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και πρόσθεσε: «Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της όποτε το κρίνει σκόπιμο και με τον θεσμικό τρόπο που κρίνει πρόσφορο».

Εξάλλου, ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε για ακόμη μία φορά την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Διαμηνύουμε προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας, καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ωστόσο ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό, επισημαίνοντας: «Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ– πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Προκόπη Παυλόπουλου ΕΔΩ