ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λυδία Τζεβάτογλου: Η Ελληνίδα τσιγγάνα που έσπασε τα στερεότυπα και έγινε κοινωνική λειτουργός

Λυδία Τζεβάτογλου: Η Ελληνίδα τσιγγάνα που έσπασε τα στερεότυπα και έγινε κοινωνική λειτουργός

Διάκριση και παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση βιώνουν τα παιδιά των τσιγγάνων στην Ελλάδα - Η Λυδία Τζεβάτογλου, Ελληνίδα τσιγγάνα, η οποία «έσφιξε» τα δόντια και πήγε σε ηλικία 12 ετών για πρώτη φορά σχολείο, μίλησε στο Newsbomb.gr 

Ξεπερνούν τις 30.000 οι τσιγγάνοι στην Αττική, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι εγκατεστημένοι σε γειτονιές του αστικού συγκροτήματος. Τεράστια ανεργία και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της κάθε φτωχογειτονιάς, τα οποία για εκείνους που τις βλέπουν από έξω μεταβάλλονται σε εγκληματικότητα.

Οι ρυθμοί με τους οποίους οι άνθρωποι επιχειρούν να μειώσουν το χάσμα ανάμεσα στους Ρομά και την ελληνική κοινωνία παραμένουν εξαιρετικά αργοί. Τα στερεότυπα κυριαρχούν ακόμη στην κοινή γνώμη.

Η Λυδία Τζεβάτογλου, Ελληνίδα τσιγγάνα, περιγράφει μιλώντας στο Newsbomb.gr το πώς μπόρεσε να ξεφύγει από την «προκαθορισμένη μοίρα» της, καταφέρνοντας να πάει στο σχολείο σε ηλικία 12 ετών, αλλά και να σπουδάζει δουλεύοντας ταυτόχρονα από πολύ μικρή.

Η επιθυμία να αλλάξει τη ζωή της ήταν το κίνητρο για να σπουδάσει κοινωνική λειτουργός και βοηθός βρεφονηπιοκόμου. Ταυτόχρονα με το σχολείο και τις σπουδές της, δούλευε σε καφετέριες, σε κυλικεία, όπου της δινόταν η ευκαιρία.

Η Λυδία μεταξύ άλλων μίλησε για τον ρατσισμό που βιώνουν οι Έλληνες τσιγγάνοι και πώς αυτό το φαινόμενο πρέπει και μπορεί να εκλείψει σήμερα. Η Λυδία έχει βιώσει σε αρκετές φάσεις της ζωής της ρατσισμό, και πως δεν είναι αποδεκτή από διάφορους ανθρώπους, καθώς όπως η ίδια ανέφερε «ο δικός μας ο κόσμος και ο δικός σας είναι πολύ διαφορετικοί».

Δούλευε από την ηλικία των 7 ετών

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βέροια, πέρασα δύσκολα παιδικά χρονιά, από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου σε ηλικία 7 ετών να μαγειρεύω και να κάνω όλες τις δουλείες του σπιτιού. Οι γονείς μου δούλευαν στα χωράφια πάρα πολλές ώρες, εγώ έπρεπε να προσέχω τα αδέρφια μου και το σπίτι. Όταν ήμουν 9 ετών, μειώθηκαν αρκετά τα μεροκάματα που έκαναν οι γονείς μου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετακομίσουμε στην Αθήνα. Δυσκολευτήκαμε αρκετά στην αρχή, δεν ήμασταν αποδεκτοί, μαζεύαμε σίδερα από εδώ και από εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λυδία μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Παρά τις δυσκολίες που έζησαν τους πρώτους μήνες της μετεγκατάστασής τους, η Ελληνίδα τσιγγάνα αποφασίζει πως θέλει να ξεκινήσει το σχολείο. «Τα ξαδέρφια μου, πηγαίναν σε Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας που λειτουργούσε στην περιοχή μας, έτσι πήρα την απόφαση και εγώ πως θέλω να μάθω γράμματα. Ξεκίνησα να πηγαίνω, τα τρία μικρά μου αδέλφια αγκαλιά, καθώς δεν είχα που να τα αφήσω. Μου άρεσε πολύ! Έμαθα να παίζω. Δεν ήξερα τι είναι οι κούκλες, τα παιχνίδια... Μου έμαθαν να τρώω σωστά, να πλένω τα χέρια μου, να γράφω, να διαβάζω».

Ξεκίνησε το σχολείο σε ηλικία 12 ετών

Στο Κεραμεικό σε ηλικία 12 ετών η Λυδία ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα ως μαθήτρια στο Δημοτικό σχολείο. «Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη για εμένα. Ξεκίνησα το σχολείο σε ηλικία 12 ετών, από την Πέμπτη Δημοτικού, λόγω της έλλειψης λεξιλογίου που είχα δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Μου μιλούσε ο δάσκαλος και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Ωστόσο δεν μου είχε μείνει αίσθηση καλή, ούτε από τον δάσκαλο που είχα τότε, ούτε από τους συμμαθητές μου. Δεν με ήθελαν, δεν είχα παρέες, η ανάγκη όμως της μόρφωσης με έκανε να σφίξω τα δόντια και να τα υποστώ όλα... Απογοητεύτηκα πολύ, αλλά ταυτόχρονα πείσμωσα».

Γιατί σπούδασε Κοινωνική λειτουργός

Η επιθυμία να αλλάξει τη ζωή της ήταν το κίνητρο που χρειαζόταν για να φτάσει μέχρι τις Πανελλήνιες. Εκεί, έρχεται ένα άσχημο περιστατικό που της στοίχησε αρκετά, όπως αναφέρει η ίδια «λίγο πριν τις Πανελλήνιες ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που είχαμε εντελώς ξαφνικά και μας ζήτησε να φύγουμε από το σπίτι, οι γονείς μου αρνήθηκαν, ήταν τυπικοί σε όλες τις πληρωμές. Μετά από λίγο καιρό για να μας αναγκάσει να φύγουμε μας έκοψε το νερό, το ρεύμα, όλα... Αναγκαστήκαμε και ζήσαμε εκεί χωρίς νερό και φως μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε. Έτσι, λοιπόν, άρχισα να ψάχνω το δίκαιο και ποιος είναι αυτός που σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να μας βοηθήσει. Ψάχνοντας, βρήκα πως αρμόδιος είναι ο κοινωνικός λειτουργός, γι' αυτό και αποφάσισα να σπουδάσω και εγώ και να εξασκήσω το συγκεκριμένο επάγγελμα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα νέων μέτρων με σαρωτικούς ελέγχους: Το μεγάλο στοίχημα – Τι πρέπει να ξέρετε

Θρίλερ με την εξαφάνιση υπάλληλου της ΕΥΠ: Το περιστατικό που τον σόκαρε και η άγνωστη γυναίκα

Γλυκά Νερά: Άλλαξε στάση η μητέρα της Καρολάιν για τους γονείς του γυναικοκτόνου