ΦΑΡΜΑΚΟ

Νέο εργοστάσιο της ELPEN - Επάρκεια σε εισπνεόμενα για ΧΑΠ και άσθμα

ELPEN
Τριακόσιες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στο νέο εργοστάσιο
ELPEN

Με αρχική επένδυση 55 εκατoμμυρίων ευρώ, το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα αποτελεί μέρος του φαρμακευτικού οικοσυστήματος που αναπτύσσεται στη χώρα μας, με στόχο να αναδειχτεί η Ελλάδα σε «hub» παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Τη δύσκολη συγκυρία των ελλείψεων φαρμάκων επέλεξε η ELPEN για να δείξει ότι η επένδυση στην εγχώρια παραγωγή μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια σε φάρμακα πρώτης γραμμής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το νέο εργοστάσιο του ομίλου στην Κερατέα, στην πλήρη λειτουργία του, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών σε εισπνεόμενα για το άσθα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, και παράλληλα να κάνει και εξαγωγές. «Σε πλήρη λειτουργία, στο τέλος του 2024 έως τις αρχές του 2025, μαζί με το εργοστάσιό μας στο Πικέρμι, θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων ασθενών με παραγόμενα φάρμακα για το αναπνευστικό, το καρδιομεταβολικό, για το κεντρικό νευρικό σύστημα και για αντιβίωση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θεόδωρος Τρύφων, κατά την παρουσίαση του εργοστασίου. Υπενθύμισε, επίσης, το πρόβλημα των ελλείψεων που αντιμετώπισαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και τη συμβολή της εγχώριας παραγωγής. «Μέσα στην πανδημία, αν δεν ήταν η ΒΙΑΝΕΞ και η DEMO, θα είχαν ξεμείνει τα νοσοκομεία» σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), οι πρόσφατες ελλείψεις φαρμάκων θα ήταν πενταπλάσιες, εάν δεν υπήρχε εγχώρια παραγωγή.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αξιοποιώντας σημαντικά κίνητρα που δίδονται για πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία, όπως ο συμψηφισμός μέρους του clawback με επενδυτικές δαπάνες, τώρα αναπτύσσουν ένα οικοσύστημα φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα. Τα επενδυτικά αυτά σχέδια έρχονται μετά από την τεράστια αποεπένδυση της τελευταίας δεκαετίας στην υγεία και στο φάρμακο, συνέπεια της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος ELPEN θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025, σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ.

Το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα έχει έκταση 10.000 τ.μ. και διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αντιβιώσεις). Σε πλήρη λειτουργία με τις δύο μονάδες παραγωγής του και με τρεις βάρδιες ανά ημέρα, μπορεί να παραγάγει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση. Ειδικότερα:

• Αναφορικά με την παραγωγή εισπνεόμενων: Έχει τη δυνατότητα για παραγωγή περισσότερων από 35.000.000 συσκευασιών ετησίως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία.

• Αναφορικά με την παραγωγή στερεών μορφών: Με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών (δισκία και κάψουλες), η παραγωγή σε αυτήν την κατηγορία θα φτάσει στις 36.000.000 συσκευασίες ετησίως.

Τεχνολογικά, το νέο εργοστάσιο διαθέτει πλήρως αυτοματοποιημένες μηχανές για παραγωγή και συσκευασία, με 100 % αυτοματοποιημένο έλεγχο σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Επιπλέον, διαθέτει ρομποτικά συστήματα αλλά και μηχανές που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά. Ειδικά για τα εισπνεόμενα, ο σχεδιασμός εξαρχής έχει γίνει με τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ. Το γεγονός αυτό, το καθιστά ένα από τα πέντε εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες.

Επάρκεια φαρμάκων

Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης και τη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς σε ποιοτικά φάρμακα που αναπτύσσονται και παράγονται από Έλληνες επιστήμονες. Η ELPEN σήμερα καλύπτει 3.500.000 ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα περισσότερους από 6.000.000 ασθενείς. Σε πλήρη δε παραγωγική λειτουργία, η συνεισφορά του εργοστασίου της Κερατέας στην κάλυψη των ασθενών θα είναι πολύ μεγαλύτερη και ο Όμιλος θα μπορεί να καλύψει πάνω από 8 εκατ. ασθενείς σε φάρμακα πρώτης γραμμής, από το 2025.

Τα φάρμακα που θα παράγει το νέο εργοστάσιο, εκτός από την Ελλάδα, θα απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού (E.E., Μ. Ανατολή, ΗΠΑ). H διαδικασία αδειοδότησης του εργοστασίου από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα ξεκινήσει στο τέλος του 2024, με αρχές 2025. Οι πρώτες παρτίδες για την αγορά των ΗΠΑ αναμένονται το 2027-2028, ενώ στην αμερικανική αγορά εκτιμάται ότι θα κατευθύνεται το 30% της παραγωγής.

Σε όρους απασχόλησης, τo νέο εργοστάσιο θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Το 30% των συνολικών θέσεων αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Ως προς τη συμβολή στην εθνική οικονομία, το τριετές αποτύπωμα από τη λειτουργία του εργοστασίου εκτιμάται σε 75 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Δημοσίου και 260 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ, καθώς οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας έχουν υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Τα επίσημα εγκαίνια του εργοστασίου θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν όλα τα τμήματα θα είναι έτοιμα να τεθούν σε πλήρη λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

myHealth: Αναβαθμίζεται σε ιατρικό φάκελο - Εντάσσονται και νοσοκομεία

Ελλείψεις φαρμάκων: Διαφάνεια και στο χονδρεμπόριο, ζητά εκ νέου ο ΣΦΕΕ

Πενταπλάσιες οι ελλείψεις φαρμάκων, εάν δεν υπήρχε εγχώρια παραγωγή