Γιατί μας καθηλώνει η υπόθεση της Πάτρας;
Ο Δρ. Γιώργος Λάγιος μιλώντας στο Newsbomb.gr σκιαγραφεί το πώς αντιδρά η κοινή γνώμη στο θέμα της Πάτρας
ΥΓΕΙΑ

Γιατί μας καθηλώνει η υπόθεση της Πάτρας;

Ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Δρ. Γιώργος Λάγιος δίνει τις δικές του απαντήσεις που αφορούν την συμπεριφορά της κοινής γνώμης

Χωρίς καμία αμφισβήτηση το θέμα που κυριαρχεί στις δημοσιογραφικές σκαλέτες δεν είναι άλλο από αυτό της Πάτρας.

Γιατί όμως η υπόθεση αυτή τρελαίνει τα μηχανάκια της AGB, δίνει χιλιάδες χτυπήματα στα sites και είναι η αιτία να πουλιούνται δεκάδες εφημερίδες; Γιατί ο κόσμος ασχολείται με την υπόθεση της Πάτρας τόσο έντονα; Τι είναι αυτό που του κινεί το ενδιαφέρον;

Εκτός από ψυχοθεραπευτής είναι και συγγραφέας

Το γεγονός ότι πρόκειται για -αν και εφόσον αποδειχθεί στις δικαστικές αίθουσες- το πιο σκληρό έγκλημα του αιώνα; Ότι τα φερόμενα θύματα είναι τα 3 παιδιά;

Ένα παζλ με χιλιάδες κομμάτια που εκατομμύρια μάτια θέλουν να το δουν λυμένο.

Μια μεγάλη εικόνα που προκαλεί έκρηξη αδρεναλίνης στο κοινό μέχρι ο πολύκροτος αυτός γρίφος φθάσει στην τελική του λύση.

Ο ψυχοθεραπευτής αλλά και συγγραφέας Δρ. Γιώργος Λάγιος μιλώντας στο Newsbomb.gr «σκιαγραφεί» το προφίλ της κοινωνίας που παρακολουθεί καρέ-καρέ την υπόθεση.

«Οι άνθρωποι πλέον όταν παρακολουθούμε όλοι μαζί κάτι αισθανόμαστε ότι ανήκουμε σε μία ομάδα», λέει μεταξύ άλλων

Που αποδίδει ο καταξιωμένος επιστήμονας την τάση αυτή; Πως και γιατί η υπόθεση αυτή προκάλεσε το θυμό της κοινής γνώμης η οποία ενσωματώθηκε σε έναν ηθικό παρονομαστή και περιμένει να αποδοθεί η Δικαιοσύνη.

Επίσης ο κ. Λάγιος απαντά και σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με τις ακραίες εκφράσεις θυμού που καταγράφηκαν έξω από το σπίτι της κατηγορούμενης.

Γιατί ο κόσμος παρακολουθεί με αμείωτη ένταση όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας;

«Του κόσμου του αρέσει αυτή η αδρεναλίνη από ένα ασφαλές τοπίο. Γιατί όταν είσαι στον καναπέ σου ή όταν βλέπεις τηλεόραση είναι σα να βλέπεις ένα ωραίο θρίλερ. Εκκρίνεις ανδρεναλίνη αλλά έχεις μια ασφάλεια. Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο όπως όταν ήμασταν μικροί και βλέπαμε παραμυθάκια και ήταν κάτι τερατάκια και μας κυνηγούσαν. Αλλά πέρα από αυτό νομίζω ότι έχει μία αίσθηση του ανήκειν δηλαδή οι άνθρωποι πλέον όταν παρακολουθούμε όλοι μαζί κάτι αισθανόμαστε ότι ανήκουμε σε μία ομάδα. Και αυτό σίγουρα είναι κάτι που λείπει στον κόσμο που νιώθει αποξενωμένος».

Έξω από το σπίτι της κατηγορούμενης είδαμε συμπεριφορές ανθρώπων που δεν την ήξεραν, που πήγαν και έγραψαν συνθήματα εναντίον της στους τοίχους. Είδαμε ακόμη και μητέρες που κρατούσαν παιδιά στην αγκαλιά τους και να βωμολοχούν εναντίον της. Αυτός ο όχλος, αυτή η κίνηση του όχλου σας προβληματίζει; Αφήνει ένα αποτύπωμα του κοινωνικού μας πολιτισμού που φέρει αρνητικό πρόσημο;

«Δεν υπάρχει κοινωνικός πολιτισμός. Είμαστε 50.000 χρόνια πριν. Αυτές οι συμπεριφορές αυτό καταδεικνύουν. Προφανώς χρειάζεται μια σοβαρή αυτοκριτική όλων αυτών των ανθρώπων. Ό,τι και να έχει κάνει ένας άνθρωπος πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεχτικά για ποιο λόγο έχει φθάσει εκεί και να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε. Η τιμωρία και η οι εκρήξεις είναι ξεπερασμένες πλέον. Σίγουρα κάποιος ο οποίος καταδικάζει την βία και ο ίδιος με τον τρόπο του πράττει αυτό τη ανάλογη βίαιη συμπεριφορά δεν διαφέρει και πάρα πολύ. Οπότε όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να απέχουμε από τέτοιου είδους συμπεριφορές γιατί αυτό μόνο ενδυναμώνει μια καθολική αίσθηση βίαιων συμπεριφορών».