ΥΓΕΙΑ

Αντίθετος ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά με την αλλαγή του πλαισίου πειθαρχικών ελέγχων

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά
Ο πρόεδρος του ΙΣΠ, κ. Πλατανησιώτης
ΙΣΠ

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη απέστειλε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ), Νικόλαος Πλατανησιώτης. 

Ο ΙΣΠ ζητεί την απόσυρση του άρθρου 34 του σχεδίου νόμου που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Υγείας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να εκκινεί πειθαρχική προδικασία ανεξάρτητα από την υποβολή καταγγελίας. Με αυτόν τον τρόπο, υπονομεύεται η αυτονομία των τοπικών ιατρικών συλλόγων, υποστηρίζει ο ΙΣΠ.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, «στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 326 του Ν. 4512/2018, προστίθεται νέα παράγραφος η οποία ορίζει ότι: "Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. δύναται, ανεξαρτήτως της υποβολής καταγγελίας, να ζητήσει οποτεδήποτε τον πειθαρχικό έλεγχο μελών των Διοικητικών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. ή μελών του Α.Π.Σ.Ι. διαβιβάζοντας τη σχετική υπόθεση στο Α.Π.Σ.Ι., αναλόγως εφαρμοζόμενης της διαδικασίας της παρ. 1".

Η ανωτέρω πρόβλεψη θεωρούμε ότι:

- Αντίκειται σε κάθε αρχή Δικαίου,

- Επεμβαίνει στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων,

- Παραβλέπει το γεγονός ότι οι ιατροί είναι μέλη και υπόκεινται στον έλεγχο των Συλλόγων τους, και

- Προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις των Ιατρικών Συλλόγων με τον ΠΙΣ».

Κατά τον ΙΣΠ, το προτεινόμενο πλαίσιο «συνιστά έναν συγκεντρωτικό μηχανισμό πειθαρχικού ελέγχου, μέσω του οποίου εκτιμάται ότι αποσκοπεί να μειώσει την αυτονομία των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων». Επιπλέον, ο Σύλλογος θεωρεί ότι οι ισχύουσες διατάξεις καλύπτουν πλήρως τις πειθαρχικές διαδικασίες και δεν υπάρχει κανένας λόγος τροποποίησής τους. Για το λόγο αυτό, ζητεί την απαλοιφή της παραπάνω πρόβλεψης από τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Σχετικές ειδήσεις