ΥΓΕΙΑ

Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί-Κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα

Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί-Κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα

Τη μητέρα των μαχών είναι έτοιμοι να δώσουν οι φαρμακοποιοί, σε περίπτωση που η τρόικα αποφασίσει να επιβάλει για ακόμη μία φορά το σκληρό της πρόσωπο που τόσο καλά γνωρίζουν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια.

Ήδη την Καθαρά Δευτέρα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του έκανε σαφές, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν τηρήσουν αυτά που έχουν συζητηθεί για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και άλλα κλαδικά αιτήματα, τότε είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις τους στην ιστορία τους.

Οι φόβοι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη προκύπτουν από τη συνάντηση της κυβέρνησης με τους δανειστές, όπου οι τελευταίοι απέρριψαν όλες τις προτάσεις της πρώτης, αναφορικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με τα φάρμακα, το γάλα και τα βιβλία.

«Θα μας βρουν απέναντι, όχι όμως για έναν και δύο μήνες», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, αλλά για πάρα πολύ καιρό. Όπως αναφέρει δε χαρακτηριστικά, δεν αποκλείεται να διεξαχθούν Ευρωεκλογές, με κλειστά φαρμακεία. Και όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει κλείσιμο φαρμακείων και τι πρόκειται να σημάνει για τους ασθενείς και τους χρονίως πάσχοντες. Επίσης, παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα (σε συνάντηση εδώ και 10 ημέρες) να μην πάνε τα ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ-μάρκετ και η όποια απελευθέρωση της τιμής να γίνει μέσα από το δελτίο τιμών, ο κ. Θεοδοσιάδης, υπογραμμίζει ότι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές μας επιθυμούν πλήρη απελευθέρωση.

Ο πρωθυπουργός στην προτελευταία συνάντηση είχε συμφωνήσει με το σκεπτικό ότι υπάρχουν πολλά φαρμακεία σε όλη τη χώρα, άρα δεν υπάρχει λόγος να πάνε τα ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ. Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι ακριβότερα στη χώρα μας κατά 27,6%, από την αντίστοιχη εμπειρία στο εξωτερικό, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Παράλληλα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η τιμή τους καθορίζεται από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης. Στην προτελευταία σύσκεψη είχε πέσει στο τραπέζι και η άποψη ότι τα σούπερ μάρκετ είναι πολλές ώρες ανοικτά, όμως υπερίσχυσε το γεγονός ότι φαρμακείο μπορεί να βρει ένας πολίτης – ασφαλισμένος και σε αργίες και τη νύχτα, σε αντίθεση με ένα σούπερ μάρκετ. Πάντως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είχαν τονίσει με έμφαση στην συνάντηση προ 10ημέρου, ότι ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει καθώς η χώρα διαθέτει πολλά φαρμακεία.

Πολλά επομένως θα κριθούν σήμερα στις 5 το απόγευμα όπου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση μεταξύ ηγεσίας υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων της τρόικας. Την Τετάρτη 5 Μαρτίου, επίσης, συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ του ΠΦΣ για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναδίπλωση Άδωνι για το 5ευρω μετά την κατακραυγή