ΥΓΕΙΑ

Συμπληρώματα διατροφής: Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ιατρικά η λήψη τους

Συμπληρώματα διατροφής: Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ιατρικά η λήψη τους

Χρήσιμες πληροφορίες για το αθλούμενο κοινό

Η ασφαλής χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής ήταν στο επίκεντρο της διάλεξης που έδωσε η Καθηγήτρια Τοξικολογίας στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου, στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ως συμπληρώματα διατροφής ορίζονται οι συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας και συνήθως περίεχουν αμινοξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες.

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ιατρικά ενδείκνυται σε:

  • Έγκυες γυναίκες λόγω των υψηλών διατροφικών αναγκών τους
  • Χορτοφάγους οι οποίοι συνήθως έχουν έλλειψη των συστατικών που βρίσκονται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά
  • Όσους πάσχουν από οστεοπόρωση
  • Καπνιστές
  • Ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία οι οποίοι πρέπει να ενισχύσουν τον οργανισμό τους με σίδηρο. Η λήψη του σιδήρου συνιστάται να συνοδεύεται από λήψη και βιταμίνης C για αύξηση της απορρόφησής του
  • Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, δεδομένου ότι στερούνται την πρόσληψη βιταμινών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων που περιέχονται φυσιολογικά στα πλήρη γαλακτομικά προϊόντα
  • Άτομα που αθλούνται εντατικά, καθώς εμφανίζουν μεγαλύτερες ανάγκες σε μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες και βιταμίνες.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χορήγηση των συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται μόνο μετά από υπόδειξη και συνταγογράφηση του θεράποντος ιατρού ή καθοδήγηση του φαρμακοποιού και μόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θεραπείας, ανέφερε η κ. Στεφανίδου και τόνισε ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μεγαλύτερη δοσολογία από τη συνιστώμενη ή με συνδυασμό πολλών συστατικών χωρίς ιατρική επίβλεψη, μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Συστηματική κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται από αθλούμενους και αθλητές, κυρίως για αύξηση της ενέργειάς τους, για αύξηση της μυικής μάζας, για απώλεια σωματικού βάρους. Για την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών στον οργανισμό, η κ. Στεφανίδου συστήνει σε αθλητές και αθλούμενο κοινό:

  • Να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή σε καθημερινή βάση, η οποία να περιλαμβάνει τροφές με όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού
  • Να καταναλώνουν πολλά υγρά, καθώς έχει καταγραφεί αρκετές φορές ότι ακόμα και ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις των αθλητών
  • Να είναι καχύποπτοι και να εμπιστεύονται κυρίως προϊόντα γνωστών φαρμακευτικών εταιρειών
  • Ο όρος «φυσικό/φυτικό» δε σημαίνει και «ασφαλές»
  • Να χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής μόνο με βάση την ιατρική ένδειξη και οδηγία
  • Σε περιπτώσεις τραυματισμού, να παρέχεται η κατάλληλη ιατρική βοήθεια και φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση του αθλητή και την άμεση επιστροφή του στις αθλητικές δραστηριότητες
  • Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες, ιδιαίτερα σε εφήβους και παιδιά.

Σχετικές ειδήσεις