Σύγχρονη «μάστιγα» οι παθήσεις του θυρεοειδούς

Newsroom Newsroom

Σύγχρονη «μάστιγα» οι παθήσεις του θυρεοειδούς

Σε σύγχρονη «μάστιγα» εξελίσσονται οι παθήσεις του θυρεοειδούς σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα στοιχεία που βλέπουν τα τελευταία χρόνια το «φως» της δημοσιότητας να προκαλούν ανησυχία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα και περισσότερα από 300.000.000 άτομα σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν παθήσεις του θυρεοειδούς.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια από τις πιο συχνές ενδοκρινολογικές παθήσεις που έχει πολλές συνέπειες στη συνολική υγεία των ασθενών και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που κρίνεται άκρως σημαντικό να υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση και φυσικά, την αντιμετώπισή της.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ (MD, PhD), Ενδοκρινολόγο και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.. Ο κ. Μούσλεχ, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, μας μίλησε για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος όσον αφορά στις παθήσεις του θυρεοειδούς, δίνοντας έμφαση στο θέμα του υποθυρεοειδισμού.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς

Η λειτουργία του θυρεοειδούς εμφανίζει συχνά διαταραχές που εκδηλώνονται με διάφορες μορφές και συνήθως με τη μορφή της υπολειτουργίας (υποθυρεοειδισμός) ή εκείνη της υπερλειτουργίας (υπερθυρεοειδισμός). Υπάρχει, ωστόσο, και η περίπτωση εμφάνισης της απλής ή οζώδη μη τοξικής βρογχοκήλης η οποία πρόκειται για μια περισσότερο ιδιόμορφη διαταραχή η οποία μπορεί να θεωρηθεί και σαν δυσλειτουργία.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι ένα συχνό κλινικό σύνδρομο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Προκαλείται από χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στην κυκλοφορία ή σε σπάνιες περιπτώσεις, από περιφερική αντίσταση των ιστών στις θυρεοειδικές ορμόνες της κυκλοφορίας.

Υποθυρεοειδισμός προκύπτει σε δύο περιπτώσεις: α. Όταν ο θυρεοειδής υποστεί βλάβη, οπότε έχουμε τον πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό και β. Όταν η διέγερση από την υπόφυση ή τον υποθάλαμο ανασταλεί. Στην περίπτωση αυτή, καλείται «υποφυσεογενής ή υποθαλαμικός αντίστοιχα υποθυρεοειδισμός».

Ο πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοσο καταστροφή (θυρεοειδίτιδα Hashimoto) ή σε κάποια βλαπτική επίδραση στην ορμονική λειτουργία του αδένα (φαρμακευτική ιατρογενής) ή σε συγγενή απλασία του θυρεοειδούς. Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς ανάλογα με την ηλικία που εμφανίζεται παρουσιάζει ιδιαίτερη κλινική εικόνα και χαρακτηρίζεται σαν: 1.Υποθυρεοειδισμός των ενηλίκων 2.Νεογνικός υποθυρεοειδισμός 3.Παιδικός υποθυρεοειδισμός 4.Γεροντικός υποθυρεοειδισμός.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε

Το σημαντικό στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού είναι, βέβαια, να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί εγκαίρως το πρόβλημα και τα πρώτα συμπτώματα. Δυστυχώς, στους ενήλικες ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να μείνει αδιάγνωστος για χρόνια αφού αναπτύσσεται συνήθως με τρόπο που δεν γίνεται αντιληπτός.

Ποια είναι, λοιπόν, τα σημάδια τα οποία μας προειδοποιούν για την ύπαρξη του προβλήματος; Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, τα πρώτα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι γενικά η καταβολή, η απάθεια, το αίσθημα κόπωσης, η αύξηση του σωματικού βάρους, η δυσκοιλιότητα και οι διαταραχές της εμμήνου ρύσης στις γυναίκες.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο, βέβαια, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως όταν εμφανίζεται με πλήρη συμπτωματολογία, ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις του δέρματος, υποθερμία, μυϊκή αδυναμία, γαστρεντερικές διαταραχές, ψυχονοητικές διαταραχές, βραδυκαρδία, βραδύτητα της ομιλίας ακόμη και βράγχος της φωνής.

mesa 1

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και η θεραπεία

Όπως σε κάθε νόσο, έτσι και στην περίπτωση των παθήσεων του θυρεοειδούς, η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται υψίστης σημασίας για την υγεία του ασθενούς και φυσικά, για την ποιότητα της ζωής του.

Για να διαγνωστεί το πρόβλημα, βέβαια, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός χαμηλών τιμών θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, με την αύξηση της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH) αποτελεί απόδειξη πρωτοπαθούς ανεπάρκεια του θυρεοειδούς. Όσον αφορά στον υποθυρεοειδισμό που οφείλεται στην θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, ανιχνεύονται θετικά αντιθυρεοειδικά αντισώματα.

Έπειτα από τη διάγνωση, σειρά έχει η απαραίτητη θεραπεία που στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, συνίσταται στη χορήγηση των θυρεοειδικών ορμονών σε δόσεις υποκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκείνο που έχει μεγάλη σημασία για τη συνολική υγεία των πασχόντων είναι, σύμφωνα με τον Μούσλεχ, η παρακολούθησή τους, η οποία επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τις κλινικές εξετάσεις. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως η μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών και της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH) πρέπει να γίνεται περίπου κάθε τέσσερις με έξι μήνες -ανάλογα πάντα με την περίπτωση του ασθενούς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η σωστή ενημέρωση, η παρακολούθηση των συμπτωμάτων, οι τακτικές εξετάσεις και φυσικά, η κατάλληλη θεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις του θυρεοειδούς να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να προσέχουμε πάντα για τα σημάδια τα οποία μας προειδοποιούν για το πρόβλημα και κυρίως, να μη διστάζουμε να ζητάμε εγκαίρως τη γνώμη και τη βοήθεια των ειδικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved