ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Με αμερικανική ασπίδα

Με αμερικανική ασπίδα

Η επίσκεψη Μπαίντεν, του Αμερικανού Αντιπροέδρου, με πολύ γνωστή σχέση με τους ελληνοαμερικανούς, έδωσε ένα μήνυμα σταθερότητας στην Αθήνα , ότι και αν συμβεί στη κρίσιμη , τελευταία χρονιά, στη σειρά ενός κύκλου που άνοιξε το 2009, που αρχίζει.

Συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωνε στη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Παπαδήμο: «Στεκόμαστε προετοιμασμένοι να σας βοηθήσουμε με όποιόν τρόπο μπορούμε». Ενώ λίγη ώρα πριν στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας , που κράτησε μάλιστα μία ώρα, είχε εκτιμήσει : « Με σκληρή δουλειά και λίγη τύχη σε ένα χρόνο από σήμερα , όχι μόνο θα έχουμε ξεπεράσει την κρίση , αλλά θα είμαστε σε καλύτερη θέση από τώρα».

Τόσο από τις τοποθετήσεις Μπάιντεν , όσο και από πολύ πρόσφατη συνέντευξη σε σαββατιακή εφημερίδα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, γίνεται εμφανής η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν με κάθε τρόπο τεχνικό ή οικονομικό την Ελλάδα, εάν βρεθεί σε κάποια περιδίνηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Γίνεται πάντως ταυτόχρονα εμφανές ότι οι Αμερικανοί με κάθε τρόπο θέλουν να κάνουν δηλωτικό των προθέσεων τους, ότι η Ελλάδα θα πρέπει μέσα στο 2012, να προχωρήσει την προσπάθεια της για εξορθολογισμό των οικονομικών της, την δημιουργία αν είναι δυνατόν πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και των απαραίτητων για την ανάκαμψή της διαρθρωτικών αλλαγών στη λειτουργία του κράτους και των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Ο χρονικός ορίζοντας που τίθεται φυσικά συνδέεται τόσο με την προσπάθεια των ΗΠΑ , η ευρωζώνη να μην οδηγήσει την διεθνή οικονομία σε κραχ , αλλά και με τις προεδρικές εκλογές στην Αμερική, το φθινόπωρο του νέου χρόνου.

Από την άλλη πλευρά στις δηλώσεις τους μετά την συνάντηση τους οι Μέρκελ και Σαρκοζί , ξεχώρισαν την ελληνική περίπτωση από το γενικότερο ζήτημα της ευρωζώνης και του Νότου, χαρακτηρίζοντας το «ειδική περίπτωση» και προδιαθέτοντας για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα , μπορεί να βρεθεί και εκτός ευρώ, ότι και αν συμβεί με την Ιταλία και την Ισπανία για παράδειγμα , δίνοντας την διάσταση της αβεβαιότητας για το προσεχές μέλλον , όποιες και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Άλλωστε ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρώπης καταρρέει και η μετατροπή της σε Γερμανική Ένωση κάθε άλλο παρά σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα μπορεί να πείσει ότι δημιουργούνται συνθήκες ανάκαμψης και ευημερίας, για τους 17 , τους 27 και τις κεντρικές δομές της Δύσης.