ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» Καπραβέλου στο Newsbomb.gr: Φοβόμαστε εμφάνιση στελέχους που δεν θα πιάνει το εμβόλιο

«Βόμβα» Καπραβέλου στο Newsbomb.gr: Φοβόμαστε εμφάνιση στελέχους που δεν θα πιάνει το εμβόλιο

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Για την ευκολία του SARS-CoV-2 να μεταλλάσσεται και τον φόβο της επιστημονικής κοινότητας για το γεγονός αυτό μίλησε στο Newsbomb.gr, o  διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«O covid – 19 μεταλλάσσεται συνεχώς. Είναι απίστευτο το πόσες μεταλλάξεις υπάρχουν. Είναι χιλιάδες. Αυτό που μας φοβίζει είναι τι θα γίνει αν υπάρξει μια μετάλλαξη που δεν θα πιάνουν τα εμβόλια. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος».

Τα παραπάνω ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σε σχέση με το εμβόλιο σημείωσε ότι η ανοσία που δίνει δεν είναι για πάντα οπότε σε μερικούς μήνες όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να κάνουν ένα επαναληπτικό εμβόλιο για να διατηρηθεί η ανοσία προκειμένου από το φθινόπωρο να μην έχουμε ανάλογο πρόβλημα με ένα ενδεχόμενο 4ο κύμα.

Τα self test

«Τα τεστ για τον κορονοϊό αποτελούν μια ιατρική πράξη. Τα self test μου θυμίζουν σουπερ μάρκετ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα αποτελέσματα αυτών των τεστ θα πρέπει να αξιολογούνται από ειδικούς επιστήμονες για να είναι έγκυρα», δήλωσε αναφερόμενος στην πολιτική των self test o διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Και πρόσθεσε: «θα μοιραστούν πολλά τέστ αλλά λίγα θα γίνουν και φυσικά όσοι κάνουν θα πρέπει μετά το αποτέλεσμά τους να αξιολογηθεί από γιατρούς. Αν δεν γίνουν σωστά τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

«Η κορύφωση της πανδημίας θα έρθει πρώτα στην Βόρεια Ελλάδα και μετά στην Αθήνα. Ωστόσο στην ιατρική δεν υπάρχει πρόβλεψη όπως γίνεται με την μετεωρολογία για να πούμε πότε θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε την οικονομία. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι ακολουθήθηκε λάθος στρατηγική. Αφήσαμε "ελεύθερο το κρούσμα" με αποτέλεσμα ο δείκτης θετικότητας πλέον να είναι πολύ μεγάλος».

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε στο Newsbomb.gr την κατάσταση με την πανδημία στην χώρα μας ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι δεν βλέπει ακόμα την «κορυφή του κύματος» της πανδημίας στην Αττική και σίγουρα το ΕΣΥ θα πιεστεί περεταίρω. «Οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν και θα ξεπεράσουμε τους 800. Η Αττική δεν πρόκειται να ανασάνει πριν τις 15 – 20 Απριλίου».

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το πότε θα ήταν σωστό να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της οικονομίας, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι στην Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει και μετά τις 5 Απριλίου. Στην Αθήνα όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά και σίγουρα όχι πριν τις 20 του ερχόμενου μήνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 735 διασωληνωμένους, 1.449 μολύνσεις και 54 θανάτους