ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα: Εκθέσεις, παραστάσεις και ταινίες για να δείτε αυτό το Σαββατοκύριακο

Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ'αγαπάς»
Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ'αγαπάς», στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Δέκα προτάσεις που θα βρεις στην ατζέντα μας για το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιανουαρίου.

Αυτό το παγωμένο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, θα ντυθούμε ζεστά και θα πάμε να δούμε μοναδικές εκθέσεις, ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις και νέες ταινίες στις σκοτεινές αίθουσες της Αθήνας.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου

Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ'αγαπάς», Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς»
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στην έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς»Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή της, η Μελίνα Μερκούρη, με την ανεξάντλητη ζωντάνια και τη σπάνια γοητεία, με τον έντονο δυναμισμό και τη διεθνή ακτινοβολία, η ηθοποιός, η πολιτικός, η γυναίκα που αγαπήθηκε πολύ, αγάπησε με πάθος, που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις ιδέες και τα πιστεύω της, η γυναίκα-σύμβολο, η «τελευταία Ελληνίδα θεά», ζωντανεύει ξανά στην Τεχνόπολη.

Θα παρουσιαστούν – κάποια απ’ αυτά για πρώτη φορά – πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.

Μαθήματα Κωμωδίας, Μικρό Παλλάς

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στον χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία.

Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς κι η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης,μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωες της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Μαθήματα Κωμωδίας
Μαθήματα Κωμωδίας


Απάντηση με γέλιο αντιπροτείνει ο συγγραφέας με το ένατο κατά σειρά θεατρικό του έργο, έξι χρόνια μετά το «Δόξα πατρή», εκφράζοντας την άποψη του πως «το να μάθεις να γελάς μ αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση».

Σκηνοθεσία και Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Αθερίδης. Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Σαμόλης, Αναστασία Τσιλιμπίου.

Να σου πω μια ιστορία του Χόρχε Μπουκάι, BIOS

Να σου πω μια ιστορία του Χόρχε Μπουκάι
Να σου πω μια ιστορία του Χόρχε Μπουκάι

Βασισμένο στο διεθνές μπέστ σέλερ του Χόρχε Μπουκάι. Μια παράσταση εμπειρία αφού ο θεατής είναι μέρος μια απρόσμενης συνεδρίας.

Δραματοποιημένο το εμβληματικό κείμενο του Χόρχε Μπουκάι με φρέσκια και κωμική ματιά, σε μια παράσταση που αποσκοπεί να κάνει το κοινό συνένοχο.

Οι θεατές εμπλέκονται ενεργά στο έργο. Το δίπολο θεραπευτή και θεραπευόμενου αντιστρέφεται, οι ρόλοι ανατρέπονται.

Οι ιστορίες ζωντανεύουν γλαφυρά, ενώ ηθοποιοί και θεατές γίνονται αμοιβαία κομμάτι μιας ιδιάζουσας «θεραπείας».

Έγκλημα και Τιμωρία, Θέατρο ΕΛΕΡ

Έγκλημα και Τιμωρία
Έγκλημα και ΤιμωρίαΧριστίνα_Γεωργιάδου

Το Έγκλημα και Τιμωρία του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Δεκέμβριο εγκαινιάζοντας το νέο Θέατρο ΕΛΕΡ (Ελπίς Έρως) της Ελένης Ερήμου.

Το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού, οδηγεί τις παραστάσεις (που ολοκληρώνονταν κανονικά στις 23/1) σε παράταση έως και τις 6 Φεβρουαρίου. Η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (1821-1881) και βασίζεται στη βραβευμένη θεατρική διασκευή του ομώνυμου αριστουργήματος από τους Marilyn Campbell και Curt Columbus.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη προσέγγιση που αφηγείται την ιστορία μέσω των τριών βασικών προσώπων: του Ρασκόλνικοφ, του Πορφύρη και της Σόνια, με επίκεντρο τον Ρασκόλνικοφ. Στους τρεις ρόλους βλέπουμε τρεις νέους ηθοποιούς, τους Νικόλα Μίχο, Κωνσταντίνο Μπλάθρα και Χριστίνα Τασκασαπίδου. Στα ατού της παράστασης είναι το σκηνικό́, δημιουργία του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, αλλά και η ζωντανή μουσική από σκηνής με την Ελένη Φουρλάνου (βιόλα).

Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών (Nightmare Alley)

O χαρισματικός και φιλόδοξος Stanton Carlisle (Bradley Cooper) γίνεται μέλος ενός περιοδεύοντα θιάσου και κερδίζει την εύνοια του μέντιουμ Zeena (Toni Collette) και του συζύγου της Pete (David Strathairn). Σύντομα,θα χρησιμοποιεί τις νέες του γνώσεις για να κάνει κομπίνες σε βάρος της πλούσιας ελίτ της Νέας Υόρκης του 1940. Έχοντας την αγνή Molly (Rooney Mara) πιστή στο πλευρό του, ο Stanton καταστρώνει ένα κόλπο με στόχο έναν μεγιστάνα (Richard Jenkins), με τη βοήθεια μιας μυστηριώδους ψυχιάτρου (Cate Blanchett), που μπορεί να είναι και η πιο επικίνδυνη αντίπαλός του.

Βασισμένο σε μυθιστόρημα του William Lindsay Gresham. Σκηνοθεσία: Guillermo Del Toro.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου

Κόκκινα Φανάρια, Cartel Τεχνοχώρος

Η Μαντάμ Παρί και τα κορίτσια της ανοίγουν με γενναιότητα την κουρτίνα του μπαρ τους, αφηγούνται τις ιστορίες τους, χορεύουν, τραγουδούν, ερωτεύονται, ονειρεύονται, ελπίζουν, διαψεύδονται, σκιαγραφώντας έναν κόσμο ζωντανό. Έναν κόσμο παλλόμενο, γεμάτο χρώματα, θραύσματα και σπαράγματα, γεμάτο φως και σκοτάδια, τραύματα και θαύματα. Έναν κόσμο υπαρκτό ανάμεσά μας, όσο κι αν επιλέγουμε ενδεχομένως να αποστρέφουμε το βλέμμα μας, όσο κι αν μας βολεύει ίσως να κάνουμε ότι είναι αόρατος.

Κόκκινα Φανάρια
Κόκκινα Φανάρια

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 17 ετών.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης. Παίζουν: Ερατώ Αγγουράκη, Λευτέρης Αγουρίδας, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Μπέττυ Βακαλίδου, Δημήτρης Γαλάνης, κ.ά.

Good People, Θέατρο Αποθήκη

Good People
Good People

Το βαθιά ανθρώπινο και άγρια χιουμοριστικό θεατρικό έργο του βραβευμένου με Pulitzer Αμερικάνου συγγραφέα David Lindsay-Abaire, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο Αποθήκη. Είναι η πρώτη σκηνοθεσία που υπογράφει η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους.

Πρόκειται για ένα έργο σκληρό και συγχρόνως τρυφερό που πραγματεύεται με στεγνό και βιτριολικό χιούμορ το παγκόσμιο τελικά παραμύθι του αμερικάνικου ονείρου.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (αλφαβητικά) : Τάσος Γιαννόπουλος, Παύλος Λουτσίδης, Aurora Marion, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ζωή Ρηγοπούλου, Σωσώ Χατζημανώλη.

Γάζα, Αγάπη Μου (Gaza Mon Amour)

Γάζα, σήμερα. Ένας ψαράς είναι κρυφά ερωτευμένος με μια γυναίκα που δουλεύει στην αγορά με την κόρη της. Όταν ανακαλύπτει ένα αρχαίο άγαλμα του Απόλλωνα στα δίχτυα του, η γυναίκα τον βοηθάει να το κρύψει, ενώ εκείνος νιώθει ότι θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Η γλυκόπικρη ιστορία ενός αμετανόητου ρομαντικού που μάχεται για την αγάπη, ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση.

To Φανταστικό Χωριό, Θέατρο ΕΛΕΡ

Το φανταστικό χωριό είναι η ιστορία ενός χωριού που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για μια ευτυχισμένη κοινωνία. Η ιστορία και οι ήρωες ζωντανεύουν μπροστά στους θεατές, συνομιλούν μαζί τους και όλοι μαζί, με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιών, γίνονται μέρος μιας μεγάλης γιορτής όπου όλοι οι άνθρωποι χωράνε και ζούνε μονιασμένοι.

To Φανταστικό Χωριό
Ο Σπύρος Γραμμένος στο Φανταστικο Χωριό

Ο Σπύρος Γραμμένος, γνωστός από τα τραγούδια και το ιδιαίτερο ύφος του, έχοντας γράψει μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις, για πρώτη φορά γράφει και πρωταγωνιστεί, με τη συνοδεία ενός μουσικού επί σκηνής, σ' ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Ίππος: Το Άλογο στην αρχαία Αθήνα, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη

Ίππος: Το Άλογο στην αρχαία Αθήνα
Ίππος: Το Άλογο στην αρχαία Αθήνα


Μία συναρπαστική έκθεση τέχνης και επιστήμης διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, στην Πτέρυγα Ιωάννης Μακρυγιάννης από τις 20 Ιανουαρίου έως το τέλος Απριλίου 2022 με τίτλο «ΙΠΠΟΣ: Το άλογο στην αρχαία Αθήνα».

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η καθηγήτρια Jenifer Neils, Διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, περιλαμβάνει περισσότερα από 50 αρχαία αντικείμενα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Το στήσιμο και τη σκηνογραφία υπογράφουν οι Παρασκευή Γερολυμάτου και Ανδρέας Γεωργιάδης από τη Μικρή Άρκτο.

Κεντρικό έκθεμα αποτελεί ένας από τους πολύ καλά διατηρημένους σκελετούς αρχαίων αλόγων που βρέθηκαν στις πρόσφατες ανασκαφές στο αρχαίο νεκροταφείο, στο Φάληρο. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν αντικείμενα και έργα τέχνης που απεικονίζουν τους πολλαπλούς ρόλους που έπαιζαν τα άλογα στην αρχαία Αθήνα: στους αθλητικούς αγώνες, τον πόλεμο, τη μυθολογία και τη θρησκεία. Από ταφικά κτερίσματα έως αφιερώματα στην Ακρόπολη της Αθήνας, τα αντικείμενα αυτά αναδεικνύουν τη συμβολική σημασία του αλόγου σε μια πόλη που χαρακτηριζόταν από ιππομανία. Στην έκθεση αυτή, τέχνη και επιστήμη συστρατεύονται για να παρουσιάσουν τα νεότερα αποτελέσματα της αρχαιολογικής, ζωοαρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας με στόχο την καλύτερη κατανόηση της σημασίας του αλόγου στην αρχαία αθηναϊκή κοινωνία.

Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Ακρόπολης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών (Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός κ.α.) της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (Αρχ. Μουσείο Βραυρώνας), της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Φλωρεντίας, του Κρατικού Μουσείου Βάδης (Καρλσρούη) και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.



Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.