Karagiozis
Πηγή: Newsbomb.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Καραγκιόζης αφήνει για λίγο τον μπερντέ για χάρη του κινηματογράφου

Oι Κώστας Σπυρόπουλος και Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου μιλούν στο Newsbomb.gr για τον Καραγκιόζη, τον ήρωα που μεγάλωσε (και μεγαλώνει) γενιές Ελλήνων.

Εδώ και λίγες ημέρες ο λαϊκός και εθνικός μας ήρωας ο Καραγκιόζης, θα εμφανίζεται και στις μεγάλες αίθουσες αφού γίνεται κινηματογραφικό αστέρι και μάλιστα τρισδιάστατο. Μια πολύ ωραία κίνηση που σίγουρα οι νοσταλγοί των προηγούμενων δεκαετιών θα «αγκαλιάσουν».

Με αφορμή την κινηματογραφική εμφάνιση του Καραγκιόζη μιλούν στο Newsbomb.gr άνθρωποι που η ζωή τους όλη είναι πίσω από το μαγικό μπερντέ. Ο Κώστας Σπυρόπουλος και ο Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου καταθέτουν τη δική τους οπτική, που είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ήταν από αυτούς που στήριξαν τον Καραγκιόζη σε δύο πολύ μεγάλες δυσκολίες: στην οικονομική κρίση και στην πανδημία.

Ο ήρωας που μεγάλωσε τους γονείς των γονιών μας και ακόμα πιο παλιούς, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις οθόνες τώρα που ο ηλεκτρονικός εθισμός κερδίζει (δυστυχώς) έδαφος στα παιδιά. Όμως ο Καραγκιόζης μαζί με τα κολλητήρια, την Αγλαΐα και τον υπόλοιπο θίασο τούς φωνάζει να τον δουν όταν βγαίνει από την παράγκα.

Ο Καραγκιόζης και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του θεάτρου σκιών
Ο Καραγκιόζης και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του θεάτρου σκιών

Ο αγαπημένος ήρωας όλων των Ελλήνων

Εδώ και δεκαετίες ο Καραγκιόζης είναι ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων. Ο Κώστας Σπυρόπουλος υπογραμμίζει πως ο Καραγκιόζης δεν είναι μόνο ένας ήρωας αλλά είναι και κομμάτι αναπόσπαστο του ελληνικού πολιτισμού. Ειδικότερα σημειώνει:

«Ο Καραγκιόζης είναι ο εθνικός μας ήρωας! Ο Καραγκιόζης είναι ο Έλληνας, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Το "μυστικό" αυτού του ήρωα είναι ότι βρίσκεται παντού. Σχολιάζει την επικαιρότητα. Μπορεί να συνυπάρξει. Αυτό είναι το μεγάλο ατού του. Το λέω συνέχεια αυτό... Ο Καραγκιόζης είναι ο συνδετικός κρίκος του παλαιού με το νέο... Του χθες με το σήμερα... Αναδύθηκε από το λαό, για να μείνει στο λαό... Για να λέει όλα όσα ο λαός δεν μπορεί να πει... Για να φέρνει το χαμόγελο στα χείλη του κάθε ανθρώπου. Είναι ολόκληρος ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας!».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου υπογραμμίζει μιλώντας στο Newsbomb.gr πως ο Καραγκιόζης είναι ο εκπρόσωπος του Έλληνα σε όλα τα επίπεδα.
«Ο Καραγκιόζης είναι η "φωνή" του Έλληνα, είναι ο ίδιος ο λαός! Με όλα του τα κουσούρια, με όλες του τις αρετές, ο λαός που περικλείει ένα μεγάλο μέγεθος καλοσύνης, κάποια στιγμή την μπαγαμποντιά αλλά και την πονηριά. Αλλά που μπορεί και αλλάζει και αυτός καθώς αλλάζει και ο Έλληνας μέσα στον χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Σπυρόπουλος σε μια προσέγγιση πιο καλλιτεχνική κρατώντας τον Καραγκιόζη
Ο Κώστας Σπυρόπουλος σε μια προσέγγιση πιο καλλιτεχνική κρατώντας τον Καραγκιόζη

Κίνηση ΜΑΤ ο κινηματογραφικός Καραγκιόζης

Η παρουσία του Καραγκιόζη στους κινηματογράφους αυτή την περίοδο θα τον συστήσει στα μικρά παιδιά. Από αυτή την περιπέτεια ο Καραγκιόζης και η παρέα του μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν.

«Ο κόσμος προχωράει η τεχνολογία εξελίσσεται και μαζί με αυτή πρέπει να εξελίσσεται και το θέατρο σκιών. Στόχος είναι να έχει στοιχεία του "σήμερα", να εξελιχθεί χωρίς να χάσει την φόρμα του», λέει στο Newsbomb.gr o Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου.

Από την πλευρά του ο Κώστας Σπυρόπουλος αναφέρει: «Ό,τι γίνεται για τον Καραγκιόζη μας, μόνο καλό μπορεί να προκαλέσει. Άλλωστε, δεν έχει καμία σχέση το ζωντανό παραδοσιακό, θέατρο σκιών με τον κινηματογράφο... Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, θα έλεγα. Ίσα ίσα που πιστεύω πως θα ωθήσει το κοινό που ακόμα δεν έχει παρακολουθήσει από κοντά θέατρο σκιών, να το κάνει! Ο Καραγκιόζης βρίσκεται παντού. Γιατί όχι και στην οθόνη του κινηματογράφου;».

Ο Κώστας Σπυρόπουλος επί τω έργω
Ο Κώστας Σπυρόπουλος επί τω έργω

Στην εποχή του ηλεκτρονικού εθισμού

Χωρίς αμφιβολία πλέον η οθόνη κερδίζει τις εντυπώσεις. Τα μικρά παιδιά (όπως και όλοι μας) φλερτάρουν με τον ηλεκτρονικό εθισμό. Ο Καραγκιόζης ο οποίος κατάφερε και επιβίωσε πολέμων, πανδημίας και άλλων κακουχιών, πώς τον αντιμετωπίζει; Είναι μια μάχη δύσκολη, είναι μια μάχη που πρέπει να την κερδίσει για να διαδώσει και στις νέες γενιές, τη σκέψη του, τη φαντασία του, το πάθος του. Τι λένε στο Newsbomb.gr οι καραγκιοζοπαίχτες.

Ο Κώστας Σπυρόπουλος τοποθετείται επί του θέματος λέγοντας: «Η πιο δύσκολη μάχη του είναι αυτή! Αλλά για αυτό είμαστε εδώ, για να τη δώσουμε! Είμαστε εδώ για να διασώσουμε και να διαδώσουμε αυτή την τέχνη. Πάντα βαλλόταν ο Καραγκιόζης, πολύ παλαιότερα από τον βουβό κινηματογράφο, αργότερα από τον κλασικό κινηματογράφο, αλλά στάθηκε όρθιος σε κάθε περίπτωση!

Ο Καραγκιόζης δε γίνεται να υπάρξει χωρίς να είναι πίσω από τον μπερντέ, το λευκό πανί. Μετά ξεφεύγουμε. Ο Καραγκιόζης δεν είναι απλό θέατρο αλλά Θέατρο Σκιών. Αυτό τον ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα θεάματα. Όσο υπάρχουν τα παιδιά, θα ζει και θα βασιλεύει και ο Καραγκιόζης».

Στην ίδια πλεύση κινείται και η άποψη του Παναγιώτη Χατζηαναγνώστου: «Ο Καραγκιόζης έχει συνηθίσει στις μάχες αυτές με σύμμαχό του πάντα τον σημερινό λόγο, τη σύγχρονη ύπαρξή του, τον αυτοσχεδιασμό του, που τον καθιστούν πάντα διαχρονικό και αγαπητό στις ψυχές των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Αυτή είναι άλλωστε η επιτυχημένη συνταγή που πρέπει να ακολουθήσει ένας καλός Καραγκιοζοπαίχτης σήμερα για να αποδώσει έναν σημερινό "ζωντανό" Καραγκιόζη».

Ο Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου επί τω εργω
Ο Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου επί τω εργω

Οι οικογένειες απολαμβάνουν τον Καραγκιόζη

Ο Καραγκιόζης και οι υπόλοιποι ήρωες που τον πλαισιώνουν είναι μοναδικοί και ο καθένας τους ασκεί τη δική του έλξη σε μικρούς και μεγάλους. Ο μάγκας ο «Σταύρακας», ο «Μορφονιός» με τη χαρακτηριστική μύτη, ο «μπάρμπα Γιώργος» με τη φουστανέλα του που αποτυπώνει τους Έλληνες του 19ου αιώνα. Επίσης, ο «σιορ Διονύσης» από τη Ζάκυνθο που αποτυπώνει τους Έλληνες από τα Επτάνησα, ο «Χατζηαβάτης» κολλητός του Καραγκιόζη και μέγιστος κόλακας. Τα παιδιά του Καραγκιόζη, ο «Κολλητήρης», ο «Κοπρίτης», ο «Πιτσικόκος», η γυναίκα του η «Αγλαΐα», όλοι τους απευθύνονται σε ολόκληρη την ελληνική οικογένεια και όχι μόνο στα παιδιά, με λόγο απλό και προσιτό.

«Βλέποντας μια παράσταση θεάτρου σκιών σε αυτό που εστιάζει κανείς είναι στον άμεσο λόγο και τις αυθόρμητες ατάκες που προκαλούν πάντα γέλιο και αυτό γιατί δεν έχεις να δεις ούτε εντυπωσιακά σκηνικά, ούτε κουστούμια παρά μόνο τους ήρωες μπροστά από ένα λευκό πανί και τη φαντασία του καραγκιοζοπαίκτη με θέματα βγαλμένα μέσα από τη ζωή μας, από την επικαιρότητα ακόμη και μέσα από το ίδιο το κοινό. Δεν είναι τυχαίο που μετά από τόσα χρόνια ο Καραγκιόζης συγκινεί και γίνεται δεκτός από όλον τον κόσμο! Με απλό τρόπο περνούν μηνύματα για ηθικές αξίες και γενικότερα για τη ζωή και γίνονται ένα ισχυρό διδακτικό εργαλείο», εξηγεί στο Newsbomb.gr ο Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου.


Ο Κώστας Σπυρόπουλος το περικλείει όλο αυτό σε μια λέξη, «πλούτος». Ειδικότερα τονίζει: «Πλούτος συναισθημάτων, αξιών, ήθους, χαράς, διακέδασης! Γιατί ο Καραγκιόζης είναι πάντα επίκαιρος, περνά μηνύματα και σαν λαϊκός ήρωας, γίνεται παράδειγμα προς μίμηση. Αποτελεί μία κατηγορία μόνος του! Τα παιδιά δεν έχουν ως πρότυπα μόνο τα ψηφιακά καρτούν. Έχουν και τον Καραγκιόζη και αυτό εμένα προσωπικά με χαροποιεί πάρα πολύ, γιατί αποδεικνύει πως υπάρχει μέλλον για τον φίλο μας τον ξυπόλητο».

Στο σινεμά μια νέα καριέρα ξεκινά για τον Καραγκιόζη

Ο Καραγκιόζης αστροναύτης, φούρναρης, ψαράς, ζητιάνος, μάγειρας, ανθοπώλης, γραμματικός, βαρκάρης, επιστήμονας, στρατιώτης, γιατρός, καφετζής, τραγουδιστής, δασοφύλακας, γιατρός με το ζόρι, γιατρός της γειτονιάς, οδοντίατρος, ο θησαυρός του Θεού, δάσκαλος, η κρεμάλα του πατριάρχη, τρελός, ο θείος από την Αμερική, η θεία από την Αίγυπτο, το νησί των κατεργαραίων, στο τρελοκομείο, το φάντασμα του Σαραγιού, ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι, το στοιχειωμένο ξενοδοχείο, της τύχης τα γραμμένα, τα σαγόνια του καρχαρία, και άλλες πολλές είναι οι παραστάσεις που πρωταγωνιστεί ο Καραγκιόζης.

Τώρα όμως η δράση του μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη και η ιστορία έχει ως εξής:

Ο διοικητής του χωριού αποφασίζει να διορίσει έναν δημόσιο γραμματέα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς οι υπάλληλοί του αναγκάζονται να παραμελούν την εργασία τους για να εξυπηρετούν τους αναλφάβητους συμπολίτες τους στη γραπτή τους επικοινωνία. Ο Χατζηαβάτης αναλαμβάνει να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για τη θέση, ώσπου συναντά τον Καραγκιόζη που τον εντυπωσιάζει με τις γραμματικές γνώσεις που λέει πως έχει και η αναζήτηση λαμβάνει τέλος! Μετά από μια ξεκαρδιστική συνάντηση με τον διοικητή, ο Καραγκιόζης γίνεται ο γραμματικός του χωριού, και πιάνει, γεμάτος όρεξη και άδειος γνώσεων, μολύβι και χαρτί.


Διαβάστε επίσης

«Τα Παιδιά της Επανάστασης»: Ένα αμερικάνικο κόμικ για το 1821!

Ο Μικρός Ήρωας συνεχίζει να εμπνέει τους Έλληνες μέχρι σήμερα

Ο street artist πίσω από το γκράφιτι του Αλέξανδρου Νικολαΐδη μιλά στο Newsbomb.gr


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ