ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ηράκλειο: Ολοκληρώνεται στο Βενεράτο το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Ηράκλειο: Ολοκληρώνεται στο Βενεράτο το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Tην Τετάρτη 2 Ιουλίου ολοκληρώνεται το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που πραγματοποιείται για 8η φορά φέτος στο Βενεράτο Ηρακλείου, με την παρουσίαση δέκα γλυπτών έργων τέχνης, αφιερωμένων στον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατό του.


Το φετινό Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου με τη συμμετοχή δέκα καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Οι καλλιτέχνες όλες αυτές τις ημέρες φιλοτεχνούσαν τα έργα τους σε όγκους από μάρμαρο Γορτύνης και κρητικό πωρόλιθο, μπροστά στα μάτια των φιλότεχνων και τα έργα αυτά θα παρουσιασθούν στην υπαίθρια γλυπτοθήκη του Βενεράτου μεθαύριο το βράδυ στην τελετή λήξης του Διεθνούς Συμποσίου.

Οι καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τα έργα που φιλοτεχνούν στο πλαίσιο του συμποσίου είναι οι εξής: Angel Picaporte Barroso από την Ισπανία, Pablo Costilludo Garsia Huertos, επίσης από την Ισπανία, Alessio Ranaldi από την Ιταλία, Γιώργος Μωυσής από την Κύπρο, Χρήστος Ρηγανάς από την Καλαμάτα, Έφη Παπαργυρίου από τη Θεσσαλονίκη, Ιωσήφ Σηφάκης από τη Γέργερη Ηρακλείου, Βασίλης Τριανταφυλλάκης από τον Άγιο Βασίλειο Ηρακλείου, Μανώλης Χαρκούτσης από το Βενεράτο Ηρακλείου και Νικηφόρος Βοσκάκης από το Ρέθυμνο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθεί συναυλία του συνόλου Νυχτών και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης με παραδοσιακή μουσική και με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν τα εξαιρετικά κρασιά οινοποιείων της περιοχής και να περιηγηθούν στην έκθεση Εικαστικής Τέχνης. Χαιρετισμό στους συμμετέχοντες θα απευθύνουν ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ηρακλείου, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου Νίκος Ματζαπετάκης.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του συμποσίου και του εορτασμού των 400 χρόνων από το θάνατο του Ελ Γκρέκο, σήμερα Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 6:30 μμ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο θα γίνει εκδήλωση με βασική ομιλήτρια τη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη και με θέμα «Θεοτοκόπουλος- Κορνάρος».

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, όπως τονίζουν οι οργανωτές, «έχει γίνει οκτώ φορές στο Βενεράτο, από το 2006 έως και το 2014. Σε αυτό έχουν πάρει μέρος καλλιτέχνες από 16 χώρες και περιοχές του κόσμου και συγκεκριμένα από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Ρουμανία, Καραϊβική, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ισπανία και Κύπρο.

Οι καλλιτέχνες έχουν φιλοτεχνήσει συνολικά 53 έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται στον χώρο της υπαίθριας γλυπτοθήκης στο Βενεράτο και στην ευρύτερη περιοχή.
Η ιδέα για την ίδρυση του θεσμού του Διεθνούς Συνεδρίου Γλυπτικής ανήκει στους γλύπτες Μανώλη Χαρκούτση και Χρήστο Τσουμπλέκα, που ανέλαβαν και την ευθύνη της διοργάνωσης τα πρώτα χρόνια του συμποσίου».