ΚΟΣΜΟΣ

Τα τελευταία λόγια του Κασόγκι: Δεν μπορώ να αναπνεύσω

Τα τελευταία λόγια του Κασόγκι: Δεν μπορώ να αναπνεύσω

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το το τηλεοπτικό δίκτυο CNN τα τελευταία λόγια του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, πριν βρει φρικτό θάνατο στα χέρια των δολοφόνων του.

Επικαλούμενο άτομο που διάβασε την απομαγνητοφώνηση της ηχητικής καταγραφής του φόνου, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αποκαλύπτει ταυτόχρονα και όλες τις λεπτομέρειες για την πορεία του προμελετημένου εγκλήματος μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν τα τελευταία λόγια που είπε ο Τζαμάλ Κασόγκι στους δολοφόνους, σύμφωνα με τον άνθρωπο που διάβασε την απομαγνητοφώνηση της ηχητικής καταγραφής του φόνου του.

Κατά το CNN, τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις γίνονταν με ανώτατους αξιωματούχους στο Ριάντ. Ο Κασόγκι, μέλος της σαουδαραβικής ελίτ που όμως είχε πέσει σε δυσμένεια διότι επέκρινε ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε εγκατασταθεί στις ΗΠΑ το 2017 και έγραφε κυρίως άρθρα γνώμης που δημοσιεύονταν στην εφημερίδα The Washington Post.

Παράλληλα, η απομαγνητοφώνηση περιέχει περιγραφές της μάταιης προσπάθειας του Κασόγκι να αντισταθεί στους εκτελεστές του, ενώ περιγράφει επίσης τους ήχους του «διαμελισμού του πτώματός του με πριόνι».

Η ηχητική καταγραφή έγινε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Το CNN αναφέρει πως η πηγή του διάβασε τη μετάφραση της απομαγνητοφώνησης και είναι ενήμερη για τα στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα που διενήργησαν οι τουρκικές αρχές για τον φόνο του δημοσιογράφου.

Κατά τις τουρκικές αρχές, μια ομάδα δεκαπέντε πρακτόρων της Σαουδικής Αραβίας στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον Κασόγκι. Το Ριάντ από την πλευρά του κάνει λόγο περί μιας επιχείρησης άνευ της έγκρισης του παλατιού η οποία πήρε άσχημη τροπή.

Διαβάστε επίσης: Ανατροπή στη δολοφονία της φοιτήτριας: Το τρίτο πρόσωπο και το κύκλωμα εκβιαστών