Slow travel: Τρεις προορισμοί για να «κατεβάσoυμε» ταχύτητα στα ταξίδια μας
TRAVEL

Slow travel: Τρεις προορισμοί για να «κατεβάσoυμε» ταχύτητα στα ταξίδια μας

Το πιο γνωστό ποίημα του Καβάφη ξεκινάει με τους στίχους, «σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος».

Και αν υπάρχει μία έννοια που συμπυκνώνει τους παραπάνω στίχους σε δύο μόνο λέξεις, αυτή είναι η ταξιδιωτική τάση «slow travel», η οποία μας παρακινεί να αναζητήσουμε την ουσία στα ταξίδια που πραγματοποιούμε, για να μπορέσουμε να τα απολαύσουμε ακόμη περισσότερο.

Ουσιαστικά, η φιλοσοφία του slow travel μας προτείνει να «κατεβάσουμε» ταχύτητα και να βιώσουμε σε πιο αργούς ρυθμούς την επίσκεψή μας σε κάποιον προορισμό. Είναι αλήθεια πως η έντονη περιέργεια και η ακόρεστη επιθυμία μας να γνωρίσουμε καλύτερα έναν νέο τόπο, μας έβαζαν στη διαδικασία να προσπαθούμε να χωρέσουμε σε λίγες μόνο ημέρες, όσες περισσότερες δραστηριότητες, μουσεία και αξιοθέατα μπορούσαμε.

Αυτό άλλαξε όμως, με την εμφάνιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, αφού οι ταξιδιώτες άρχισαν να αποζητούν μία πιο ουσιαστική σύνδεση με τον τόπο που είχαν επισκεφθεί και συνεπώς, βίωναν σε ένα βαθύτερο επίπεδο τον προορισμό και την κουλτούρα του. Ακριβώς για αυτό, αν θέλουμε περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη σε ό,τι αφορά στο slow travel, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τους ιδανικούς προορισμούς για το επιτύχουμε.

Ένα ταξίδι στην Ινδονησία, δηλαδή μία εμπειρία ζωής σε έναν «παραδεισένιο» τόπο

Όσοι έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν τη μαγευτική Ινδονησία, ισχυρίζονται πως είναι ένα «παραδεισένιο» μέρος, εντυπωσιακής, εξωτικής ομορφιάς και ανυπέρβλητου φυσικού κάλλους. Πιο αναλυτικά, η Δημοκρατία της Ινδονησίας απαρτίζεται από ένα τεράστιο σύμπλεγμα χιλιάδων νησιών, με τον αριθμό να ξεπερνάει τα 17.000. Ωστόσο, ανάλογα με το νησί που θα επιλέξουμε να επισκεφθούμε, θα ζήσουμε και μία διαφορετική, μοναδική εμπειρία, αφού το καθένα από αυτά διαθέτει έναν δικό του ξεχωριστό πολιτισμό, μία διαφορετική κουλτούρα από τα υπόλοιπα. Και μπορεί το κοσμοπολίτικο Μπαλί, η παγκοσμίου φήμης Νέα Γουινέα και η Ιάβα να συγκεντρώνουν εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο όμως, τα μικρότερα και λιγότερο γνωστά νησιά, όπως το ηφαιστειογενές νησί Σουλαουέζ, το εξωτικό και instagramικό Νούσα Πενίδα και τα νησιά Γκίλι, είναι λιγότερο τουριστικά, πιο ήσυχα, αλλά εξίσου όμορφα και εντυπωσιακά.

Ένα περιπετειώδες ταξίδι στη Χιλή, δηλαδή στη χώρα των μοναδικών αντιθέσεων

Η Χιλή είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Λατινικής Αμερικής και όχι άδικά. Στην απέραντη, αχανή έκτασή της, η οποία υπολογίζεται στα 756.626 τετραγωνικά χλμ., συνδυάζει με έναν μοναδικό τρόπο το βουνό και τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό, ακόμη και για τον πιο κοσμογυρισμένο επισκέπτη. Ο επιβλητικός, ορεινός όγκος των Άνδεων, η απόκοσμη Κοιλάδα του Φεγγαριού, η κοσμοπολίτικη και ποικιλόμορφη πρωτεύουσα Σαντιάγο, η άνυδρη έρημος Ατακάμα, καθώς και τα νησιά που την περιβάλλουν, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που ένα ταξίδι στη Χιλή, θεωρείται για πολλούς ένα όνειρο ζωής. Όπως και να έχει, πρόκειται για έναν προορισμό που ενδείκνυται για όσους είναι slow travelers, καθώς πρόκειται για ένα μέρος που μας συστήνει ένα μείγμα διαφορετικών πολιτισμών και τοπίων, μία «πλούσια» ιστορία με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η οποία παραμένει ζωντανή μέσα από εμβληματικά αξιοθέατα, όπως τα γιγάντια αγάλματα Μοάι που βρίσκονται στο Νησί του Πάσχα.

Μία επίσκεψη στα βάθη του Αμαζονίου ισούται με συναρπαστικές εναλλαγές εικόνων

Είναι αλήθεια πως ο Αμαζόνιος, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, αποτελεί έναν προορισμό που απευθύνεται σε έμπειρους, κοσμογυρισμένους ταξιδιώτες και δη, σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν βαθιά και ουσιαστικά τον τόπο που επισκέπτονται. Έτσι και αλλιώς, η άγρια ομορφιά, το μοναδικό, «πλούσιο» οικοσύστημα και οι ανεξερεύνητες γωνιές του, δεν αφήνουν το περιθώριο για σύντομες, επιφανειακές τουριστικές επισκέψεις σε πολυτελή καταλύματα. Από το Περού στη Βολιβία, από τη Βραζιλία στη Βενεζουέλα και την Κολομβία, υπάρχουν αναρίθμητα σημεία που αξίζουν την προσοχή ενός ταξιδιώτη, ο οποίος επιθυμεί να γνωρίσει σε βάθος τον πολυμορφικό πολιτισμό και την αυθεντική κουλτούρα των ανθρώπων που κατοικούν στην πράσινη «καρδιά» της Λατινικής Αμερικής. Όσοι ονειρεύονται, λοιπόν, περιηγήσεις σε καταπράσινα μέρη, απρόβλεπτες συναντήσεις με αετούς, πολύχρωμους παπαγάλους, μαϊμούδες και ροζ δελφίνια, στιγμές χαλάρωσης στους κορμούς αιωνόβιων δέντρων με γιγάντιες ρίζες υπό το κελάϊδισμα τροπικών πουλιών, τότε ο Αμαζόνιος είναι ο προορισμός που θα κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα.

Κλείνοντας, έχει σημασία να θυμόμαστε πως ανεξάρτητα από το μέρος που θα επιλέξουμε να επισκεφθούμε, στο χέρι μας είναι να δώσουμε μεγαλύτερη αξία, ουσία και νόημα στα ταξίδια μας. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να πιεζόμαστε, προσπαθώντας να χωρέσουμε πολλές εμπειρίες σε λίγες μόνο ημέρες, αλλά να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να αφεθεί και να αφουγκραστεί την ατμόσφαιρα του προορισμού που έχουμε επισκεφθεί.