ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 691 εκατ. ευρώ το 2013

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 691 εκατ. ευρώ το 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 691 εκατ. ευρώ, ή 0,4% του ΑΕΠ, καταγράφηκε, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το περυσινό 12μηνο, όπως προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013.

Το δωδεκάμηνο του 2012 είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ, ή 1,8% του ΑΕΠ.

«Καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, άνω των 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Όταν στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία.

«Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει και ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για τη χρονιά που κλείνει. Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και με τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σταϊκούρας στη δημοσιότητα προκύπτει, επίσης ότι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ από 15,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 12μηνο του 2012. Έτσι, κατά το φετινό δωδεκάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ, από 8,1% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Διαβάστε επίσης

Στα 2,55 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα