ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τέλος Ιουνίου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Στο τέλος Ιουνίου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Στο τέλος Ιουνίου θα γίνουν τελικά η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και η εμφάνιση του "λογαριασμού" για τους ιδιοκτήτες στο Taxis, λόγω προβλημάτων στον υπολογισμό του φόρου για ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων και παράτασης στην υποβολή της δήλωσης ακινήτων (Ε9).

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, η εκκαθάριση θα γινόταν το αργότερο μέχρι τις 18 Ιουνίου. Ωστόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες εντόπισαν πρόβλημα σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, αφού δεν προκύπτει το έτος που απέκτησε ο φορολογούμενος το ακίνητο και συνεπώς η παλαιότητά του που επηρεάζει το ύψος του φόρου.

Η άλλη αιτία της καθυστέρησης οφείλεται στα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο TAXIS λόγω του μεγάλου αριθμού φορολογικών δηλώσεων, πράγμα που επέβαλε την παράταση της ημερομηνίας εκκαθάρισης του Ε9.

Πάντως ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσης του φόρου ακινήτων, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου και οι υπόλοιπες 5 στο τέλος κάθε επόμενου μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η ρύθμιση για την παράταση της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου, αλλά θεωρείται αδύνατον να ολοκληρωθεί έως τότε η διαδικασία από το σύνολο των φορολογουμένων, οπότε αναμένεται η προθεσμία να παραταθεί μέχρι τις 25-27 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους όσοι δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο