ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η Χάγη είναι μακριά, ο διάλογος είναι κοντά

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η Χάγη είναι μακριά, ο διάλογος είναι κοντά

Ελληνοτουρκικά: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο έδωσε το στίγμα των προθέσεών του με κυριότερο τη φράση «H Xάγη είναι μακριά»

Aύριο το απόγευμα στις 18:00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στο υπουργείο Eξωτερικών και υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη και της υφυπουργού, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου έχει ετοιμαστεί ένας λεπτομερής φάκελος για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με επικαροποιημένα στοιχεία. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες όλες αυτές τι ημέρες υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε διπλωματικό επίπεδο.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος θα δει και τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν ενώ παρούσα στη διευρυμένη συνάντηση θα είναι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ από πλευράς Τουρκίας, ο Τσαγατάι Κιλίτς. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να γίνει στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Στην ατζέντα θα βρεθούν τα θέματα και οι συμφωνίες στην επικείμενη συνάντηση Κορυφής στο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών του με κυριότερο τη φράση «H Xάγη είναι μακριά». Τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το σαφές μηνύμα της κυβέρνησης. « Είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία» είπε προσθέτοντας ότι θεωρεί « εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μέσα από τακτικές συναντήσεις μεταξύ εμού και του Προέδρου Ερντογάν, στο πολιτικό επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών μέσα από μία τακτική επικοινωνία του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, με τους ομολόγους τους. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως τα θέματα που συζητούνται ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και η υφαλοκρηπίδα.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεολ.