ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η Αθήνα προετοιμάζεται για τυχόν «εκπλήξεις» από τον Ερντογάν

Η Αθήνα προετοιμάζεται για τυχόν «εκπλήξεις» από τον Ερντογάν
AP Photo

Με πυρετώδεις ρυθμούς και δια της διπλωματικής οδού προετοιμάζουν τα δύο υπουργεία εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας την διεξαγωγή του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας που θα γίνει σε 14 ημέρες.

Σε επίπεδο διαβουλεύσεων, όλα βαίνουν καλώς καθώς η τουρκική διπλωματία συνεργάζεται άψογα με την ελληνική σε όλα τεχνικά ζήτημα της συνάντησης όσο και στα ουσιαστικά που θα αφορούν στην ατζέντα των συνομιλιών.

Όμως στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Δηλαδή στις «εκπλήξεις» που μπορεί να φέρει στις βαλίτσες του ο Ταγίπ Ερντογάν που βάσει της πολιτικής που ακολουθεί τόσο απέναντι στη χώρα μας, όσο και στο θέμα της Μέσης Ανατολής, οι «εκπλήξεις» μπορεί να είναι δύο.

Η πρώτη να αφορά να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, θέμα κυριαρχίας ή ακόμη και θέμα «τουρκικής» μειονότητας. Και μάλιστα να τα θέσει όλα αυτά δημόσια κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργού που οι μέχρι στιγμής πληροφορίες λένε ότι θα γίνουν από τους δύο ηγέτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου οι τοποθετήσεις είναι πάντα ήπιες και πολύ διπλωματικές σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά δεν πρόκειται να αφήσει καμία προσβολή αναπάντητη. Πηγές βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα επιχειρήσει να τινάξει τη συνάντηση στον αέρα και θα κινηθεί στο πνεύμα των δηλώσεων που θα συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του κοινού υπουργικού συμβουλίου. Η θέση της Αθήνας κινείται άλλωστε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για θέματα χαμηλής πολιτικής και να αφήσουμε τα μείζονα σε επόμενη συνάντηση. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα του απαντήσει εάν και εφόσον δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Η δεύτερη «έκπληξη» που μπορεί να ετοιμάσει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι να εκμεταλλευτεί τα φώτα της δημοσιότητας που θα είναι στραμμένα επάνω του επί ευρωπαϊκού εδάφους και να επιτεθεί στη διεθνή κοινότητα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η συμφωνία άλλωστε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών, της Αιγύπτου και του Κατάρ τον άφησε εκτός διπλωματικού παιχνιδιού. Η πικρία του είναι εμφανής από τις δηλώσεις του: «Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί την πολιτική του Ισραήλ για απεγκατάσταση των Παλαιστινίων» επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ είναι «κράτος τρομοκρατίας».

«Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχτούμε την πολιτική του κράτους του Ισραήλ, το οποίο μεγάλωσε με τη συνεχή κατοχή, την κατάληψη εδαφών και τη σφαγή των καταπιεσμένων, να καταστήσει τη Γάζα ακατοίκητη», δήλωσε ο Ερντογάν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Αλγερίας-Τουρκίας σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.