ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2019: Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Newsbomb.gr: «Ο Τσίπρας έχει την στόφα του ηγέτη»

Ευρωεκλογές 2019: Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Newsbomb.gr: «Ο Τσίπρας έχει την στόφα του ηγέτη»

«Κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητά του, δικαιούται να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και στη γνώση, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τις δημιουργικές του δυνατότητες» τόνισε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο Newsbomb.gr και την δημοσιογράφο Ευδοκία Μύτιλη. 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, την αγάπη για την μητέρα του, το ατύχημα που του κόστισε την όρασή του καθώς και τους αγώνες που έδωσε σε όλη του τη ζωή.

Ο κ. Κουρουμπλής κατάγεται από προσφυγική οικογένεια. Οι γονείς του φτάνουν στην Ελλάδα σε παιδική ηλικία ως ορφανοί πρόσφυγες από τον Πόντο και εγκαθίστανται στο χωριό Ματσούκι της Αιτωλοακαρνανίας.

«Ήταν μία κυνηγημένη οικογένεια. Μία οικογένεια που πέρασε πολλά. Ωστόσο ποτέ δεν το έβαλε κάτω».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γεννιέται το 1951. Στην τρυφερή ηλικία των δέκα ετών, παίζοντας με αλλά παιδιά του χωριού στη γέφυρα του Αχελώου, που είχε παγιδευτεί από τους Γερμανούς στην Κατοχή, βρίσκουν μια χειροβομβίδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ την περιεργάζονται η χειροβομβίδα εκρήγνυται, με αποτέλεσμα ένας από τους φίλους του να χάσει τη ζωή του και ο ίδιος το φως του.

«Ήταν 29 Μαΐου ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Σημαδιακό... Το θυμάμαι σαν σήμερα το περιστατικό που στιγμάτισε τη ζωή μου. Έπαιζα με τους φίλους μου στο ποτάμι. Ξαφνικά ο κολλητός μου φίλος έβγαλε την Πυρήνη από την χειροβομβίδα. Πέθανε... Και εγώ στεκόμουν ακριβώς πίσω του και τραυματίστηκα στο πρόσωπο. Έχασα την όρασή μου. Όλα τα θυμάμαι...». Μάλιστα όπως μας είπε «Η γιαγιά μου με έταζε στους Αγίους και η μητέρα μου στους γιατρούς».

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποιείται σε μικρή ηλικία, καθώς η οικογένειά του είναι πολιτικά ενεργή στον χώρο του Κέντρου.

«Κρυφάκουγα τον πατέρα μου πίσω από την πόρτα. Από παιδάκι μου άρεσε η πολιτική. Ήμουν ένα ζωηρό και υπερκινητικό παιδί».

Παρακολουθεί αρχικά τη Σχολή Τυφλών στην Αθήνα και σε ηλικία 13 ετών εισάγεται οικότροφος στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια πραγματοποιεί το πρώτο του μεγάλο όνειρο, να εισαχθεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η φωνή του κ. Κουρουμπλή κάθε φορά που αναφέρεται στην μητέρα του αλλάζει χροιά. «Της είχα ιδιαίτερη αδυναμία. Όταν την άκουγα να κλαίει για το ατύχημα που είχα, της έλεγα ότι θα την κάνω υπερήφανη, θα γίνω ο καλύτερος»

Όταν πέρασε στη Νομική ένιωσε δικαίωση και το πρώτο πρόσωπο που ήθελε να το μοιραστεί ήταν η μητέρα του «τα κατάφερα έγινα ο καλύτερος του χωριού όπως σου είχα πει...».

Με τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 γοητεύεται από την προσωπικότητα και τη σκέψη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γίνεται ιδρυτικό μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του ΠΑΣΟΚ στο Αγρίνιο και έκτοτε συμμετέχει στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.

Την περίοδο 1976-1981 διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα από τα πιο δυναμικά και επιτυχημένα κινήματα της Μεταπολίτευσης, τον αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τυφλών στη μόρφωση και την εργασία. Η αρχή έγινε το 1976 με την κατάληψη του Οίκου Τυφλών.

Το 1978 συλλαμβάνει την ιδέα για την ενοποίηση του αναπηρικού κινήματος, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία φορέων σε κάθε κατηγορία αναπηρίας.

Με «αναπηρικό κίνημα» ξεκίνησε η κατεδάφιση διακρίσεων, στερεοτύπων, προκαταλήψεων και η ανάδειξη στη θέση τους κοινωνικών αξιών. Αξιών όπως η ελευθερία του να μπορείς να διαφέρεις και να διαφωνείς.

«Αυτό το κίνημα δεν αφύπνισε πολιτικά και κοινωνικά μόνο τους τυφλούς, αλλά διαπέρασε όλο τον χώρο της αναπηρίας» τόνισε.

Το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου προβαίνει σε μια σημαντική τομή για την έμπρακτη αναγνώριση του ισότιμου ρόλου των ΑμεΑ στην Πολιτεία, ορίζοντάς τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας. Ήταν η πρώτη φορά που τυφλός αναλάμβανε κυβερνητική θέση.

Ως Υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ ενός ενισχυμένου ρόλου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τονίζοντας ότι η υψηλή τεχνογνωσία της συνιστά ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα που θα της επέτρεπε να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο, ιδιαιτέρως στην παραγωγή και εξαγωγή αξιόπιστων γενόσημων φαρμάκων. Παράλληλα, διεκδίκησε από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές να παράγονται εντός της χώρας τα φάρμακα που καταναλώνονται στην Ελλάδα.

«Όλες οι μεγάλες αλλαγές στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία έγιναν τότε».

Το φθινόπωρο του 2011 συγκροτεί μαζί με άλλους αποχωρήσαντες από το ΠΑΣΟΚ το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, το οποίο προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η "χημεία" μου με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν μοναδική» και συνέχισε «Μου ζήτησε ο Τσίπρας να πάμε σε μία εκδήλωση όπου θα μιλούσε. Εκείνη την περίοδο μάζευε το πολύ 100 άτομα. όταν πήγαμε μαζί η πλατεία Αγρινίου γέμισε κόσμο».

Από την πρώτη εκλογή του στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης το 2015 εκτελεί χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος αναπτύσσοντας έντονη κοινοβουλευτική δράση.

«Ήμουν Αντρεϊκός και παρέμεινα Αντρεϊκός», τόνισε αναφερόμενος στα χρόνια που ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ενώ ερωτηθείς για τις ομοιότητες Αντρέα Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα σχολίασε «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει την στόφα του ηγέτη. έχουν πολλές ομοιότητες με τον Αντρέα Παπανδρέου. Ήρθε για να μείνει» σχολίασε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του υποψηφίου Ευρωβουλευτή στο Newsbomb.gr:

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει τιμηθεί πολλές φορές από εγχώριους αλλά και διεθνείς φορείς για την κοινωνική του δράση.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την προσωπική του πορεία, παρακινεί τους νέους να αρνούνται κάθε μορφή παραίτησης.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Εσωτερικών - Πού ψηφίζω 2019: Δες ΕΔΩ μέσω της εφαρμογής του ΥΠ.ΕΣ.

Δημοσκόπηση - «βόμβα»: Ανατρέπονται όλα! Μάχη ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ ψήφο – ψήφο

Σχετικές ειδήσεις