ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Μεγάλη απάτη με κλεμμένα iPhone

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Μεγάλη απάτη με κλεμμένα iPhone

Μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική απάτη, που στόχευε σε iPhone της Apple, εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από την αστυνομική έρευνα που έχει διενεργηθεί έως τώρα προέκυψε η εμπλοκή τουλάχιστον δεκαπέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης συσκευών και ειδών κινητής τηλεφωνίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της απάτης με υπολογιστή.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες, αφού είχαν κλαπεί τα κινητά τηλέφωνά τους, εξαπατήθηκαν μέσω απατηλών σύντομων μηνυμάτων (phishing sms), με υποτιθέμενο αποστολέα την κατασκευάστρια εταιρεία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα θύματα, μετά την κλοπή της συσκευής τους και εφόσον είχαν ενεργοποιήσει προεγκατεστημένη υπηρεσία της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία ειδοποιούσε τον νέο κάτοχο της κλεμμένης συσκευής να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της, δέχονταν μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι η συσκευή τους έχει εντοπιστεί.

16102017didhe003 1

Γραφική απεικόνιση του τρόπου δράσης της συμμορίας

Προκειμένου να εμφανιστεί η ακριβής τοποθεσία της συσκευής, το συγκεκριμένο μήνυμα τους προέτρεπε να εισάγουν σε διαδικτυακό τόπο, που προσομοίαζε με τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας, τα στοιχεία σύνδεσής τους.

Τα στοιχεία σύνδεσης υποκλέπτονταν, με αποτέλεσμα την παράκαμψη των μέτρων ασφαλείας της συσκευής και έτσι οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στα δεδομένα της, με αποτέλεσμα η συσκευή να γίνεται λειτουργική και διαθέσιμη προς πώληση σε νέους αγοραστές!

Έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν οι νέοι κάτοχοι των κλεμμένων συσκευών, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα άτομα που εμπλέκονται.

Σημειώνεται, ότι ορισμένα κινητά τηλέφωνα εντοπίστηκαν να διατίθενται προς πώληση μέσω αγγελιών, είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε ιστοσελίδες αγοραπωλησιών.

Από την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών εντοπίστηκαν τρία καταστήματα πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας και, έπειτα από έρευνες σε αυτά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ιδιοκτητών τους στην αγοραπωλησία των συσκευών, καθώς και στην υποκλοπή των στοιχείων σύνδεσης. Ταυτόχρονα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα επιπλέον «έξυπνες» συσκευές (κινητά τηλέφωνα και tablets).

Επίσης, η αστυνομία διαπίστωσε ότι δύο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων συνεργάζονταν με δύο Πακιστανούς, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και αναλάμβαναν έναντι χρηματικής αμοιβής το ξεκλείδωμα των κλεμμένων συσκευών, αποστέλλοντας τα απατηλά μηνύματα.

Από το σύνολο των αστυνομικών ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δεκαέξι 16 κινητά τηλέφωνα και ένα tablet, εκ των οποίων - μέχρι στιγμής - έχουν αποδοθεί τα οκτώ στους νόμιμους κατόχους τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 111 88
  • Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα iOS & Android: FEELSAFE e-Commerce
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @CyberAlertGR
  • Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο http://cyberalert.gr/.

Σχετικές ειδήσεις