ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αντίθετες κρίσεις στην υπόθεση της Novartis από τον Άρειο Πάγο

Αντίθετες κρίσεις στην υπόθεση της Novartis από τον Άρειο Πάγο

Σε εκ διαμέτρου αντίθετες κρίσεις κατέληξε η πολύμηνη έρευνα του Αρείου Πάγου για ενδεχόμενη διάπραξη δικονομικών παρατυπιών στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis από την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δυο επίκουρους εισαγγελείς Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία που διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Βαγγέλη Ιωαννίδη, καταλήγει σε διχογνωμία των δύο ανώτερων εισαγγελικών λειτουργών, για την ποινική αποτίμηση της υπόθεσης.

Κι αυτό διότι ο μεν αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Λάμπρος Σοφουλάκης αποφαίνεται ότι οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ενήργησαν σύννομα και δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους τα οποία να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης για τις πράξεις που τους αποδίδονται, ο δε συναδελφός του Ευάγγελος Ζαχαρής, στην πορισματική του αναφορά καταλήγει ότι πρέπει να απαγγελθεί ποινική δίωξη σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος, της ψευδούς βεβαίωσης, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου καθώς και της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ωστόσο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά τις ίδιες πληροφορίες εκτιμά ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος των δύο επίκουρων εισαγγελέων κατά της διαφθοράς για τους οποίους ζητεί να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο.

Αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα

Αντίθετα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο Λάμπρος Σοφουλάκης, αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της έρευνας του προέκυψε η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου πρώην επόπτη της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Γιάννη Αγγελή, την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου, τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της Novartis, Νικόλαο Μανιαδάκη, Κωνσταντίνο Φρουζή και Νικόλα Μανία. Και για το λόγο αυτό ζητά τη διερεύνησή τους από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ειδικότερα, στον καθένα από τους ανωτέρω καταλογίζει τα εξής:

  • Στον Γιάννη Αγγελή, τη διάπραξη ψευδορκίας και ψευδούς καταμήνυσης για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και προανακριτική επιτροπή, παράβαση καθήκοντος για τα στοιχεία τα οποία αρνήθηκε να παραλάβει από τους Αμερικανούς στο ταξίδι της Βιέννης αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται σε εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων ενόψει των επικείμενων εκλογών και σε ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.
  • Για την Ελένη Ράικου αποφαίνεται ότι έχει διαπράξει ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση για τις καταθέσεις της. Επίσης της καταλογίζει αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης εξαιτίας της εμπλοκής του συζύγου της στην υπόθεση Novartis.
  • Στον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο της υπόθεσης Novartis, καθηγητή Νικόλαο Μανιαδάκη, καταλογίζει ψευδορκία.
  • Στον Κωνσταντίνο Φρουζή, καταλογίζει ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση και τέλος στον Νικόλαο Μανιά, καταλογίζει ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα 27 νέα κρούσματα - Ανησυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη