ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νέα Σμύρνη: Σήμερα η δίκη για τα επεισόδια και τον τραυματισμό αστυνομικού

Νέα Σμύρνη: Σήμερα η δίκη για τα επεισόδια και τον τραυματισμό αστυνομικού
Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Τον Μάρτιο του 2021 σε πορεία για την αστυνομική βία προκλήθηκαν επεισόδια με σοκαριστικότερο όλων τον τραυματισμό αστυνομικού της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Στα δικαστικά έδρανα φτάνει η υπόθεση των επεισοδίων της Νέας Σμύρνης, που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού. Έντεκα πρόσωπα θα καθίσουν στο εδώλιο για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών βομβών.

Τον Μάρτιο του 2021 ο ξυλοδαρμός και τραυματισμός πολίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης προκάλεσε την επόμενη ημέρα πορεία κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Το περιστατικό υπήρξε ένα από το κομβικοτερα γεγονότα κατά τη διάρκεια της καραντίνας και πυροδότησε αντιδράσεις για τις πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ. Την ημέρα της πορείας διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία προκλήθηκαν επεισόδια με σοκαριστικότερο όλων τον τραυματισμό αστυνομικού της ομάδας ΔΡΑΣΗ, τον οποίο διαδηλωτές έριξαν από τη μηχανή και ξυλοκόπησαν άγρια.

«Μάλλον πρέπει να φύγουμε ρε, πρέπει τον έναν να τον σκοτώσαμε». Αυτό φέρεται να είπε στο τηλέφωνο, ο ένας από τους συλληφθέντες για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού σύμφωνα με το βούλευμα για να λάβει από το συνομιλητή του την απάντηση «ναι μάλλον τον σκοτώσαμε τον έναν». Πρόκειται για 24χρονο ελληνοϊρανό, οργανωμένο οπαδό ποδοσφαιρικής ομάδας, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και άλλων κακουργημάτων.

Για την υπόθεση είχε αρχικά προφυλακιστεί ένας 31χρονος, γνωστός ως «Ινδιάνος», ο οποίος είχε παραμείνει προσωρινά κρατούμενος επί επτά μήνες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού και απαλλάχθηκε με βούλευμα στη συνέχεια.

«Το Δικαστικό Συμβούλιο της Αθήνας, επικύρωσε την απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα Αθηνών, για τον Αλέξανδρο Μ., γνωστό ως «Ινδιάνο» για τα θλιβερά γεγονότα της Ν. Σμύρνης. Το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. με τη σύλληψη του «Ινδιάνου» επικυρώθηκε και με δικαστική βούλα. Όχι μόνο δεν είχε καμία συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις, αλλά ούτε καν ήταν στον τόπο των γεγονότων. Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος για τον τιτάνιο νομικό αγώνα μας, να αποκαταστήσουμε την τιμή και την υπόληψη ενός αθώου συμπολίτη μας, που αντιμετώπισε κατασκευασμένες βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες και οδηγήθηκε επί επτά μήνες άδικα στην φυλακή. Τώρα ήρθε η σειρά να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη, οι εμπνευστές αυτής της άθλιας υπόθεσης, που έβλαψαν όχι μόνο τον Αλέξανδρο, αλλά και το κράτος Δικαίου» είχε δηλώσει ο συνήγορος του Παύλος Σαράκης.