ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άρειος Πάγος: Ξεκινά η πρώτη δίκη για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Άρειος Πάγος: Ξεκινά η πρώτη δίκη για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Ειδήσεις | Τούρκοι αξιωματικοί:Υπό το άγρυπνο μάτι της Τουρκίας αλλά και εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκδικάζεται σήμερα Τρίτη (10/01/2017), αύριο και στις 13 Ιανουαρίου στον Άρειο Πάγο η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφθασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα τον περασμένο Ιούλιο.

Δεκαπέντε μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας σε τρεις διαφορετικές συνθέσεις καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των Σουλεϊμάν, Μεσούτ, Φέριντουν, Γκέντσαϊ, Μπιλάλ, Ούχουρ, Αχμεντ και Αμπντάλα ύστερα από τις σχετικές εφέσεις που έχουν ασκηθεί.

Η αρεοπαγιτική απόφαση θα είναι καθοριστική για την τύχη των οκτώ, καθώς αν τα τρία Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου αποφανθούν ότι δεν πρέπει να εκδοθούν, η υπόθεση θα κλείσει εκεί. Αν, όμως, για κάποιους εκζητούμενους ή για όλους ο Άρειος Πάγος κρίνει ότι πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία, τότε η «καυτή πατάτα» περνάει στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία δια του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή θα πρέπει να δώσει την τελική -και συνάμα πολιτική - απάντηση για την τύχη τους.

Συνεπώς η μοναδική περίπτωση να μη λάβει η υπόθεση πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις είναι να απορρίψει ο Άρειος Πάγος τα αιτήματα έκδοσης, εφαρμόζοντας τη μέχρι τώρα νομολογία του σε παρόμοια αιτήματα της Τουρκίας. Βάσει της νομολογίας αυτής Κούρδοι ή Τούρκοι δεν εκδόθηκαν στη γείτονα χώρα διότι υπήρχε κίνδυνος να υποστούν βασανισμό ή απάνθρωπη μεταχείριση. Μάλιστα ο Άρειος Πάγος είχε θέσει και «ρήτρα» μη παράδοσής τους στην Τουρκία, όταν τα αιτήματα έκδοσης είχαν υποβάλει τρίτες χώρες (Γαλλία, Γερμανία).

Ωστόσο πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των έσω την υπόθεση, τονίζουν ότι αυτή δεν εξαντλείται με τα εγχώρια ένδικα μέσα. Για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει «ανοιχτή γραμμή» με το Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Όταν υπάρχει προσφυγή στο Στρασβούργο, τη ζεστή πατάτα δεν την έχει η Ελλάδα αλλά η Ευρώπη» είχε τονίσει εμφατικά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, υπενθυμίζοντας ότι το Στρασβούργο είχε παρέμβει αποτελεσματικά και στην περίπτωση του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Όλες οι παρεμβάσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα πάντως για την υπόθεση βροντοφωνάζουν «όχι» στην έκδοση των οκτώ. Η πιο πρόσφατη ηχηρή παρέμβαση ήταν αυτή του προέδρου της παράταξης των Φιλελευθέρων (ΑLDE) στην Ευρωβουλή, Γκι Φερχόφσταντ ο οποίος με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα υπενθύμιζε τις «θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες που μοιραζόμαστε στην Ε.Ε. και οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή απαξιωτική μεταχείριση».

Και συνέχιζε: «Δυστυχώς, στους περασμένους πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα είδαμε χιλιάδες Τούρκους πολίτες να συλλαμβάνονται. Ο τρόπος που εφαρμόζονται οι νόμοι μετά το πραξικόπημα τροφοδοτεί σοβαρές ανησυχίες για το σεβασμό των απαραβίαστων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό Σύνταγμα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της πνευματικής ύπαρξης, του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη. Αυτές οι ανησυχίες διατυπώθηκαν και από την Κομισιόν και τον Ευρωπαίο επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ελπίζω να συμμερίζεστε την άποψή μου για την ανάγκη διατήρησης και πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, στη διαμόρφωση των οποίων συνέβαλε η Ελλάδα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιστορία και στα οποία η Ελλάδα αποφάσισε να συμμορφωθεί με τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ελπίζω ειλικρινά οι ελληνικές Αρχές να καθοδηγούνται απ’ αυτές τις αρχές όταν θα αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ αξιωματικών».

Παρεμβάσεις από ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Παρέμβαση στο θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών έκανε η ΝΔ με δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος ανέφερε: «Είναι ζήτημα τιμής και κύρους για την Ελλάδα να επιβεβαιωθεί προς κάθε κατεύθυνση, ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη αποφασίζει ανεπηρέαστη και απερίσπαστη από οποιαδήποτε απόπειρα εσωτερικών ή εξωτερικών παρεμβάσεων».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη για το θέμα της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων αξιωματικών, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή πολιτεία, δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με πυξίδα το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην Τουρκία. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα μας περήφανη, ευρωπαϊκή και αξιοπρεπή».

Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισαν ομόφωνα, οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, ενώ άλλη σύνθεση, έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε εφέσεις, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν. Έτσι, οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο.

Όμως, οι συνήγοροι των οκτώ Τούρκων, Χρήστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αίτηση συνεκδίκασης των όλων υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς και πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί.

Ακόμη, αναφέρουν οι δύο δικηγόροι, ότι πρέπει να συνεκδικαστούν οι υποθέσεις: α) για την ορθή ανάδειξη της αποδεικτικής διαδικασίας, β) για την ανάδειξη της αλήθειας, γ) για διευκόλυνση των μαρτύρων και των δικηγόρων, δ) για οικονομία των δικών και ε) προς αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τους Τούρκους αξιωματικούς

Σχετικές ειδήσεις