ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Θρίλερ με τον Κινέζο «κατάσκοπο»: Οι ΗΠΑ μου έστησαν παγίδα - Μην με εκδώσετε

Θρίλερ με τον Κινέζο «κατάσκοπο»: Οι ΗΠΑ μου έστησαν παγίδα - Μην με εκδώσετε

Σενάριο χολιγουντιανής ταινίας θυμίζει η υπόθεση του Wu Tian Min που ζητείται να εκδοθεί από την Ελλάδα στις ΗΠΑ για κατασκοπεία

Ο 52χρονος Κινέζος - κατά το κατηγορητήριο του δικαστηρίου της περιφέρειας της κεντρικής Καλιφόρνιας - ενδιαφερόταν να αγοράσει μια απόρρητη στρατιωτική συσκευή, η οποία έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα, ακόμα και αν αυτά είναι κωδικοποιημένα, να τα αποκωδικοποιεί.

Όμως, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές, να εντοπιστεί και να τεθεί υπό παρακολούθηση ο Κινέζος υπήκοος, ο οποίος φέρεται ως εκπρόσωπος νόμιμης ναυτιλιακής εταιρίας της χώρας του.

Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, ο ίδιος ήλθε σε επαφή με ενδιαφερόμενους σε γνωστό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, έκλεισε την αγορά της συσκευής με αντίτιμο δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε αφού μόλις εξήλθε, συνελήφθη.

Τι είπε στην εισαγγελέα

Ο Wu Tian Min αρνήθηκε τις κατηγορίες περί κατασκοπείας και έκανε λόγο για «παγίδα» που του έχουν στήσει οι ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί εκζητούν τον Tian Min για τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε συνδυασμό με κατασκοπεία, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εξαγωγής ειδών αμυντικού εξοπλισμού.

Η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών Ευγενία Κυβέλου επιφυλάχθηκε να προτείνει για την ικανοποίηση ή μη του αιτήματος έκδοσης προκειμένου να μελετήσει τους νομικούς ισχυρισμούς του εκζητουμένου. Η αγόρευσή της αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Μαΐου.

Ο 52χρονος, ο οποίος μέχρι πέρυσι εργαζόταν ως τεχνικός σε εταιρεία πληροφορικής, ισχυρίστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών πως τα τελευταία 4 χρόνια οι Αμερικάνοι του έστησαν παγίδα και τον έπεισαν να έρθει στην Αθήνα για να βρει και να ελέγξει για λογαριασμό τρίτου προσώπου μια κεραία μέγιστης εμβέλειας.

«Δεν θα αγόραζα εγώ την κεραία. Θα πληρωνόμουν μόνο για αυτό το ταξίδι μου», υποστήριξε ο Κινέζος ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ διότι «αν και αθώος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 80 ετών», ενώ όπως είπε ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ο υπέργηρος πατέρας του τον έχει μεγάλη ανάγκη.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του, Ομηρος Ζέλιος, υποστήριξε ότι από το αμερικανικό αίτημα δεν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της κατασκοπείας, δεν υπήρξε καμία τετελεσμένη συναλλαγή, ενώ για ένα πιθανό αδίκημα, αυτό της παράβασης του νόμου περί όπλων, αυτό τελέστηκε στην Ελλάδα και θα έπρεπε να του είχε ασκηθεί εδώ ποινική δίωξη.

Ο Κινέζος Wu Tian Min συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο μετά από νότα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, ο 52χρονος, ενεργώντας ως εκπρόσωπος αμερικάνικης ναυτιλιακής εταιρείας, προσπάθησε να βρει και να αγοράσει μία κεραία μέγιστης εμβέλειας, η οποία φέρεται να έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα και να τα αποκωδικοποιεί.

Μετά από σήμα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έλληνες αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν τις κινήσεις του Κινέζου στην Αθήνα και τον συνέλαβαν την ώρα που έβγαινε από πολυτελές ξενοδοχείο μετά τη συνάντηση που φέρεται να είχε με τους ανθρώπους από τους οποίους θα αγόραζε την κεραία.

Σχετικές ειδήσεις