ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πατριάρχης Μόσχας: Θεία τιμωρία για τον Οικουμενικό Πατριάρχη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Πατριάρχης Μόσχας: Θεία τιμωρία για τον Οικουμενικό Πατριάρχη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Σε προκλητικές δηλώσεις, την ημέρα μάλιστα που οι Ορθόδοξοι της Ανατολικής Ευρώπης γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, προχώρησε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε σε κεντρικό κανάλι της Ρωσίας, το Россия-1.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ρώσος Πατριάρχης δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι τιμωρία από τον Θεό στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξαιτίας της παραχώρησης Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το orthodoxtimes.gr.

“Δεν θέλω να εκφράσω καμία κριτική στον Κωνσταντινοπολίτη συν-αδερφό μου, ωστόσο, αδιαμφισβήτητα, όλα αυτά που συνέβησαν μετά στην Κωνσταντινούπολη, στο Σταμπούλ, αποδεικνύουν τη Θεία Τιμωρία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έβαλε τους σχισματικούς του Κιέβου στο ιερό του Κιέβου, στη Σοφία του Κιέβου (σ.σ. εννοεί την Αγία Σοφία Κιέβου), και έχασε την Σοφία της Κωνσταντινούπολης – μετατράπηκε σε τζαμί”, είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

“Πήρες την Αγία Σοφία του Κιέβου από τους Ορθοδόξους ανθρώπους, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, και έχασες τη δική σου προσωπική Σοφία … Θεωρώ ότι περισσότερο προφανή συνέπεια, εκπορευόμενη από τη Θεία Βούληση, δύσκολο να φανταστεί κανείς. Και οι συνέπειες ήρθαν χωρίς καθυστέρηση γιατί το αμάρτημα ήταν πολύ μεγάλο”, πρόσθεσε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως έγκλημα και όχι ως σφάλμα την πράξη της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα προσεύχεται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς η “κρίση” θα πρέπει να ξεπεραστεί “από κοινού”.

“Πρέπει να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον. Τουλάχιστον όσον αφορά στις ιδιωτικές προσευχές, καθώς είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια λειτουργιών, καθώς δεν αναφέρουμε τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης στα δίπτυχα. Αλλά θα πρέπει να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον και αυτό προκειμένου αυτή η κρίση στην Ορθοδοξία, που έχει επιβληθεί απ’ έξω, να περάσει όσο το δυνατόν συντομότερα”, συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση βιτριόλι: Το συγκλονιστικό μήνυμα του πατέρα της Ιωάννας στην 35χρονη