Παναγία Σουμελά Αχαρνών: Η ιστορία της θαυματουργής εικόνας, τα ιερά λείψανα Ρώσων Αγίων και οι «βασ
Στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Σουμελά στο Μενίδι Αχαρνών, βρίσκονται Ιερά Λείψανα Ρώσων Αγίων.
Πηγή: Newsbomb.gr / Νίκος Ραζής
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Παναγία Σουμελά: Η ιστορία της θαυματουργής εικόνας, τα λείψανα Ρώσων Αγίων και οι «βασιλικοί» γάμοι

Ο φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr μπήκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά στον Δήμο Αχαρνών όπου φυλάσσονται ιερά λείψανα Ρώσων Αγίων και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Καζάν.

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά στο Δήμο Αχαρνών όπου φυλάσσονται ιερά λείψανα Ρώσων Αγίων και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Καζάν ενώ τίθενται σε προσκύνηση τεμάχια Λειψάνων.

Ο πατέρας Γρηγόριος Πιγκάλοβ, μιλώντας στο Νewsbomb.gr, περιέγραψε την ιστορία της εκκλησιαστικής κοινότητας του Ιερού Ναού Παναγίας Σουμελά στον Δήμο Αχαρνών που ιδρύθηκε το 1994.

Όπως αποκάλυψε βασική προϋπόθεση και λόγος δημιουργίας της ήταν η ενεργή μετανάστευση των Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η συγκεκριμένη εκκλησία λειτουργεί με το Παλαιό Εορτολόγιο και εν μέρει στην Σλαβονική Εκκλησιαστική γλώσσα, ενώ ταυτόχρονα, υπάγεται στην δικαιοδοσία της Ελλαδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η εκκλησία αρχικά λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα του Ιαματικού της οδού Αχαρνών (στο κάτω Παρεκκλήσι του). Ενώ έπειτα από λίγα χρόνια κατασκευάστηκε ο Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά.

Όπως ανέφερε ο πατήρ Γρηγόριος Πιγκάλοβ, στο Νewsbomb.gr, κύριο έργο είναι να ενοποιήσουν ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Για τον λόγο αυτό τακτικά ομάδες προσκυνητών από την ενορία, επισκέπτονται μέρη όπως η Αγία Γη των Ιεροσολύμων, η Ιερά Μονή του Ντιβέγιεβο με τα θαυματουργά λείψανα του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ, η Λαύρα Αγίας Τριάδος-Αγίου Σεργίου Μόσχας.

«Προσπαθούμε να μεταφέρουμε στον Ιερό μας Ναό ιερά λείψανα διαφόρων Αγίων. Χάρη στις δικές μας προσπάθειες πραγματοποιήθηκε ένα ορόσημο, για τις δύο Τοπικές Εκκλησίες, γεγονός, τα Ιερά Λείψανα του Οσίου Πατρός ημών Σεραφείμ του Σαρώφ για πρώτη φορά επισκέφθηκαν την Ελλάδα και χιλιάδες Έλληνες είχαν την ευκαιρία να προσευχηθούν μπροστά στα χαριτόβρυτα λείψανά του», είπε ο πατέρας Γρηγόριος Πιγκάλοβ.

Και πρόσθεσε: «Στο Ναό μας, προς προσκύνηση των πιστών, είχαν μεταφερθεί τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού. Εξαιτίας των εκδηλώσεων αυτών την εκκλησία μας επισκέφτηκε πλήθος ανθρώπων».

Τα ιδιαίτερα μυστήρια των γάμων και των βαπτίσεων

Στην εκκλησία της «Παναγίας Σουμελά» το μυστήριο του γάμου διαρκεί σχεδόν τρεις ώρες.

Η πιο ξεχωριστή στιγμή του γάμου είναι ότι το ζευγάρι αντί για στέφανα φορά στο κεφάλι του βασιλικές κορώνες ενώ κατά τη διάρκεια του μυστηρίου η χορωδία του Ιερού ναού (σ.σ. που αποτελείται από 26 άτομα) ψάλλουν για το μυστήριο.

Όσον αφορά τη βάπτιση το μυστήριο τελείται συνήθως Σάββατο ή Κυριακή και είναι η ημέρα που δίνεται στον βαπτιζόμενο η ευχή της ονοματοδοσίας. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει την πνευματική καθοδήγηση του νεοφώτιστου.

Στην περίπτωση που θέλει να βαπτιστεί ένας ενήλικας θα πρέπει να περάσει από διαδικασία κατήχησης στην Ορθόδοξη πίστη, η οποία μπορεί να διαρκέσει λίγους ή πολλούς μήνες, ανάλογα με την κρίση του κατηχητή ιερέα. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ιερέα και να καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση/Αίτηση κατήχησης και βαπτίσεως.

Αφού η αίτηση αποσταλεί από τον Ιερέα στην Μητρόπολη και εγκριθεί το αίτημα, ορίζεται ο κατηχητής ιερέας και ξεκινά η διαδικασία της κατήχησης. Το πότε θα γίνει το μυστήριο της βαπτίσεως είναι συνάρτηση της εξέλιξης της διαδικασίας κατήχησης.

Σημειώνεται ότι στον Ιερό Ναό Παναγία Σουμελά Αχαρνών μέσα στην εκκλησία υπάρχει κολυμπήθρα σε σχήμα σταυρού για βαπτίσεις ενηλίκων.

Λείψανα Ρώσων Αγίων στην Παναγία Σουμελά στο Μενίδι

Στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Σουμελά στο Μενίδι Αχαρνών, βρίσκονται Ιερά Λείψανα των Αγίων Σεραφείμ του Σάρωφ, της Αγίας Ματρώνας της Αόματης, του Αγίου Θεοδοσίου Αρχιεπισκόπου Τσέρνιγκωφ, Αγίου Φιλαρέτου Αρχιεπισκόπου Τσέρνιγκωφ, του Αγίου Λουκά του Ιατρού αλλά και τα λείψανα της Αγίας Αικατερίνης.

Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά

H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας σύμφωνα με την παράδοση της Ορθοδόξου εκκλησίας είναι έργο του αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Το όνομα Σουμελά ετυμολογείται από το όρος Μελά και του ποντιακού ιδιώματος "σού", που σημαίνει «εις το» ή «εις του» και έγινε Σουμελά «εις του Μελά».

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας βρισκόταν για ένα διάστημα στην Αθήνα και από τα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα μεταφέρεται με θαυματουργικό τρόπο στο όρος Μελά, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Εύξεινου Πόντου, την Τραπεζούντα.

Όπως περιέγραψε ο πατήρ Γρηγόριος: «Το 386 μ.Χ., οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος, μετά από προσταγή Της, ιδρύουν το μοναστήρι Της στον τόπο ευρέσεως της εικόνας όπου ως των ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής έζησαν εκατοντάδες μοναχοί και ασκητές. Η εικόνα έγινε το σύμβολο και η ελπίδα των Ελληνοποντίων που καταφεύγουν στην προστασία της. Κάτω από την προστασία της οι υπόδουλοι Έλληνες βρίσκουν τη δύναμη να αγωνιστούν ενάντια στις τουρκικές διώξεις, στα βασανιστήρια, στους εξισλαμισμούς και κατά τα τελευταία, πριν από την ανταλλαγή, χρόνια να σηκώσουν το βαρύ σταυρό της εξόντωσης από τη σχεδιασμένη από το επίσημο τουρκικό κράτος, σατανική τακτική της γενοκτονίας όπου θυσιάστηκαν 350.000 Έλληνες του Πόντου».

«Μέσα στο βαρύ της τυραννίας κλίμα, είναι κέντρο γραμμάτων και παιδείας, εκπαιδεύοντας ιερείς και δάσκαλους, δρώντας ανασταλτικά στον οδοστρωτήρα του εκτουρκισμού και στην απώλεια της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης, ανατρέποντας το ηθικό των Ελλήνων με την ιδέα της εθνικής ανεξαρτησίας και της θρησκευτικής ελευθερίας. Ήρθαν όμως και τραγικές μέρες που τίποτε δεν μπορούσε να ματαιώσει τον ξεριζωμό που επιβλήθηκε, η συνθήκη της Λοζάνης. Κανέναν από τους τότε ισχυρούς της γης δεν συγκίνησε ο θρήνος, τα μαρτύρια και το ξεσπίτωμα ενός λαού που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις προγονικές του εστίες, θύμα μιας ανίερης εμπορικής ανταλλαγής. Με τον ξεριζωμό το εικόνισμα της Παναγίας θάφτηκε από τους τελευταίους μοναχούς στα αγιασμένα χώματά της. Δέκα χρόνια θαμμένη, χωρίς προσκυνητές και προσευχές, έκλεγε την συμφορά και περίμενε την απελευθέρωση της», συμπλήρωσε.

untitled-8.jpg
Τα λείψανα της Αγίας Αικατερίνης.Newsbomb.gr / Νίκος Ραζής

«Η απεριόριστη αγάπη τον ξεριζωμένων στη Σουμελιώτισσα, η αθεράπευτη νοσταλγία τους για τις αξέχαστες πατρίδες θεριεύει την ελπίδα της απελευθέρωσης της, που πρόβαλε σαν ένα επιτακτικό καθήκον στο νου και τη συνείδηση δύο εκλεκτών τέκνων του Πόντου, τον Μητροπολίτη Ξάνθης Πολύκαρπου Ψωμιάδη και του υπουργού Λεωνίδα Ιασονίδη οι οποίοι ζήτησαν τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου για την απελευθέρωση της εικόνας», περιέγραψε.

«Μετά την έγκριση του αιτήματος από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, πήγε στον Πόντο ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος, από τους τελευταίους μοναχούς της Μονής και ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες βρήκε την εικόνα, τον πολύτιμο σταυρό με το Τίμιο Ξύλο που είχε δωρίσει στο Μοναστήρι ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Μανουήλ Γ΄ ο Μέγας Κομνηνός, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου που είχαν ενταφιαστεί μαζί με την εικόνα, τα μετέφερε στην Αθήνα και τα παρέδωσε στον μητροπολίτη Τραπεζούντας και κατοπινό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη, όπου εκείνος το εναπέθεσε προσωρινά στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών», συμπλήρωσε.

«Από εδώ και ύστερα μια άλλη ιστορία γράφεται στον Ελλαδικό χώρο. Είκοσι χρόνια λησμονημένη στο μουσείο ως μουσειακό αντικείμενο. Το 1951 ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη το σωματείο Παναγία Σουμελά με πρωτεργάτη τον γιατρό Φίλωνα Κτενίδη από την Κρώμνη του Πόντου και τον Αύγουστο του 1952 ύστερα από σοβαρές και υπεύθυνες προσπάθειες, η εικόνα της Παναγίας ενθρονίστηκε με επισημότητα στον ναό που χτίστηκε στο όρος Βέρμιο σε περιοχή που παραχώρησε η κοινότητα της Καστανιάς. Τον Αύγουστο του 1993 παραδόθηκαν από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών ο πολύτιμος Σταύρος και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου», ανέφερε.

Η ιστορία της σπουδαίας εικόνας της «Παναγίας του Βλαδιμήρ»

Ο πατέρας Γρηγόριος μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην εικόνα της «Παναγίας του Βλαδιμήρ» η οποία βρίσκεται σε πιστό αντίγραφο στην εκκλησία. Κατά την Επανάσταση του 1917, οι κομμουνιστές έκλεισαν το μοναστήρι το 1925. «Λέγεται ο Στάλιν πάνω στην απόγνωσή του επικαλέστηκε τη θαυματουργική χάρη της εικόνας της Παναγίας του Βλαδιμήρ και την "λιτάνευσε" με ένα στρατιωτικό αεροπλάνο πάνω από την πολιορκημένη από τους Γερμανούς Μόσχα τον Δεκέμβριο του 1941. Μετά από λίγο οι Γερμανοί άρχισαν να υποχωρούν».

Σήμερα, η «Θεοτόκος του Βλαδιμήρου» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της περίφημης πινακοθήκης «Τρετιακόφ» της Μόσχας.

Η εικόνα της Θεοτόκου του Βλαδιμήρου τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Ιουνίου. Επίσης, στις 23 Ιουνίου, για την απελευθέρωση της Μόσχας από την επιδρομή του χάνου Ακμάτ (1480) και στις 26 Αυγούστου, για τη σωτηρία του Ρωσικού λαού από την εισβολή του Ταμερλάνου (1395).

Στις 7 Ιανουαρίου εορτάζονται τα Χριστούγεννα με το παλαιό ημερολόγιο

Η Μεγάλη Γιορτή των Χριστουγέννων με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο είναι την νύχτα από την 6η προς την 7η Ιανουαρίου. Στο Άγιον Όρος, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην Ιερά Μονή Σινά και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως και στον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά Αχαρνών που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, τα Χριστούγεννα εορτάζονται δεκατρείς ημέρες μετά τις 25 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Χριστούγεννα ο Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά Αχαρνών «ντύνεται» στα πράσινα, το Πάσχα στα κόκκινα και στις 28 Αυγούστου που είναι η γιορτή της στα μπλέ.

Στις 28 Αυγούστου που εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου με το Παλαιό Ημερολόγιο πλήθος κόσμου, από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, φθάνουν στον ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά προκειμένου να προσκυνήσουν.

Τον Αύγουστο η εκκλησία διοργανώνει μεγάλο πανηγύρι 15 ημερών για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Κάθε χρόνο στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας υπάρχει έντεχνη και λαϊκή βραδιά με καλλιτέχνες.

Κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στον προαύλιο χώρο του ναού υπάρχουν υπαίθριοι πάγκοι πώλησης ποντιακών εδεσμάτων αλλά και διαφόρων προϊόντων.

Ο Ναός είναι ανοικτός κάθε ημέρα από τις 08:00 έως τις 12:00 το μεσημέρι και από τις 17:00 έως τις 19:00 και βρίσκεται επί της οδού Σαμψούντος 38.

Χριστούγεννα με το παλιό ημερολόγιο σε 16 χώρες του κόσμου

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε πολλές χώρες γιορτάζουν τη Γέννηση του Χριστού με το παλιό ημερολόγιο. Τα Χριστούγεννα είναι δεσποτική γιορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται «η κατά σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού» και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στις 7 Ιανουαρίου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε πολλές χώρες γιορτάζουν τη Γέννηση του Χριστού, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο. Με το Ιουλιανό ημερολόγιο γιορτάζουν συνολικά 16 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ρωσία, η Σερβία, η Ουκρανία, η Γεωργία, η Ρουμανία, η Αίγυπτος και τα Ιεροσόλυμα.

Η Ελληνική Πολιτεία εφάρμοσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1923 και ένα χρόνο αργότερα, αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει και η Εκκλησία της Ελλάδος για τις θρησκευτικές γιορτές. Με εξαίρεση τις κινητές γιορτές που βασίζονται στη γιορτή του Πάσχα, η οποία συνεχίζει να υπολογίζεται με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος είναι ένας τόπος Αγίων και ασκητών. Κάθε διαβάτης και προσκυνητής βιώνει μια νέα σχέση με τον Θεό. Πραγματικό όμως βίωμα αποτελεί η «Γέννηση του Θείου βρέφους» για τους Αγιορείτες μοναχούς.

Στις βυζαντινές Μονές, τις ιερές Σκήτες, τα Ερημητήρια και τις θεόκτιστες Καλύβες, βέβαια, η τυπική τάξη διαφέρει. Η ιδέα του στολισμένου δέντρου, τα ατελείωτα κεράσματα και τα δώρα δεν υπάρχουν στο Άγιο Όρος. Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι ημέρα αυστηρής νηστείας.

Κάθε χρόνο, από το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων έως και τα ξημερώματα, τελείται σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ολονύκτια ιερά αγρυπνία για τη γιορτή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό.

Χριστούγεννα στη Σερβία

Μπορεί οι Σέρβοι να ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, η πρωτεύουσα όμως της χώρας βάζει τα γιορτινά της από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη μεγάλη κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου, την πλατεία Δημοκρατίας, στήνεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά με ξύλινα σπιτάκια και πάγκους που προσφέρουν λιχουδιές. Μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, στη πλατεία φιλοξενούνται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις και άλλα.

Χριστουγεννιάτικα πάρκα με πλήθος εκδηλώσεων έχουν στηθεί και σε διάφορα άλλα μέρη του Βελιγραδίου, σε πλατείες, πάρκα και θέατρα.

Με μεγάλη λαμπρότητα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ρωσίας, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Η Ρωσική εκκλησία είναι μεταξύ των Ορθόδοξων εκκλησιών του κόσμου, που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Η Θεία Λειτουργία ξεκινά το απόγευμα και διαρκεί μέχρι το πρωί. Στη συνέχεια οι πιστοί αρχίζουν τους εορτασμούς, στρώνουν το γιορτινό τραπέζι και γιορτάζουν όλοι μαζί. Είναι και η μέρα που τα παιδιά λένε τα κάλαντα.

Οι ερμηνευτές αυτών των ασμάτων εύχονται κάθε ευτυχία στο σπίτι και στον νοικοκύρη. Και εκείνος, ανάλογα με το πόσο ευκατάστατος είναι, τους δίνει χρήματα και σπιτικές πίτες.

Διαβάστε επίσης

Εορτασμός Αγ. Ελευθερίου στην Αλεξανδρούπολη παρουσία της Εικόνας Παναγίας Σουμελά

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Αγ. Ελευθέριο Αχαρνών

Η Άνω Μονή Παναγίας Ξενιάς υποδέχεται την Παναγία Ελαιοβρύτισσα από την Μονή Βατοπαιδίου

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ