ΕΡΓΑΣΙΑ

Σκουρλέτης: Aναγκαία προϋπόθεση για ανάπτυξη η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων

Σκουρλέτης: Aναγκαία προϋπόθεση για ανάπτυξη η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων

Στις αρνητικές συνέπειες, που είχε η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην 104η Γενική Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως «το πιο σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που γνώρισε ποτέ η ιστορία, το οποίο μετέτρεψε την Ελλάδα σε πεδίο δοκιμής ενός οικονομικού μοντέλου, που αξιώνει ως όρο εφαρμογής την εκτεταμένη απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη «δια νόμου κατάργηση ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών) καθώς και την αποδιάρθρωση του συστήματος συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επίλυσης συλλογικών διαφορών».

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε, ότι τα μέτρα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα «τη μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 23%, και την εκτίναξη της ανεργίας από το 7,7% στο 27,5% και της ανεργίας των νέων στο 58%».

«Ο κίνδυνος φτώχειας», είπε, «αυξήθηκε από το 22% στο 34%, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ, στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, η ελληνική οικονομία, από την 67η θέση στην παγκόσμια κατάταξη το 2008, έχει σήμερα υποχωρήσει στην 81η».

«Απευθύνομαι στη Διάσκεψη ως εκπρόσωπος μίας νέας κυβέρνησης, που εξελέγη με την εντολή να αναμετρηθεί με την σοβούσα ακόμη οικονομική κρίση, αντιτασσόμενη στις πολιτικές ακραίας λιτότητας» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εργασίας και τόνισε, ότι «η ελληνική κυβέρνηση, προτάσσει την αντίληψη ότι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, όχι μόνο δεν συνιστά εμπόδιο στη δημοσιονομική σταθερότητα και την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά αποτελεί απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης».

«Η δημοκρατική εντολή του Ελληνικού λαού για μία ριζική ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου και το κανονιστικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας που θέτουν οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας υποδεικνύουν σήμερα με τον πιο επιτακτικό τρόπο τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και κατέληξε: «Μέσα από διαδικασίες ουσιαστικού και σε βάθος κοινωνικού διαλόγου η κυβέρνηση επεξεργάστηκε και προωθεί ήδη τη νομοθετική αποκατάσταση και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και επίλυσης των συλλογικών διαφορών».

Παράλληλα, η περαιτέρω συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και η παροχή τεχνικής υποστήριξης σε μια σειρά από θέματα, τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης με τον γενικό διευθυντή της ILO Γκάι Ράιντερ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 104ης Γενικής Διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επαναβεβαιώθηκε η θετική τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του ILO, απέναντι στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα και την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών στους εξής τομείς:

  • Η εναρμόνιση της νέας εργασιακής νομοθεσίας με τις σχετικές Συνθήκες της ILO και τις βέλτιστες πρακτικές σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο,
  • Η συνδρομή στη δημιουργία συνθηκών ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, σε ένα πλαίσιο όπου οι διαπραγματευτική ισχύς τόσο των συνδικάτων όσο και των εργοδοτών είναι εξισορροπημένη,
  • Η ανεύρεση πολιτικών για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της παραοικονομίας
  • Η εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίως στο πεδίο της αντιμετώπισης του προβλήματος της μεγάλης εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαποφυγής και της εισφοροκλοπής. Επίσης, για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης,
  • Η συνδρομή στη διαμόρφωση μια «νέας γενιάς» προγραμματικών παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας,
  • Η συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός ειδικά προσαρμοσμένου Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας,
  • Η ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Υποστήριξη των ελληνικών νομοθετικών πρωτοβουλιών εξέφρασαν ηγετικά στελέχη εργατικών οργανώσεων

Στο μεταξύ, τη διάθεση έμπρακτης υποστήριξης των ελληνικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, σχετικά με την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, εξέφρασαν ηγετικά στελέχη εργατικών οργανώσεων, με τα οποία συναντήθηκαν σήμερα στη Γενεύη, στο περιθώριο της 104ης Γενικής Διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

Σε δύο διαδοχικές συναντήσεις, αρχικά με την Γενική Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ και, στη συνέχεια, με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ένωσης Κρίστι Χόφμαν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε την ευκαιρία να περιγράψει τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και την εκτεταμένη απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, έπειτα από μια πενταετία εφαρμογής ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων και σκληρής λιτότητας.

Αυτό που εισέπραξε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «ήταν η αλληλεγγύη των διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων, για τα δύο βασικά ζητήματα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, οι οποίες μάλιστα θεωρούν αδιανόητο να αντιτίθεται σε αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι εντάσσονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σχετικές ειδήσεις