ΕΘΝΙΚΑ

Ο Ερντογάν κλιμακώνει επικίνδυνα: Υπάρχει κίνδυνος πολέμου στη Μεσόγειο;

Ο Ερντογάν κλιμακώνει επικίνδυνα: Υπάρχει κίνδυνος πολέμου στη Μεσόγειο;
Προκλητική ρητορική Άγκυρας
Associated Press

Ο Ερντογάν προετοιμάζει ρητορικά μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα του RND για τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ οι απειλές πολέμου από την πλευρά της Άγκυρας εξαπολύονται πλέον ανοιχτά σε καθημερινή βάση.

Για τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο ενός πολέμου, το δημοσιογραφικό δίκτυο RND δημοσίευσε ένα άρθρο του δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ με τον τίτλο «Διαμάχη Τουρκίας - Ελλάδας: Θα γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο;»

Το δημοσίευμα εξηγεί, παραθέτοντας ερωτήσεις και απαντήσεις, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών. Όσον αφορά την επίμαχη ερώτηση «θα διακινδύνευε έναν πόλεμο ο Ερντογάν με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;» γράφει: «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή», έγραψε ο ιστορικός Ράιαν Τζίνγκερας, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ακαδημία Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μοντερέι της Καλιφόρνια.

Ο Ερντογάν προετοιμάζει ρητορικά μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση εδώ και εβδομάδες. Λέει όλο και πιο συχνά ότι η Ελλάδα «καταλαμβάνει» νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος, η Χίος και η Σάμος. Μάλιστα, έχει τονίσει ουκ ολίγες φορές την ατάκη «Θα έρθουμε ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα».

Αντίστοιχα, ο υπερεθνικιστής εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θέλει ακόμη και να ενσωματώσει την Κρήτη στην Τουρκία. «Θα βγάλουμε τα μάτια όσων περιφρονούν τα δικαιώματά μας», απειλεί ο Μπαχτσελί.

Τι θέλει ο Ερντογάν;

Πάνω από όλα, θέλει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές την άνοιξη του 2023. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του κόμματός του είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο και τότε που ανέβηκε στην εξουσία, πριν από 20 χρόνια. Ο κύριος λόγος είναι ο υψηλός πληθωρισμός 83%.

Με την ολοένα και πιο επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα, ο Ερντογάν προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση. Θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας «με κάθε μέσο», λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Δεν μένει στα λόγια, καθώς μόνο την Πέμπτη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 50 φορές.

Πώς θα μπορούσε η Τουρκία να προσπαθήσει να διεκδικήσει τις αξιώσεις της;

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πιθανό ότι, σαν πρώτο βήμα, η Άγκυρα θα μπορούσε να προσπαθήσει να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στα ελληνικά νησιά, τα οποία η Τουρκία πιστεύει ότι πρέπει να αποστρατικοποιηθούν. Νησιωτικά λιμάνια όπως η Χίος, η Κως ή η Μυτιλήνη στη Λέσβο βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τις τουρκικές ακτές.

Με έναν ναυτικό αποκλεισμό, τα νησιά θα μπορούσαν να προσεγγιστούν μόνο αεροπορικώς. Ένας τέτοιος αποκλεισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο μέσα σε λίγες ώρες.

Διαβάστε ακόμα:

Ένοπλες Δυνάμεις: Μήνας - «φωτιά» με μπαράζ ασκήσεων – Άπαντες με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Θερμό επεισόδιο: Πώς μπορεί να επιτεθεί η Τουρκία στην Ελλάδα το 2023

Γιατί ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει τον πόλεμο με την Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις