ΕΘΝΙΚΑ

Νέα πρόκληση Ακάρ: Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση των χωρικών υδάτων

Νέα πρόκληση Ακάρ: Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση των χωρικών υδάτων

Νέες τουρκικές απειλές για το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τον Χουλουσί Ακάρ.

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προκλητική ρητορική από τους αξιωματούχους της Άγκυρας. Για άλλη μια φορά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ μέσω σύνεντευξής του στην εφημερίδα Hurriyet αναφέρθηκε στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ακάρ, «η Τουρκία δε θα δεχτεί επέκταση των χωρικών της υδάτων» κατηγορώντας την Ελλάδα για αλαζονική συμπεριφορά και κλιμάκωση της έντασης.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση (χωρικών υδάτων). Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας. Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, “ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα”. Παρά τις καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις μας, η Ελλάδα συνεχίζει την παράνομη στάση και τις προκλήσεις για κλιμάκωση της έντασης» όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Συνεχίζοντας με το παραλήρημά του ο Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε πως η Ελλάδα παρενόχλησε τουρκικά αεροσκάφη:

«Η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που υπηρετούσαν στην προγραμματισμένη Άσκηση ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά. Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν σε διπλωματικό πεδίο».

Μίλησε δε και για προκλητική στάση από τους Έλληνες πολιτικούς και για άλλη μια φορά υπενθύμισε τα γεγονότα του 1922 και πως η ελληνική πλευρά πρέπει να διδαχθεί από αυτά:

Εκείνοι που έχουν θεμελιώσει την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως τις αδιάλλακτες και προκλητικές στάσεις τους που γίνονυαι για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα. Η ελπίδα μας. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι η θάλασσα της φιλίας είναι η δίκαιη κατανομή όλου του πλούτου».

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία μετά το παραλήρημα της Άγκυρας για τα 12 μίλια

Με σαφή και ηχηρά μηνύματα απαντά η Αθήνα στις τουρκικές ακρότητες των τελευταίων ημερών για το θέμα της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χθες διεμήνυσε σε όλους τους τόνους τόσο με το άρθρο του στα Επίκαιρα όσο και με τη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ότι «η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση».

«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο ως προς τη διάρκεια και την έντασή του κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων, το οποίο πόρρω απέχει από κάθε έννοια καλής γειτονίας», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας σε άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ακόμη ότι «αντιπαρατάσσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την τεκμηριωμένη παράθεση επιχειρημάτων, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Είναι ένα δικαίωμα που υφίσταται εσαεί και επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση να κρίνει πότε, που και πως θα το ασκήσει, με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει με σαφήνεια.

Στην απειλή πολέμου αντιτάσσουμε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Παράλληλα, ο Νίκος Νένδιας μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως «οι απειλές δεν μας πτοούν» και ότι «στην απειλή πολέμου αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη παράθεση των επιχειρημάτων μας, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο ίδιος επαναλαμβάνει πως ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας, δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση.

Αποτυπώνοντας την εικόνα των διμερών σχέσεων, επισημαίνει πως τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κλιμακούμενης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αδιανόητη την άσκηση πολιτικής με την απειλή χρήση βίας, πόσο (ή πόσω) μάλλον όταν η απειλή εκτοξεύεται από μία χώρα προς έναν σύμμαχό της.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά εκ νέου σαφές πως ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, υπό έναν, ωστόσο, απαράβατο όρο: ότι θα διεξαχθεί στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, καυτηριάζει πως εδώ και πρωτοφανώς μεγάλο διάστημα, η Τουρκία υπονομεύει το κλίμα που θα ήταν απαραίτητο ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας διάλογος, θέτοντας απαράδεκτες αξιώσεις, αμφισβητώντας ακόμα και την κυριαρχία των νησιών μας και προχωρώντας σε ένα κρεσέντο απειλών κατά της χώρας μας, ενώ, με αδιανόητες και συχνά προσβλητικές εκφράσεις, όχι μόνο υποσκάπτει το όποιο πεδίο ενδεχόμενης συνεννόησης, αλλά ταυτόχρονα, δηλητηριάζει και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει πως στην παρούσα φάση, και ενόψει της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, δεν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Ωστόσο, θεωρεί σημαντικό, «έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες, ή καλύτερα εξαιτίας αυτών των συνθηκών, να μπορούμε σε κάποιο επίπεδο να μιλάμε μεταξύ μας για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων». Όσον αφορά το αν η έξαρση της εκδήλωσης επιθετικών προθέσεων της Τουρκίας συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, αναγνωρίζει πως η χρονική συγκυρία παίζει ρόλο, αλλά δηλώνει πως δεν είναι βέβαιος ότι οφείλεται μόνο σε αυτόν τον λόγο.

Σχετικές ειδήσεις