ΕΘΝΙΚΑ

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Γάλλο ΥΠΑΜ - Τι συζήτησαν για τα εξοπλιστικά

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Γάλλο ΥΠΑΜ - Τι συζήτησαν για τα εξοπλιστικά
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γάλλο ομόλογό του
Σωτήρης Σκουλούδης / newsbomb.gr

Η πολυδιάσταση ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία, που κινείται στο επίπεδο της σταθερής και ειλικρινούς συμμαχίας, επισφραγίστηκε και σήμερα, με τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η χώρα μας στην επίσκεψή του αλλά και στις περαιτέρω προοπτικές της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τον υποδέχτηκε στο γραφείο του, όπου πραγματοποίησαν δύωρη συνομιλία επί παντός θέματος, τόσο για τα εξοπλιστικά, όσο και για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, που θα εκφραστεί άμεσα και επί του πεδίου, σε κοινές ασκήσεις και δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η σημερινή επίσκεψη του Γάλλου ομολόγου του επιβεβαιώνει την πραγματική φιλία και στρατηγική σχέση των δύο χωρών, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. «Μοιραζόμασταν ανέκαθεν τις ίδιες αξίες και το κοινό όραμα της ειρήνης», επισήμανε.

Το επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας είναι το πλούσιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με τα 18 Rafale που προμηθεύτηκε η χώρα μας από τη Γαλλία να είναι ήδη μάχιμα στη βάση της Τανάγρας, ενώ αναμένονται μέχρι του χρόνου άλλα 6, οπότε και θα παραλάβουμε την πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belharra.

«Μας προσφέρει ικανοποίηση η συνεχής παρουσία του γαλλικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο υπουργός, εννοώντας το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που πρόσφατα κατέπλευσε στη Σούδα, όπως και τη φρεγάτα Provence που έδεσε στον Πειραιά.

Όπως ενημέρωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τους δημοσιογράφους, η συζήτηση με τον ομόλογό του κινήθηκε γύρω από την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε αυτό το σημείο τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας μας προς την Τουρκία που επλήγη από τον φονικό σεισμό.

«Καλωσορίζουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, ελπίζουμε να διατηρηθεί», υπογράμμισε.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για την Ουκρανία, αναφέροντας ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη στη χώρα «όσο χρειαστεί», κι ενώ ακόμα δεν διαφαίνεται το πιθανό τέλος του πολέμου.

Τέλος, ανέφερε ότι η τετραμερής συμμαχία Ελλάδα-Γαλλία-Ιταλία-Κύπρος θα εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα.

Γάλλος υπουργός: «Η στρατιωτική μας συνεργασία δεν είναι απλά μια εμπορική σχέση»

Τον λόγο πήρε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ ο οποίος σε εγκάρδιο κλίμα εξήρε τις «συστηματικές και πλούσιες σχέσεις» των δύο χωρών, ενώ τόνισε ότι ο Έλληνας ομόλογός του ήταν ο πρώτος που του ευχήθηκε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, και είναι αυτός με τον οποίο διατηρεί την πιο συστηματική επικοινωνία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πέραν των συναντήσεων, συνομιλούν κάθε εβδομάδα μέσω τηλεφώνου.

Σχετικά με το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο Γάλλος ΥΠΑΜ τόνισε ότι «ο γαλλικός λαός είναι υπερήφανος για αυτή τη συνεργασία – η οποία είναι σχέση φιλίας και όχι απλή εμπορική συνεργασία, επωφελής και για τις δύο πλευρές, στη βάση των ιστορικών μας δεσμών».

Το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και δράσεις, γεγονός που αναβαθμίζει περαιτέρω τη στρατιωτική μας συνεργασία.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε και στο ουκρανικό, επαναλαμβάνοντας ότι η στήριξη στη χώρα θα συνεχιστεί, ενώ έκρινε ως «παράδοξη» τη στάση ορισμένων εταίρων, οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να σταματήσει η παροχή όπλων και πυρομαχικών, «ώστε να τελειώσει ο πόλεμος». «Πώς γίνεται να στηρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και την ακεραιότητα των κρατών και να μην υποστηρίζουμε την Ουκρανία», ανέφερε.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι λόγω της έκρυθμης κατάστασης σε αφρικανικές χώρες υπάρχει «απειλή» για τη Γαλλία και την Ελλάδα από τον Νότο, κι αυτό καταδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Είμαστε εδώ, στο λίκνο του πολιτισμού, και θαυμάζω όσα κάνετε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα», κατέληξε.

Οι δύο υπουργοί στη συνέχεια μετέβησαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, όπου βρίσκονται τα μαχητικά Rafale.

Σχετικές ειδήσεις