ΕΘΝΙΚΑ

Διαβήματα Kυπριακής κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Διαβήματα Kυπριακής κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Το πλοίο – γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ENΙ/KOGAS, Saipem 10000, είναι έτοιμο να πιάσει δουλειά στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», του τεμαχίου «9» της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην περιοχή της γεώτρησης μετέβη με ελικόπτερο νωρίς το πρωί ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, συνοδευόμενος από στελέχη της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, για να παρακολουθήσει την έναρξη των εργασιών και να ενημερωθεί επί τόπου για τις λεπτομέρειες της γεώτρησης.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης επέστρεψε γύρω στο μεσημέρι χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε στο Σίγμα ότι η κάθε γεώτρηση χρειάζεται 80 ημέρες για να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια θα έχουμε το αποτέλεσμά της.

Αρχίζουμε, πρόσθεσε, από ένα κοίτασμα με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, τον «Ονασαγόρα». Τα αποτελέσματα αυτής της γεώτρησης θα γίνουν γνωστά το Δεκέμβριο και θα είναι καθοριστικά για τα επόμενα βήματα, όσον αφορά την κατασκευή του χερσαίου τερματικού. Στο παρόν στάδιο, τόνισε, η προσοχή είναι στραμμένη στα ανατολικά τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου θα γίνουν τουλάχιστον τέσσερις γεωτρήσεις.

Ο Υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε αναμενόμενες τις προκλήσεις των Τούρκων, οι οποίοι μέσω τουρκικής κορβέτας παρακολουθούν τις κινήσεις του σκάφους της ΕΝΙ.

Παρουσία της τουρκικής κορβέτας

Η τουρκική κορβέτα παραμένει σε απόσταση 26 ναυτικών μιλίων από το σημείο της γεώτρησης. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε παρενόχληση, καθώς η τουρκική κορβέτα παρακολουθεί από απόσταση και δεν αναμένουμε κάτι άλλο δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας.

Ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης, διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη υλοποίηση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε διαβήματα έχει προβεί η κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Νέα τουρκική πρόκληση: Παραβιάσεις-ρεκόρ μέσα σε μία ημέρα!