ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού σε παιδιά: Οι έξι παράγοντες και οι σκέψεις για εμβολιασμό κάτω των 12 ετών

Κορονοϊός
AP PHOTOS

Στο επίκεντρο των συζητήσεων το ζήτημα του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 12-15 - Τι ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου 

Mε ιδιαίτερη προσοχή εξετάζει τα μέχρι τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι της λοίμωξης covid-19 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, μετά την έγκριση – την περασμένη Παρασκευή- του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και για παιδιά ηλικίας 12-15 χρόνων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Γις ραγδαίες εξελίξεις, αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών, έκανε λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής βρίσκονται σε επιστημονική ετοιμότητα αναφορικά με τη συλλογή και την αξιολόγηση στοιχείων χωρίς όμως να βιάζονται να γνωμοδοτήσουν.

Οι ειδικοί προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις γύρω από τα σημαντικά ερωτήματα που έχει δημιουργήσει στην κοινή γνώμη η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, παραθέτοντας τους έξι κρίσιμους παράγοντες που θα σταθμίσει κατά τη συνεδρίασή της η επιστημονική επιτροπή.

Οι παράγοντες για τον εμβολιασμό παιδιών

Αναφερόμενη στους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει κάποιος υπόψη του προκειμένου να εμβολιάσει τα παιδιά, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι είναι, η νόσος -η οποία είναι ήπια για τα παιδιά- η διασπορά του ιού και πόσο συμβάλουν τα παιδιά σε αυτή, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό, η ασφάλεια τού εμβολίου και η αποδοχή που έχει ο εμβολιασμός στους γονείς, καθώς μόνο με τη δική τους συναίνεση θα μπορεί να γίνεται το εμβόλιο στα παιδιά τους.

Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών παραμένει ένα ανοιχτό θέμα για την επιτροπή εμβολιασμών, όπως διευκρίνισε χθες Δευτέρα (31/05), κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, η πρόεδρος της Μαρία Θεοδωρίδου.

Ωστόσο η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι «η σύσταση για εμβολιασμό μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι σε όλα τα παιδιά».

Όπως τόνισε εμφατικά, ο εμβολιασμός παιδιών ακόμα κι αν αποφασιστεί και όποτε αποφασιστεί «δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα». Εφόσον αποφασιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών, προσέθεσε καθώς ανέφερε ότι η κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές τις αποφάσεις όσον αφορά το ζήτημα αυτό, μετά την θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για τα εμβόλια mRNA σε παιδιά 12-15 ετών, πριν από τρεις ημέρες.

Στον εμβολιασμό σε ηλικίες 6 μηνών έως 12 ετών, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Βρίσκω λογικό το να μην υπάρχει υποχρεωτικότητα για τον εμβολιασμό των παιδιών. Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο και θάνατο στα παιδιά είναι πολύ μικρός, ωστόσο δεν είναι αμελητέος. Στην Ελλάδα τρία ελληνόπουλα κάτω των 17 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Θα πρέπει να πείσουμε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να πάρει έγκριση το εμβόλιο για όλα τα παιδιά, κάθε ηλικίας. Οι μελέτες σε ηλικίες σε παιδιά 6 μηνών ως 12 ετών θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε στην αρχή του επόμενου έτους θα μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και σε μικρότερες των 12 ετών ηλικίες. Δεν έχει γίνει για τα παιδιά υποχρεωτικός ούτε ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Εγώ το γιο μου, όμως, που είναι 11 ετών τον εμβολιάζω όμως κάθε χρόνο», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού.

«Όλο το αντιεμβολιαστικό κίνημα δημιουργήθηκε από το ψέμα ενός γιατρού. Υπήρχε ένας γιατρός που ήθελε να γίνει διάσημος στην Αγγλία, έγραψε ένα ψέμα, στη συνέχεια αναγκάστηκε να αποσύρει τη δημοσίευση, του πήραν την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Από εκεί ξεκίνησε και το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Το εμβόλιο δεν έχει καμία λογική να κάνει μακροχρόνιες συνέπειες. Το εμβόλιο θα μπει σήμερα στον οργανισμό μας, και μετά με τη δεύτερη δόση. Είναι μια παροδική έκθεση του οργανισμού και μιμείται μια φυσιολογική λοίμωξη. Δεν παθαίνουμε αυτοάνοσα με αυτόν τον τρόπο. Η επιστημονική κοινότητα δεν κρύβει τίποτα. Τις σπάνιες επιπλοκές που παρατηρήθηκαν με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson δεν τις απέκρυψαν», εξήγησε ο ίδιος σχετικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τάσου Μπερδέση: Το «τυφλό» σημείο, το κινητό και το όπλο «ειδικού χειρισμού»