ΕΛΛΑΔΑ

Γραμματικόπουλος στο Newsbomb.gr: Αναμενόμενη η οξεία ηπατίτιδα και στην Ελλάδα

Γραμματικόπουλος στο Newsbomb.gr: Αναμενόμενη η οξεία ηπατίτιδα και στην Ελλάδα
AP IMAGES

Τι λέει στο Newsbomb.gr o Δρ. Τάσος Γραμματικόπουλος ειδικός παιδοηπατολόγος και επίκουρος καθηγητής στο King’s College Hospital του Λονδίνου μετά το συναγερμό του ΕΟΔΥ για τρία πιθανά κρούσματα.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στη χώρα μας η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα τρία πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Για το θέμα, το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Δρ. Τάσο Γραμματικόπουλο, ειδικό παιδοηπατολόγο και επίκουρο καθηγητή στο King’s College Hospital του Λονδίνου.

«Νομίζω πως είναι αναμενόμενο να συμβεί και στην Ελλάδα η εμφάνιση κρουσμάτων, αν δεν έχει εμφανιστεί ήδη με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, για τα πιθανά κρούσματα. Είναι μια κατάσταση που απαιτεί παρακολούθηση σε όλο τον κόσμο. Στη Βρετανία υπάρχουν 163 κρούσματα. Τέτοια παιδιά που έχουν μια άγνωστης αιτιολογίας ηπατίτιδα φθάνουν τα 10 το χρόνο. Φέτος είχαμε 10 το πρώτο τρίμηνο του 2022», δήλωσε ο καθηγητής στο Newsbomb.gr.

Το μυστήριο γύρω από την προέλευση της οξείας ηπατίτιδας, είναι αυτό που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες καθώς οι ενδείξεις δεν είναι σαφείς: «Αυτή τη στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο να προέρχεται από κάποιας μορφής αδενοϊό. Ωστόσο αρκετά από τα παιδιά που εμφάνισαν τον αδενοϊό, είχαν βρεθεί θετικά και στον covid ενώ άλλα όχι. Προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσά τους. Να σημειώσω πως τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας δεν καλύπτουν αυτή την περίπτωση».

Σχετικά με το τι πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς ο κύριος Γραμματικόπουλος, σχολίασε: «Οι εμετοί είναι ένα πρώτο σημάδι που θα πρέπει να υποψιάσει τους γονείς. Η αλλαγή στο χρώμα των ούρων επίσης είναι ένα σημάδια που πρέπει να τους ανησυχήσει ενώ τέλος, πρέπει να γίνει έλεγχος στο ασπράδι του ματιού, το οποίο επίσης μπορεί να μας δείξει αν υπάρχει πρόβλημα».

348 κρούσματα σε 20 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Κατά τον ΠΟΥ, κρούσματα ηπατίτιδας που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξήγηση έχουν καταγραφεί σε 20 χώρες. Συνολικά 70 ύποπτα κρούσματα, που έχουν αναφερθεί από 13 χώρες, εκκρεμεί να επιβεβαιωθούν με εργαστηριακές εξετάσεις.

Μόνο έξι χώρες έχουν καταγράψει πάνω από πέντε κρούσματα. Όμως το Ηνωμένο Βασίλειο με 160, έχει καταγράψει μακράν τα περισσότερα.

«Επιτεύχθηκαν σημαντικές πρόοδοι σε ό,τι αφορά τις επιπρόσθετες έρευνες και τον καταυγασμό των υποθέσεων εργασίας», σημείωσε η Φίλιπα Ίστερμπρουκ του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Βρετανία συντονίζει μελέτες για τα γονίδια των παιδιών που εκδήλωσαν την ασθένεια, την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, τους ιούς και άλλες επιδημιολογικές έρευνες, σημείωσε.

Η Βρετανία ήταν η χώρα που ενημέρωσε πρώτη τον ΠΟΥ, την 5η Απριλίου, για δέκα περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας ανηλίκων στη Σκοτία. Επρόκειτο για παιδιά κάτω των δέκα ετών.

Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν την Παρασκευή ότι διενεργούν έρευνες για 109 τέτοια κρούσματα, ανάμεσά τους πέντε θανατηφόρα. Τρία παιδιά έχουν επίσης πεθάνει στην Ινδονησία.

«Ως αυτή την ώρα, οι βασικές υποθέσεις παραμένουν αυτές που εμπλέκουν κάποιον αδενοϊό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το ρόλο της COVID, είτε πρόκειται για ταυτόχρονη μόλυνση, είτε για πρότερη μόλυνση», σύμφωνα με την Ίστερμπρουκ.

Οι εξετάσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι το 70% των κρουσμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό, με τις περιπτώσεις του υποτύπου 41 –ο οποίος κανονικά συνδέεται με τη γαστρεντερίτιδα– να είναι οι περισσότερες, πρόσθεσε.

Οι αδενοϊοί εξαπλώνονται γενικά με την προσωπική επαφή, από τα σταγονίδια που εκκρίνονται με την αναπνοή και την εκπνοή, ή από επιφάνειες. Είναι γνωστό ότι προκαλούν συμπτώματα στο αναπνευστικό, επιπεφυκίτιδες, προβλήματα στην πέψη.

Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι το 18% των ασθενών είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

«Την επόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθούμε σε ιολογικές εξετάσεις για την έκθεση ή παρελθούσες μολύνσεις» από τον νέο κορονοϊό, ανέφερε η Ίστερμπρουκ.

Μετά τον εντοπισμό των 169 πρώτων κρουσμάτων, ο ΠΟΥ είχε υπογραμμίσει πως σε κανένα από τα κρούσματα δεν εντοπίστηκαν οι ιοί της ηπατίτιδας A, B, C, D και E.

Τα περισσότερα παιδιά που ασθένησαν παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ιδίως πόνους στην κοιλιακή χώρα, διάρροιες, εμετούς, ή ακόμη και ίκτερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκλήθηκε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.