ΕΛΛΑΔΑ

Λίμνη Κάρλα: Με την αγωνία νέας πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι των γύρω χωριών

karla
Photo: Εurokinissi

Εάν ανέβει ακόμα 60 εκατοστά η στάθμη του νερού θα πλημμυρίσουν πολλά χωριά και οικισμοί.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχή της οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται κοντά στη λίμνη Κάρλα στη Θεσσαλία.

Η στάθμη της έχει ανέβει επικίνδυνα μετά την κακοκαιρία Daniel και η ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί είναι έντονη παρά το ότι προς το παρόν παραμένει σταθερή.

Σημειώνεται πως από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τα νερά όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά η στάθμη ανεβαίνει, προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, έκανε έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επικινδυνότητα της λίμνης.

Η λίμνη Κάρλα είναι γνωστή από την αρχαιότητα με την ονομασία Βοιβηΐς και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου.

Το 1962 η λίμνη Κάρλα αποξηράνθηκε γιατί πλημμύριζε τις γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων.

Με την πάροδο του χρόνου διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της και έγινε προσπάθεια αναδημιουργίας της.

Ωστόσο, μπορεί οι Αρχές να χρειάστηκαν ενάμιση χρόνο το 1962 για να αδειάσουν εντελώς το νερό από τη λίμνη Κάρλα, αλλά εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel ξαναγέμισε σε μόλις δυόμισι ημέρες.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στα χωριά του Θεσσαλικού Κάμπου, όπου οι κάτοικοι έχουν να διαχειριστούν όχι μόνο τον καθαρισμό των κατοικιών τους από τα λασπόνερα, με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες, καθώς μεγάλο μέρος της περιουσίας τους έχει καταστραφεί αλλά και τα δεκάδες χιλιάδες νεκρά ζώα, που κείτονται στους δρόμους, αποτελώντας σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο.