ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος: Οι εμπειρίες που μας συστήνουν το «διαμάντι» του Βορείου Αιγαίου

Σάμος: Οι εμπειρίες που μας συστήνουν το «διαμάντι» του Βορείου Αιγαίου

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη Σάμο γεννήθηκε η θεά Ήρα. Ή, πιο σωστά, το νησί του Βορείου Αιγαίου είναι -μαζί με το Άργος, την Εύβοια και τη Στύμφαλο της Αρκαδίας- ανάμεσα στις περιοχές που προκρίνονται ως γενέθλιος τόπος της θεάς.

Μάλιστα, η Σάμος έχει να περηφανεύεται και για το ότι συνδέεται, από την αρχαιότητα κιόλας, με προσωπικότητες όπως ο μαθηματικός-φιλόσοφος Πυθαγόρας και ο αστρονόμος Αρίσταρχος, ο πρώτος που διατύπωσε την άποψη ότι η Γη, οι πλανήτες και τα υπόλοιπα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο στο κέντρο του ηλιακού συστήματος.

Η Σάμος, βέβαια, είναι πολύ περισσότερα από γενέθλιος τόπος σημαντικών ανθρώπων των επιστημών που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν, καθώς έχει φυσικά τοπία που εναλλάσσονται, όμορφες παραλίες, βραβευμένη ποικιλία κρασιού και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, ακόμα και Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ας δούμε, λοιπόν, πιο αναλυτικά πώς οι επισκέπτες του νησιού του Βορείου Αιγαίου μπορούν να αισθανθούν ντόπιοι.

#1 Εξερευνώντας το Πυθαγόρειο και το Ευπαλίνειο Όρυγμα

Μπορεί να πει κάποιος ότι όντως έχει πάει στη Σάμο αν δεν έχει επισκεφτεί το Πυθαγόρειο, τη γενέτειρα του Πυθαγόρα και άλλοτε ναυτικό και οικονομικό κέντρο της αρχαιότητας, και νυν γραφικό, πλακόστρωτο λιμανάκι; Αν υπάρχει κάτι που αξίζει την προσοχή μας είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος του Πυθαγορείου, το Ηραίο της Σάμου, καθώς και το Ευπαλίνειο Όρυγμα. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως το Ηραίο και το Ευπαλίνειο Όρυγμα περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

#2 Γνωρίζοντας το Βαθύ

Το Βαθύ, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι γνωστή για τη γραφικότητά της. Σίγουρα αξίζει να περιπλανηθεί κανείς στα σοκάκια της και να ανακαλύψει τα παραδοσιακά σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές, αλλά και να επισκεφτεί την πλατεία Πυθαγόρα, στο κέντρο της οποίας υπάρχει ένα μαρμάρινο λιοντάρι.

#3 Κολυμπώντας στις μοναδικές παραλίες του νησιού

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο για κάθε επισκέπτη να ξεχωρίσει μία παραλία της Σάμου ως την αγαπημένη του. Μικρές ή μεγάλες, απομονωμένες ή κοσμικές, οργανωμένες ή ελεύθερες, ψιλό βότσαλο ή άμμος, το νησί προσφέρει πολλές επιλογές για κάθε γούστο. Στις πιο γνωστές παραλίες περιλαμβάνονται το Κοκκάρι, το Ποτάμι, η Ψιλή Άμμος, η παραλία της Μυκάλης, τα Βοτσαλάκια και η Χρυσή Άμμος.

Ειδικά όσον αφορά το Κοκκάρι, αξίζει να αφιερώσει κάποιος λίγο παραπάνω χρόνο στο να περπατήσει στον γραφικό οικισμό με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και να επισκεφτεί κάποιο από τα ταβερνάκια που βρίσκονται στα στενά του.

Για τους λάτρεις των πιο δυσπρόσιτων παραλιών, αυτών που δεν προσεγγίζονται οδικώς αλλά χρειάζεται πεζοπορία, υπάρχουν το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι -και μάλιστα σχετικά κοντά στην παραλία Ποτάμι στο Καρλόβασι. Πρόκειται για δύο από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, με πολύ καθαρά νερά, που εντάσσονται στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, μιας και εκεί συναντά κανείς φώκιες Monachus Monachus.

#4 Περπατώντας στην ορεινή πλευρά του νησιού

Μπορεί να είναι ένα νησί με υπέροχες παραλίες αλλά αξίζει να έρθει κάποιος σε επαφή με την ορεινή πλευρά της Σάμου, καθώς εκεί θα συναντήσει μικρά γραφικά χωριά που «κρύβονται» σε κατάφυτες πλαγιές. Βέβαια, προϋπόθεση για να τα απολαύσει κάποιος πραγματικά είναι να αφήσει το αυτοκίνητο στην άκρη, να προμηθευτεί καλά αθλητικά παπούτσια και να προτιμήσει την πεζοπορία.

#5 Δοκιμάζοντας το μοσχάτο και τα τοπικά προϊόντα της Σάμου

Η Σάμος φημίζεται για το άσπρο μοσχάτο, ή μοσχούδι, ή αλλιώς «muscat blanc a petits grains». Παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια ποικιλία που καλλιεργείται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ θεωρείται αρκετά διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το νησί αναδεικνύει καλύτερα τον γλυκό χαρακτήρα της. Υπό αυτό το πρίσμα, σχεδόν «επιβάλλεται» μία επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο-αμπελώνα και στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου.

Εκτός από το κρασί, η Σάμος είναι γνωστή τόσο για το ελαιόλαδο όσο και για το μέλι της. Επίσης, το παραδοσιακό τυρί της είναι το αρμόγαλο και παρασκευάζεται από γίδινο γάλα που ωριμάζει για 24 ώρες, στραγγίζει για άλλες τόσες και, τέλος, χτυπιέται για να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Παραδοσιακό ποτό, δε, είναι η σούμα, η «τσικουδιά της Σάμου», που αποτελεί προϊόν της πρώτης απόσταξης των στέμφυλων.

Μια επίσκεψη στη Σάμο είναι πραγματική εμπειρία που ξεφεύγει από την πεπατημένη. Για αρχή, αυτό που χρειάζεται είναι να αποφασίσει κάποιος αν προτιμάει το πλοίο ή το αεροπλάνο για να φτάσει στο νησί και όλα τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψει στη συνέχεια!