ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί το Καλλιμάρμαρο και η Βουλή γίνονται... μπλέ;

Γιατί το Καλλιμάρμαρο και η Βουλή γίνονται... μπλέ;

Με το διεθνές μπλέ χρώμα του Διαβήτη φωτίζεται το "Καλλιμάρμαρο" Παναθηναϊκό Στάδιο την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και στην αφύπνιση για των πολιτών για τη νόσο που τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Παράλληλα, με μπλε φωτισμό φωτίστηκε και το ελληνικό Κοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης.

H οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στην αύξηση της παχυσαρκίας και κατ' επέκταση του διαβήτη, πλήττοντας κυρίως άτομα από τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Η Ελλάδα με τη φωταγώγηση, με το διεθνές μπλε χρώμα του διαβήτη, ενός από τα ιστορικότερα μνημεία της Ελλάδας, συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διεθνή πρωτοβουλία φωταγώγησης ιστορικών κτιρίων σε όλο τον κόσμο. Μεταφέρει με αυτό τον τρόπο ένα σωτήριο μήνυμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών.

Κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη -Τετάρτη 14 Νοεμβρίου- ιστορικά μνημεία και κτίρια-ορόσημα σε όλον τον κόσμο, όπως η Όπερα του Σύδνεϊ στην Αυστραλία, το Άγαλμα της Μικρής Γοργόνας στην Δανία, η Πύλη του Βρανδεμβούργου στην Γερμανία, ο Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή και άλλα πολλά, θα ντυθούν στα μπλε ενισχύοντας την φετινή εκστρατεία, η οποία αποτελεί μέρος ενός πενταετούς προγράμματος με έμφαση στην Εκπαίδευση και Πρόληψη του Διαβήτη.

Η Στυλιανή Ηρακλειανού, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, αναφέρει ότι τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια καθιστώντας τη νόσο έβδομη βασικότερη αιτία θανάτου, παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% - 9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% - 4% του γενικού πληθυσμού που δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Δικαιολογημέναοι επιστήμονες παρομοιάζουν τον διαβήτη με μια "βραδυφλεγή βόμβα" και σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο -ακόμη και- εξάντλησης των παροχών υγείας.

Μελέτη του 2012 φέρεται να υπολογίζει το μέσο ετήσιο κόστος ασθενούς στην Ελλάδα περίπου στα €7.100 από το οποίο το 56% αφορά την αντιμετώπιση συν-νοσηροτήτων και επιπλοκών και το 15% το κόστος της αντιδιαβητικής αγωγής.