ΕΛΛΑΔΑ

Μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα (photos)

Μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα (photos)

Χωρίς προβλήματα, αλλά με αντιδράσεις των κατοίκων, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μετεγκατάστασης των μεταναστών από το Πεδίον του Άρεως σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Ελαιώνα, της ευρύτερης περιοχής του Βοτανικού.

Αργά το απόγευμα αναχώρησε από την οδό Μαυρομματαίων, η οποία είχε κλείσει για την ασφαλή επιβίβασή τους, το τελευταίο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά τους.

Τις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα επισκέφτηκε και η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Νομίζω ότι αυτός ο χώρος θα μείνει σαν παράδειγμα και σαν υπόδειγμα και για άλλους τέτοιους χώρους σε όλη την Ελλάδα που θα φιλοξενούν πρόσφυγες» είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου σε δηλώσεις της από το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των μεταναστών από το Πεδίον του Άρεως. «Οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές απαιτούν να έχουμε τέτοιους χώρους ώστε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις απέναντι στους πρόσφυγες, που κυνηγημένοι από τον πόλεμο αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο» εξήγησε.

Όλα κύλησαν ομαλά παρουσία δυνάμεων της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης, ανθρώπων του δήμου Αθηναίων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της οποίας τα οχήματα φέρουν τους μετανάστες από το Πεδίον του Άρεως στον Βοτανικό, σε ασφαλείς και ομαλές συνθήκες.

Η επιχείρηση ξεκίνησε σταδιακά στις 4.30 το απόγευμα, με τους πρόσφυγες να μετεγκαθίστανται σε οικόπεδο του Ελαιώνα εκτάσεως περίπου 40 στρεμμάτων και σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο σύνολό τους μεταφέρθηκαν τελικά 171 άτομα, με πέντε λεωφορεία της εν λόγω Υπηρεσίας, ενώ 30 αρνήθηκαν να ακολουθήσουν και παραμένουν στο Πεδίον του Άρεως. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων στο Πεδίον του Άρεως προσφύγων ανερχόταν στους 295.

Η περιοχή στη συνέχεια θα καθαριστεί από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, για να παραδοθεί στους επισκέπτες της. Παράλληλα θα αστυνομεύεται προκειμένου να αποτραπεί η προσέλευση άλλων μεταναστών, στους οποίους, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, θα συστήνεται να πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις του Βοτανικού.

Αρχικά, προτεραιότητα δόθηκε σε γυναίκες και παιδιά αλλά και σε οικογένειες. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε δυο δόσεις (σήμερα γυναίκες και παιδιά, αύριο οι υπόλοιποι) εντούτοις καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να ολοκληρωθεί άμεσα.

2349014

Οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στην Αθήνα από την Τουρκία από τις αρχές Ιουλίου και ενώ αρχικά είχαν επιλέξει ως σημείο «εγκατάστασης» την πλατεία Ομονοίας ακολούθως και για λόγους λειτουργικούς επέλεξαν να μεταφερθούν στο Πεδίον του Άρεως. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν άργησαν αν φανούν με τους κατοίκους της περιοχής να κάνουν λόγο για καταυλισμό μεταναστών.

Το οικόπεδο στο οποίο μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες βρίσκεται στα σχέδια της αποκαλούμενης διπλής ανάπλασης στον ευρύτερο χώρο του Βοτανικού. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο επικεφαλής και συντονιστής της όλης επιχείρησης ο κ. Φλαμπουράρης, ο χώρος που επιλέχθηκε «είναι σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές».

Αντιδράσεις κατοίκων του Ελαιώνα

Εν τω μεταξύ κάτοικοι του Ελαιώνα συγκεντρώθηκαν έξω από το οικόπεδο του δήμου Αθηναίων στην οδό Αγίου Πολυκάρπου 89 για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην μετεγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή τους

Σχετικές ειδήσεις