ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην εξόρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη

«Όχι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην εξόρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη

Ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στο αίτημα αδειοδότησης, μεταλλευτικής εταιρείας για έρευνα σε έκταση 50.000 στρ. στα Γεράνεια Όρη, με απώτερο σκοπό την εξόρυξη βωξίτη.

Την αρνητική γνωμοδότηση εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος, τονίζοντας αφενός την έλλειψη επαρκών στοιχείων στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με συμμεριζόμενος αφετέρου την "αναπτυξιακή" -όπως υποστηρίζει η εταιρεία- προοπτική για την περιοχή.

Όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής χαρακτηρίζεται από φυσικούς πόρους που αξίζουν τη διατήρηση και την ανάδειξή τους (Γεράνεια Όρη, Όρος Πατέρας, Όρος Πάστρα, Κιθαιρώνας, Έλος Ψάθας Βιλίων, υγρότοπος Βουρκαρίου Μεγάρων). Την ίδια στιγμή, αν και ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τους βασικούς τομείς της οικονομίας της, δέχεται έντονες πιέσεις από τον δευτερογενή τομέα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θεωρούμε ότι μια ακόμα εγκατάσταση, όπως η εξόρυξη κοιτασμάτων βωξίτη σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων, χαλυβουργίας, τσιμεντοβιομηχανίες, δεν θα λειτουργούσε θετικά στην κατεύθυνση της αειφορίας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά θα δημιουργούσε μια ακόμα μη αναστρέψιμη αρνητική επίπτωση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική, που διαφυλάσσει η εταιρεία για την περιοχή, σημείωσε ότι δεν συνάδει με το όραμα της Περιφερειακής Αρχής για την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής που συνοψίζεται: στην ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς, στην αποκλιμάκωση της περιθωριοποίησης, τη μείωση των ανισοτήτων και εντέλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Ανάλογη ήταν η επιχειρηματολογία όλων των περιφερειακών συμβούλων, που μίλησαν εκ μέρους των παρατάξεων. Οι ομιλητές υπερθεμάτισαν τους λόγους που καθιστούν απαγορευτική την επένδυση και επισήμαναν ότι η επένδυση -με το πρόσχημα της εξεύρεσης θέσεων εργασίας- θα εκμηδενίσει τον φυσικό πλούτο της περιοχής και θα πληγεί ανεπανόρθωτα το Περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.

Αντίστοιχο ήταν και το ψήφισμα του δήμου Μεγαρέων, που μετέφερε στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης, συνοδευόμενους από δεκάδες κατοίκους των Μεγάρων που είδαν με έκδηλη ανακούφιση και χαρά, την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις