ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα - Όλες οι αλλαγές

Κτηματολόγιο: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα - Όλες οι αλλαγές
Αναλυτικός οδηγός βήμα-βήμα για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις
pixabay

Καταργείται οριστικά η αποστολή εγγράφων μέσω ταχυδρομείου - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί 

Από την άνεση του σπιτιού τους έχουν πλέον τη δυνατότητα από χθες, Δευτέρα (4/2), οι εινδιαφερόμενοι να δηλώνουν τα ακίνητά τους, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτορνική εφαρμογή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

Η διαδικασία αφορά στο 63% της έκτασης της χώρας (83,5 εκατ. στρέμματα), 57 περιφερειακές ενότητες, 204 καλλικρατικούς δήμους, 5.342 ΟΤΑ, και 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών. Από αυτά τα 6,2 εκατ. δικαιώματα περιλαμβάνουν αστικές περιοχές, ενώ 10,3 εκατ. δικαιώματα βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Αυτές είναι οι αλλαγές

- Με την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων (μέσω της ιστοσελίδας ktimatologio.gr), καταργείται η αποστολή εγγράφων μέσω ταχυδρομείου που απαιτούνταν, μέχρι πρότινος, για την υποβολή των δηλώσεων.

Τα απαιτούμενα βήματα

-Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ό,τι περιλαμβάνει το έντυπο δήλωσης Δ2 (στοιχεία δηλούντων, στοιχεία ακινήτων, στοιχεία δικαιωμάτων και στοιχεία συνοδευτικών εγγράφων) και επιπλέον εντοπίζουν τα ακίνητα στα οποία αντιστοιχούν τα δηλούμενα δικαιώματα μέσω σύγχρονης εφαρμογής GIS σε ψηφιακές αεροφωτογραφίες του 2015-2016.

-Η σύνδεση με την εφαρμογή γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet, με τον λογαριαμό να είναι προσωπικός. Δεν μπορείτε να υποβάλετε δήλωση για άλλα πρόσωπα με τον δικό σας λογαριασμό.

-Οι δικαιούχοι σε κάθε σημείο της διαδικασίας συμπλήρωσης της δήλωσης μπορούν να αποθηκεύουν τη δήλωση και να εξέρχονται από την εφαρμογή, ώστε να συνεχίσουν άλλη στιγμή αν το επιθυμούν.

-Κάθε δήλωση προσώπου μπορεί να περιλάβει οσαδήποτε δικαιώματα σε ακίνητα του ίδιου υπό κτηματογράφηση προκαποδιστριακού ΟΤΑ (Κοινότητα ή Δήμος πριν την εφαρμογή της διοικητικής διαίρεσης του Καποδίστρια και του Καλλικράτη). Έτσι, αν ένα πρόσωπο δηλώσει πολλά ακίνητα σε έναν και μόνον ΟΤΑ θα υποβάλει μόνο μία δήλωση και θα κάνει μόνο μία φορά χρήση της πιστωτικής του κάρτας.

-Ο εντοπισμός της θέσης των δηλούμενων ακινήτων είναι υποχρεωτικός και πραγματοποιείται με την χρήση πολλών σύγχρονων εργαλείων (δυνατότητα αναζήτησης μέσω: συντεταγμένων, σημείων ενδιαφέροντος, οδών, τοπωνυμίων, οικισμών, κωδικών τεμαχίων αναδασμών/διανομών, φόρτωσης αρχείων dxf, asci, εφαρμογής κινητού τηλεφώνου κλπ).

-Η υποβολή των συνοδευτικών εγγράφων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής και προηγείται της διαδικασίας της πληρωμής. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος ενός αρχείου είναι 40 Mb.

-Αφού ολοκληρωθεί η δήλωση, η πληρωμή του αντίστοιχου τέλους κτηματογράφησης γίνεται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Εκπνέουν οι προθεσμίες

Σημειώνεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου παρέρχεται η προθεσμία των τριών μηνών για την υποβολή των δηλώσεων σε Κόρινθο και Λουτράκι, με την Κτηματολόγιο να αναμένεται να προχωρήσει σε τρίμηνη παράταση, λόγω χαμηλής προσέλευσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Αντίστοιχα, η τρίμηνη προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στα Δωδεκάνησα παρέρχεται στις 20 Φεβρουαρίου, όπου αντίστοιχα αναμένεται τρίμηνη παράταση.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται ρυθµίσεις - εξπρές σε στεγαστικά δάνεια µε «κούρεµα» και επιδότηση

Επίδομα θέρμανσης 2019: Πότε θα πληρωθεί - Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

Σχετικές ειδήσεις