ΕΘΝΙΚΑ

Η Γερμανία μάς παρακολουθεί μέσω Διαδικτύου

Η Γερμανία μάς παρακολουθεί μέσω Διαδικτύου

Ρόλο «Μεγάλου Αδελφού» παίζει στην Ελλάδα και σε άλλες 195 χώρες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας-Πώς γίνονται οι υποκλοπές και ποια ηλεκτρονικά δεδομένα έχουν μπει στο στόχαστρο

Σάλο αναμένεται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις-φωτιά που θέλουν την Γερμανία να παίζει το ρόλο του «Μεγάλου Αδερφού» σε 176 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οι αποκαλύψεις έρχονται σε μία περίοδο μεγάλης αντίδρασης από πλευράς Γερμανίας, σχετικά με τα όσα είχε υποστηρίξει ο Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις των Αμερικανών. Ετσι, λοιπόν, η Γερμανία από «θύμα» υποκλοπών, όπως παρουσιαζόταν, αντιστρέφει τους ρόλους της και γίνεται η ίδια η χώρα που παρακολουθεί σχεδόν τους πάντες, η οποία «κρατά» από τον Απρίλιο του 2010.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ», ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω ίντερνετ από την Ελλάδα παρακολουθεί η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND).

Οι παρακολουθήσεις, όπως φαίνεται σε ντοκουμέντο που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης μεταξύ γερμανού δικηγόρου και της BND, πραγματοποιούνται γενικά για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας», ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται το μέγεθος και η έκταση των παρακολουθήσεων σε ξένους στόχους. Ο δικηγόρος Νίκο Χάρτινγκ μήνυσε την BND επειδή θεώρησε ότι η επικοινωνία του μέσω e-mail με ξένους πελάτες του μπορεί να αποτελεί στόχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ υποστήριζε ότι η υπηρεσία δεν είχε το δικαίωμα να παρακολουθεί τον ίδιο καθώς είναι γερμανός πολίτης.

Στη λίστα με τις επικοινωνίες των χωρών που παρακολουθούνται αναφέρεται και η Ελλάδα. Ο εν λόγω κατάλογος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών είχε επισυναφθεί σε άλλα δικαστικά έγγραφα και φέρει τον τίτλο «Τηλεπικοινωνίες-σχέσεις». Στη λίστα πέρα από την Ελλάδα περιλαμβάνονται ακόμα 195 χώρες και τοποθεσίες, τις επικοινωνίες των οποίων φέρεται ότι παρακολουθεί από τον Απρίλιο του 2010.

Τα εν λόγω έγγραφα διατέθηκαν στην εφημερίδα από πηγή στη Γερμανία στο πλαίσιο των ερευνών για τις μαζικές υποκλοπές δεδομένων παγκοσμίως. Όπως προκύπτει, πέρα από τη δράση 111 των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, στο παιχνίδι των μαζικών παρακολουθήσεων των χρηστών του ίντερνετ έχουν μπει δυναμικά και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε περσινή μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της γερμανικής BND «λειτουργεί μια υπηρεσία η οποία μπορεί να συνδέεται απευθείας με ψηφιακούς κόμβους μέσω των οποίων πραγματοποιείται η ροή των περισσότερων ξένων επικοινωνιών». Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες επιτρέπεται να αναζητούν έως και το 20% των επικοινωνιών που έχουν «ξένα στοιχεία» με ορισμένες λέξεις-κλειδιά για σκοπούς καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή προστασίας του Συντάγματος. Αυτό βέβαια επιτρέπεται να το κάνουν μόνο σε γερμανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται, ότι δημοσιεύματα για τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης έφεραν επίσης στο φως στοιχεία για τη συνεργασία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: «Ο Σνόουντεν δεν υπέκλεψε τελικώς όσα έγγραφα νομίζαμε»

Βερολίνο: Καμία πληροφορία από Ουάσιγκτον για τις υποκλοπές