Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΔΕΗ: Το παρασκήνιο πίσω από την ΑΜΚ και οι προκλήσεις του μέλλοντος

ΔΕΗ: Το παρασκήνιο πίσω από την ΑΜΚ και οι προκλήσεις του μέλλοντος
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η «γάτα» της Ηρώδου Αττικού μεταφέρει κάποιες από τις πληροφορίες για το τι πραγματικά έγινε με το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Μαθαίνω πως νωρίς το πρωί της Δευτέρας κρύος ιδρώτας έλουζε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που είχαν κληθεί να μιλήσουν στα τηλεοπτικά πάνελ και να τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων και για το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα τι πραγματικά είχε γίνει και αναγκάζονταν από τα χαράματα να αρχίσουν τα τηλέφωνα για να μάθουν την κυβερνητική γραμμή.

Εγώ πάντως είχα φροντίσει από νωρίς και είχα βάλει τη γάτα να μάθει και σας μεταφέρω κάποιες από τις πληροφορίες. Η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν ήταν πρόσφατη. Εξάλλου αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπήρξε μια ξεκάθαρη στρατηγική που και για λόγους ανταγωνισμού είχε παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ενώ δεν την γνώριζαν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη. Στόχος η ΔΕΗ να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και στην απορρόφηση μέρους της αύξησης που θα εμφανιστεί στα τιμολόγια της αλλά και να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί. Όπως μου έλεγε η γάτα η ΔΕΗ με την κίνηση αυτή θα βάλει στα ταμεία της ένα ποσό της τάξης των 750 εκατομμυρίων, χρήματα που θα πάνε για την ανάπτυξη της εταιρίας και όχι για την αποπληρωμή του χρέους. Και αυτό γιατί φαίνεται πως ξεχνάμε πως ουσιαστικά η ΔΕΗ εδώ και καμιά 20ρια χρόνια, επί Σημίτη δηλαδή , είναι μια εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με το δημόσιο να έχει το 51% των μετοχών. Τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και της σκληρής επιτήρησης το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο είχε αναλάβει να πουλήσει την εταιρία. Που θα πήγαιναν τα χρήματα από την πώληση; Όχι στην ίδια την εταιρία για την ανάπτυξή της αλλά στην αποπληρωμή του χρέους.

Το 2016 το δημόσιο μεταβιβάζει και το υπόλοιπο ποσοστό του στο Υπερταμείο το οποίο συνεχίζει να έχει ως στόχο την πώληση της εταιρίας. Ακολούθησε μια δύσκολη περίοδος για την ΔΕΗ η οποία έφτασε μέχρι το χείλος της καταστροφής καθώς δεν μπορούσε καλά καλά πλέον καν να δανειστεί. Ως αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών η τιμή κατρακύλησε σε επίπεδα δύο μετοχές για ένα σουβλάκι. Λογικό λοιπόν και να ήθελε κανείς να την πουλήσει δεν θα έβρισκε λογικό άνθρωπο να επενδύσει.

Τα τελευταία 2,3 χρόνια η κατάσταση άλλαξε με αποτέλεσμα τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα για την εταιρία και τη μετοχή να έχει ανέβει. Όμως οι αλλαγές στην ενέργεια, η απολιγνιτοποίηση και η ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας ουσιαστικά οδήγησαν την εταιρία στο να έχει ανάγκη να βρει κεφάλαια. Ήρθε και η αύξηση στα τιμολόγια και η κυβερνητική απόφαση να απορροφηθεί μέρος αυτής από την εταιρία και , όπως υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο η αποκρατικοποίηση της εταιρίας ήταν μονόδρομος.

Η γάτα πάντως με ενημερώνει πως με την τεράστια αποδοχή από τις αγορές που θα έχει η κίνηση αυτή θα δοθεί μία ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ξύπνησε» ο 6χρονος Φώτης: Τα δάκρυά του και το πρώτο που ζήτησε από τους γιατρούς

Linda Evangelista: Στο πλευρό της διάσημα μοντέλα μετά την παραμόρφωσή της - Μπράβο για το κουράγιο

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Γούναρης