ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Στο βρετανικό κοινοβούλιο η τύχη της συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών – Τα «αγκάθια»

Brexit: Στο βρετανικό κοινοβούλιο η τύχη της συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών – Τα «αγκάθια»
Associated Press

Σε συμφωνία κατέληξαν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη (17/10) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοστούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίστηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28», τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Στα «κάγκελα» η βρετανική αντιπολίτευση

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) απορρίπτουν τη νέα συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, καθιστώντας αβέβαιη την έγκρισή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίς το πρωί από το DUP, που έκανε γνωστή την αντίθεση του κόμματος στον συμβιβασμό που αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να εκφράζει την θέση μας, τόνισε πηγή του κόμματος.

Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες «δεν θα ενώσει τη χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Brexit είναι να δοθεί στον πληθυσμό ο τελευταίος λόγος μέσω της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος (245 έδρες) Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, διότι προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η ηγέτης του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.

«Το Brexit που οραματίζεται ο Μπόρις Τζόνσον είναι μία έξοδος που προβλέπει μία πολύ χαλαρότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τα προϊόντα διατροφής, την περιβαλλοντική προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», εξήγησε η Νίκολα Στέρτζον.

«Η Σκωτία δεν ψήφισε υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή και οι βουλευτές του SNP δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή».

Οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν σοβαρά πλήγματα για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την διαγραφή 21 βουλευτών των Τόρις.

Σημειώνεται ότι οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα, Πέμπτη (17/10), το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο (19/10) ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.

Για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να στηριχθεί στην ψήφο ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και ορισμένων ανεξάρτητων προερχόμενων από εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από τη Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016.

Η συμφωνία την οποία είχε εξασφαλίσει η Τερέζα Μέι έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της δικής της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες απερρίφθη τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, κυρίως λόγω των διευθετήσεων που προέβλεπε για την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι ψήφοι του ευρωσκεπτικιστικού προτεσταντικού DUP, το οποίο διαθέτει 10 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, θεωρούνται κρίσιμες, από την μία πλευρά διότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και από την άλλη πλευρά διότι το πράσινο φως του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας θα έπειθε υπέρ της συμφωνίας τους 50 περίπου υποστηρικτές του σκληρού Brexit των Συντηρητικών, που ανήκουν στο «European Research Group» (ERG).

Βέβαιος ο Τζόνσον για το «πράσινο φως»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι η νέα του συμφωνία για το Brexit μπορεί να επικυρωθεί έως την ημερομηνία εξόδου της 31ης Οκτωβρίου και θα προχωρήσει σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο, δήλωσε η εκπρόσωπός του.

Ερωτηθείσα εάν ο Τζόνσον πιστεύει ότι η απαραίτητη νομοθεσία μπορεί να εγκριθεί εγκαίρως προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος δήλωσε: «Οι πολίτες αναμένουν ότι, εάν περάσει η συμφωνία, οι βουλευτές θα κάνουν ό,τι μπορούν για την περάσουν εγκαίρως και, ναι, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντεταγμένο τρόπο.

Ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκλείσουν μια νέα αναβολή του Brexit και δεν θα την αποδεχθεί, αν του προταθεί, δήλωσε σήμερα πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη

Η είδηση της ημέρας είναι «η επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες. «Τη μελετάμε και θα διαμορφώσουμε τη γνώμη μας, αλλά ήδη γνωρίζουμε κομμάτια αυτής της συμφωνίας και στο βαθμό που τα γνωρίζουμε, είναι μια καλή είδηση», είπε η Μέρκελ. «Το γεγονός ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είναι μάλλον χαρούμενος εδώ είναι πολύ σημαντική ένδειξη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η συμφωνία είναι μια πολύ καλή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια λογική, δίκαιη έκβαση».

«Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ένα πραγματικό Brexit που πετυχαίνει τους στόχους μας. Και σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί ολόκληρο και πλήρες στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο ίδιος. «Πραγματικά ελπίζω τώρα…ότι οι συνάδελφοί μου, βουλευτές στο Ουεστμίνστερ θα ενωθούν για να περάσουν αυτή τη συμφωνία».

«Τώρα είναι η ώρα για εμάς για να εκπληρώσουμε το Brexit και να εργαστούμε μαζί για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κανενός είδους παράταση», προσθέτοντας ότι είναι χαρούμενος για τη συμφωνία, αλλά λυπημένος για το Brexit.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ανατροπή δεδομένων για την επερχόμενη αλλαγή! Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου (video)

Άγριο φονικό: Σκότωσαν τη γυναίκα πασίγνωστου ηθοποιού

Σχετικές ειδήσεις