ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν για Μονή της Χώρας: Η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο

Κομισιόν για Μονή της Χώρας: Η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο

Tην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφο.

Ειδικότερα, η Ναμπίλα Μασράλι ανέφερε:

«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η Μονή της Χώρας (σ.σ. Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα), μια ιστορική εκκλησία που λειτουργούσε μέχρι τώρα ως μουσείο, μετατρέπεται πλέον σε τζαμί.

Η εν λόγω απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως συνιστά μια ακόμη πρόκληση σε βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κάνει λόγο για μια «απολύτως καταδικαστέα» απόφαση από τις τουρκικές Αρχές, που μάλιστα εκθέτει την Τουρκία «εκ νέου στη διεθνή κοινότητα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη Nordic Monitor: Το μυστικό σχέδιο των Τούρκων για το Αιγαίο - Τι είναι το «Suga»