ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες του ά γύρου - Στις 24 Απριλίου η «μητέρα των μαχών»

Ανοιξαν οι κάλπες των προεδρικών στη Γαλλία
Ανοιξαν οι κάλπες των προεδρικών στη Γαλλία
ΑP

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Σαράντα εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για μία από τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να γίνει ο πρώτος Γάλλος Πρόεδρος που θα επανεκλεγεί μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002.

Δώδεκα υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, διεκδικούν το ύπατο αξίωμα της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας. Αν κανένας από αυτούς δεν καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50%, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα έρθουν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Ο δεύτερος γύρος είναι σχεδόν βέβαιος. Κανένας Γάλλος προεδρικός υποψήφιος δεν κέρδισε ποτέ στον πρώτο γύρο με το ισχύον σύστημα. Ο Μακρόν επιδιώκει να γίνει ο πρώτος Γάλλος Πρόεδρος που θα επανεκλεγεί μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002.

Κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη ΓαλλίαΑ.Ρ

Ο κεντρώος Μακρόν αντιμετωπίζει αντιπάλους από τα πολιτικά άκρα, ανάμεσά τους η αρχηγός της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο επίσης ακροδεξιός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερίκ Ζεμούρ με την υποψηφιότητα-έκπληξη και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν που ελπίζει οτι θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο και να «σπάσει» το δίδυμο Μακρόν-Λε Πεν.

Οι προκλήσεις του Μακρόν

Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι οι εκλογές θα είναι δημοψήφισμα για την άνοδο της γαλλικής δεξιάς, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε αυτές τις προσδοκίες. Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε υψηλότερο φόρο στο ντίζελ στις αρχές της θητείας του, γεγονός που πυροδότησε το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», μια από τις πιο παρατεταμένες διαδηλώσεις στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες.

Η πολιτική του για την πανδημία, την άλλη καθοριστική κρίση της προεδρίας του, δεν είναι ξεκάθαρη. Η απαίτηση από τους πολίτες να επιδεικνύουν αποδεικτικά εμβολιασμού για να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά -- βοήθησε στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού αλλά πυροδότησε αντιδράσεις.

Ο Μακρόν άργησε να ενταχθεί στην προεκλογική εκστρατεία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της διπλωματικής πρωτουβουλίας που ανέλαβε για τον τερματισμό του και αρνήθηκε να κάνει ντιμπέιτ με τους αντιπάλους του. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η στρατηγική του ήταν να αποφύγει την «πολιτική λάσπη» όσο το δυνατόν περισσότερο για να φανερώσει την εικόνα του ως ο πιο...προεδρικός από όλους τους υποψηφίους.

Ο πρόεδρος αφιέρωσε λίγο χρόνο στην προεκλογική μάχη, εστιάζοντας στην αντίδραση της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το θέμα ωστόσο που απασχόλησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλοι σε αυτές τις εκλογές ήταν το αυξανόμενο κόστος ζωής στους λογαριασμούς ενέργειας και το «καλάθι της νοικοκυράς» Όταν ανήλθε στην εξουσία με ένα νέο κόμμα το 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε νέα τάξη πραγμάτων και συνέτριψε τον παραδοσιακό δικομματισμό.

Η υποψήφια των σοσιαλιστών Aν Ινταλγκό αγωνίστηκε να εισακουστεί, ενώ στα δεξιά η Βαλερί Πεκρές δεν κατάφερε να ενθουσιάσει τους Ρεπουμπλικάνους. Τώρα, η κύρια πρόκληση για τον 44χρονο Μακρόν είναι και πάλι η Μαρίν Λε Πεν από την άκρα δεξιά και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν από την άκρα αριστερά. Κάποιοι προβλέπουν ακόμη και ότι ο πρόεδρος μπορεί να χάσει.

Η Λεπέν, από την πλευρά της, έκανε μια πιο mainstream εκστρατεία φέτος σε σύγκριση με την τελευταία της προσπάθεια να κερδίσει την προεδρία. Ενώ ο έλεγχος της μετανάστευσης παραμένει η προτεραιότητά της, επιχείρησε να αμβλύνει τον αντι-ισλαμικό της τόνο και εγκατέλειψε τις εκκλήσεις της να φύγει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση -- ειδικά μετά το Brexit -- επιχειρώντας να κερδίσει ψηφοφόρους εκτός της βάσης της.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η εστίαση της Λεπέν στο αυξανόμενο κόστος ζωής θα μπορούσε να αποφέρει κέρδος, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των καθημερινών αγαθών και της ενέργειας είναι μεταξύ των βασικών ανησυχιών του εκλογικού σώματος.

Πολλοί ειδικοί περίμεναν επίσης ότι ο πόλεμος θα έβλαπτε τις εκστρατείες Λεπέν και Ζεμούρ, καθώς και οι δύο είχαν προηγουμένως ταχθεί υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Λεπέν διέλυσε ένα προεκλογικό φυλλάδιο με μια φωτογραφία της να επισκέπτεται τον Ρώσο ηγέτη, ενώ ο Ζέμουρ οπισθοχώρησε αφού είχε πει οτι ο Πούτιν δεν θα εισέβαλε ποτέ στην Ουκρανία.

Φαβορί για το δεύτερο γύρο παραμένουν Μακρόν και Λεπέν, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται ήδη λοιπόν είναι ποιόν θα στηρίξουν για τον επόμενο γύρο οι υπόλοιποι 10 υποψήφιοι. Η υποψήφια της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές δήλωσε πως δεν θα προτείνει αλλά θα δηλώσει τι θα ψηφίσει και ο Ζαν Λικ Μελανσόν να δηλώνει πως δεν θα προτείνει γιατί δεν έχει νόημα, ούτε δικαίωμα να το πράξει.

Η πρόκληση της αποχής

Η ψηφοφορία στις μεγάλες πόλεις του Παρισιού, της Λυών και της Μασσαλίας διεξάγεται από τις 08:00 έως τις 20:00 τοπική ώρα. Και αυτό που προσθέτει στην αβεβαιότητα είναι ότι λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία, μια δημοσκόπηση της Ipsos έδειξε ότι το 37% των ανθρώπων ήταν ακόμα αναποφάσιστοι.

Πρώτα η πανδημία Covid-19 και μετά η εισβολή της Ρωσίας επισκίασαν αυτές τις εκλογές. «Η εκστρατεία συνεχίζεται εδώ και δύο μήνες και δεν έχει γίνει πολλή συζήτηση», παραπονιόταν λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες η Ουρντιά, ιδιοκτήτρια καφέ στο βορειοδυτικό Παρίσι. «Ακόμα δεν ξέρω ποιον να ψηφίσω».

Διαβάστε επίσης:

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Ποιοι είναι και τι θέλουν οι πέντε βασικοί διεκδικητές των Ηλυσίων