ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο στην Κίνα: Πού είναι ο ΥΠΕΞ Τσιν Γκανγκ; Έχει να εμφανιστεί δημόσια τρεις εβδομάδες

O Kινέζος ΥΠΕΞ Τσιν Γκανγκ
O Kινέζος ΥΠΕΞ Τσιν Γκανγκ
ΑΡ

Η απουσία του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας σχολιάζεται έντονα στο διαδίκτυο, όπου κάποιες συζητήσεις φαίνεται να έχουν λογοκριθεί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια για πάνω από τρεις εβδομάδες, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως πρώην πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, ο οποίος θεωρείται προστατευόμενος του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίγκ, ο Τσιν αναμενόταν να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε μια σειρά επισκέψεων υψηλού επιπέδου Αμερικανών αξιωματούχων.

Όμως η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν μια συνάντηση με τον ομόλογό του από τη Σρι Λάνκα στο Πεκίνο στις 25 Ιουνίου. Δεν συμμετείχε στις συνομιλίες με την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, στις αρχές Ιουλίου ή στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίσκεψης του απεσταλμένου για το κλίμα Τζον Κέλι.

Όλες οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί για σχεδόν ένα χρόνο, αφού η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο, καθιστώντας αυτά τα ταξίδια ιδιαίτερα σημαντικά.

Στις αρχές Ιουλίου, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ακύρωσαν επίσης μια προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, χωρίς να αναφέρουν τον λόγο για την αλλαγή των σχεδίων. Την περασμένη εβδομάδα ο Τσιν αντικαταστάθηκε ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Πεκίνου στη σύνοδο κορυφής της ASEAN στην Ινδονησία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν είπε τότε ότι ο Τσιν δεν θα μεταβεί «για λόγους υγείας», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Μια εβδομάδα μετά, δεν έχει εμφανιστεί και η συζήτηση για την απουσία του φαίνεται να έχει λογοκριθεί στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με μια αναζήτηση για το «πού είναι ο Τσιν Γκανγκ» στην πλατφόρμα, επιστρέφοντας το μήνυμα «χωρίς αποτελέσματα». Υπήρχαν πολύ λίγες άλλες συζητήσεις ορατές με το όνομά του.

Ο δημοσιογράφος και αναλυτής Φιλ Κάνινγκχαμ είπε ότι πέντε παράγραφοι για τον Τσιν κόπηκαν χωρίς προειδοποίηση από ένα άρθρο που έγραψε για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας για την εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ υπέρ του Πεκίνου, τη South China Morning Post (SCMP). Οι παράγραφοι επεσήμαναν ότι ήταν μια ατυχής στιγμή για έναν πρώην πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον να εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή και αμφισβητούσαν εάν οφειλόταν σε ασθένεια ή σε «πολιτική δυσμένεια».

«Ο Τσιν Γκανγκ λείπει. Όχι μόνο λείπει από τον κύκλο των ειδήσεων στην Κίνα, αλλά λείπει και από το άρθρο μου!». έγραψε ο Κάνινγκχαμ στο Twitter. «Πέντε προτάσεις για τον Τσιν αφαιρέθηκαν (χωρίς προειδοποίηση) από το άρθρο αφού έγινε δεκτό για δημοσίευση»

Ο 57χρονος Τσιν έγινε γνωστός ως ένας από τους επιθετικούς «λυκους πολεμιστές» που έφεραν ένα νέο, ανταγωνιστικό στυλ στην κινεζική διπλωματία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηριζόμενος και προωθούμενος από τον ίδιο τον Σι, είχε προταθεί να αναλάβει στο μέλλον τη θέση του Γουάνγκ Γι, ως ο κορυφαίος αξιωματούχος εξωτερικών υποθέσεων στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το αδιαφανές πολιτικό σύστημα της χώρας σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγηθεί η αιτία των αιφνιδίων εξαφανίσεων ανώτερωμ αξιωματούχων. Μερικές φορές αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι ότι ένας πρώην «οικείος» έχει πέσει σε πολιτική δυσμένοια και η επόμενη εμφάνισή του θα είναι στο δικαστήριο.

Αλλά μερικά διαλείμματα έχουν μια πιο λογική εξήγηση. Ο ίδιος ο Σι εξαφανίστηκε από την κοινή θέα για δύο εβδομάδες λίγο πριν διοριστεί κορυφαίος ηγέτης της Κίνας το 2012, προτού εμφανιστεί ξανά για να αναλάβει τη θέση για την οποία υποδείχτηκε ευρέως. Δεν έχει δοθεί ποτέ λόγος για αυτή τη σύντομη απουσία.