ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μέχρι και σεισμό 9 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη επιστράτευσε ο Ερντογάν

Τουρκία: Μέχρι και σεισμό 9 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη επιστράτευσε ο Ερντογάν

Με κάθε τρόπο θέλει ο Ερντογάν να πάρει το ΑΚΡ τον έλεγχο του μεγαλύτερου δήμου της Τουρκίας

Απεγνωσμένα θέλει να κερδίσει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης ο Ταγίπ Ερντογάν, όπου το ΑΚΡ «κατεβάζει» ως υποψήφιο τον πολεοδόμο Μουράτ Κουρούμ. Τόσο που έβαλε στη συζήτηση και το ενδεχόμενο σεισμού 9 Ρίχτερ στην Πόλη!

Ο Κουρούμ ήταν υπουργός Πολεοδομίας και έτσι ο πανούργος Ερντογάν σκέφτηκε πως με τη συζήτηση για έναν σεισμό 9 Ρίχτερ στη Κωνσταντινούπολη, ο Κουρούμ, ο οποίος πιστώνεται την ανοικοδόμηση αρκετών παλαιών πόλεων της Τουρκίας, είναι η κατάλληλη επιλογή.

Αντίπαλος του Κουρούμ θα είναι ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHΡ) στην Κωνσταντινούπολη στις εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν πάντως φαίνεται πως παγιώνει τις προβλέψεις για έναν δυνατό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, άποψη που έχουν εκφράσει δεκάδες σεισμολόγοι.

Η πρόβλεψη για 9 Ρίχτερ

Σεισμός μεγέθους ακόμα και 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις ζοφερές προβλέψεις του γνωστού Τούρκου καθηγητή Σεισμολογίας Naci Gorur.

Ο καθηγητής δήλωσε στην εφημερίδα Sozcu ότι εάν οι προβλέψεις περί 9 Ρίχτερ επαληθευτούν, ο σεισμός θα είναι καταστροφικός και θα επηρεάσει ακόμη και καλά φτιαγμένες κατασκευές.



«Σκεφτείτε μία λωρίδα των πρώτων 10 χιλιομέτρων που ξεκινά από την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά. Εκεί θα υπάρχουν περισσότερα προβλήματα, διότι η ένταση του σεισμού αναμένεται να φθάσει τα 9 Ρίχτερ από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι και τη Σηλυβρία», ανέφερε .

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, κυρίως θα επηρεαστούν οι περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς η γεωλογική δομή είναι νεότερη, σε σχέση με την ασιατική, που είναι παλιά και αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα. «Αυτό επηρεάζει το κτηριακό απόθεμα και την αντισεισμική αντοχή σε σεισμούς», είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη πρόκειται για εφιαλτικές προβλέψεις με σενάρια τρόμου όπου οι άνθρωποι δεν θα έχουν νερό, θα υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες κτλ.

«Στην Κωνσταντινούπολη το δίκτυο της αποχέτευσης αλλά και της υδροδότησης κινείται παράλληλα. Αυτά τα δίκτυα στο σεισμό θα σπάσουν και θα υπάρξει διαρροή της αποχέτευσης εντός του δικτύου της υδροδότησης. Θα υπάρχει τεράστια επιδημία. Θα διακοπεί η υδροδότηση δεν θα υπάρχει υγιεινή» είπε χαρακτηριστικά.