ΚΟΣΜΟΣ

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από τη δολοφονία Αφρικανού ηγέτη

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από τη δολοφονία Αφρικανού ηγέτη

Μέλος της Βουλής των Λόρδων αποκάλυψε την Τρίτη ότι είναι πιθανό να υπήρξε εμπλοκή της χώρας του στη δολοφονία του ήρωα της απελευθέρωσης του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα.

Σε άρθρο του στο περιοδικό London Review of Books του Απριλίου, ο προερχόμενος από τους Εργατικούς Λόρδος Ντέιβιντ Λια υποστηρίζει πως η Ντάφνι Παρκ, πρώην μέλος της ΜI6 (υπηρεσία κατασκοπείας της Βρετανίας), του είχε εμπιστευθεί το 2010 πως είχε «οργανώσει» την, ανεξιχνίαστη ακόμη και σήμερα, δολοφονία αυτή.

«Μία ημέρα, λίγους μήνες προτού φύγει από τη ζωή τον Μάρτιο του 2010, έπαιρνα ένα φλιτζάνι τσάι με την Ντάφνι Παρκ, με την οποία ήμασταν συνάδελφοι στη Βουλή των Λόρδων. Η Παρκ ήταν πρόξενος και πρώτη γραμματέας στη Λεοποντβίλ, τη σημερινή Κινσάσα, από το 1959 ως το 1961, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως εκείνη ήταν -και αυτό αποδείχθηκε αργότερα- επικεφαλής του κλιμακίου της ΜI6 στο Κονγκό. Της έθιξα τις αντιφάσεις γύρω από την απαγωγή και την δολοφονία του Λουμούμπα, καθώς και τη θεωρία σχετικά με τον ρόλο που πιθανώς να έπαιξε σε αυτήν η ΜI6. "Στην ουσία", μου απάντησε, "ήμουν εγώ που την οργάνωσα"», υποστηρίζει ο Λια.

Σημειώνεται ότι ο Πατρίς Λουμούμπα, ο πρώτος πρωθυπουργός του ελεύθερου Κονγκό, δολοφονήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1961 —αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Ζοζέφ Ντεζιρέ Μομπούτου— από αξιωματούχους της περιοχής Κατάγκα που επεδίωκε να ανεξαρτητοποιηθεί, με την υποστήριξη του Βελγίου, της πρώην αποικιοκρατικής επικυρίαρχης δύναμης.

Οι βελγικές δυνάμεις ασφαλείας κατηγορούνται ότι σχεδίασαν και συντόνισαν την επιχείρηση δολοφονίας του Λουμούμπα, ενώ και μερίδιο στις υποψίες για την οργάνωση της εξόντωσής του φέρει και η CIA, καθώς εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου ο Λουμούμπα θεωρείτο φιλικά προσκείμενος στη Μόσχα.

Βελγική κοινοβουλευτική επιτροπή είχε καταλήξει το 2001 στο συμπέρασμα ότι οι αρχές της χώρας έχουν «ηθική ευθύνη» για τη δολοφονία του Λουμούμπα και η κυβέρνηση εξέφρασε τη συγγνώμη της προς το Κονγκό.