ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγκλαντές: Δεν υπάρχουν πια ελπίδες για επιζώντες

Μπαγκλαντές: Δεν υπάρχουν πια ελπίδες για επιζώντες

Τουλάχιστον 363 εκτιμάται ότι είναι οι νεκροί από την κατάρρευση του κτηρίου την περασμένη Τετάρτη στο Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι πλέον δεν υπάρχουν ενδείξεις ζωής κάτω από τα ερείπια.

Ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Μπανγκλαντές δήλωσε πάντως ότι μηχανήματα καθαρισμού αρχίζουν από σήμερα το μεσημέρι εργασίες για την απομάκρυνση κομματιών τσιμέντου και σοβάδων, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθούν τυχόν επιζώντες.

«Με τον στρατό, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε βαρύ εξοπλισμό όπως γερανούς, για να απομακρύνουμε τους σοβάδες και τα κομμάτια τσιμέντου. Η ελπίδα μας είναι να μπορέσουμε να βρούμε κάποιους επιζώντες κάτω από τα ερείπια», διευκρίνισε.

Η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα, ενός οκταώροφου κτηρίου που κατασκευάστηκε χωρίς να έχει λάβει τις απαιτούμενες άδειες στο Σαβάρ, ένα προάστιο στη Ντάκα, προκάλεσε οργή και θύελλα αντιδράσεων για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίες. Στο κτήριο λειτουργούσαν πέντε βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων για λογαριασμό δυτικών εταιριών.

Από την Τετάρτη τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι έχουν διασωθεί, μεταξύ τους τέσσερις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αλλά τα ξημερώματα, οι τελευταίες εκκλήσεις για βοήθεια που προέρχονταν από ένα μπλοκ τσιμέντου και χάλυβα σίγησαν.

Σύμφωνα με την ένωση κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων του Μπαγκλαντές, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι εργάζονταν στο κτήριο που κατέρρευσε.