ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ελεύθερη αφέθηκε η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ

Ιράν: Ελεύθερη αφέθηκε η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ

Η φυλακισμένη ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφέθηκε ελεύθερη, όπως ανέφερε σήμερα ο σύζυγός της στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.


Η Σοτουντέχ εξέτιε ποινή κάθειρξης έξι ετών μετά τη σύλληψή της τον Σεπτέμβριο του 2010 και την καταδίκη της για διασπορά προπαγάνδας και συνομωσία με στόχο να πληγεί η ασφάλεια του κράτους.

Ο σύζυγός της Ρεζά Χαντάν έγραψε σήμερα στη σελίδα του στο Facebook «Η Νασρίν επέστρεψε (…) της είπαν “είσαι ελεύθερη”».
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες για την απελευθέρωσή της.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να άρει κάποιους από τους πολιτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς που ισχύουν στη χώρα και οι υποστηρικτές του έχουν ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Kaleme, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, μετέδωσε σήμερα ότι οι αρχές άφησαν ελεύθερες επτά γυναίκες, όμως το όνομα της Σοτουντέχ δεν ήταν μεταξύ αυτών.

Πέρυσι, η Σοτουντέχ είχε κάνει απεργία πείνας επί σχεδόν 50 ημέρες για να διαμαρτυρηθεί γιατί οι αρχές δεν επέτρεψαν στη μικρότερη κόρη της να ταξιδέψει εκτός Ιράν.